Στην πόλη που συμβολίζει ίσως κατά τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη νέα συμφωνία γαλλογερμανικής συνεργασίας ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ. Με την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει το μήνυμα για μια νέα προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ιδέας, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση κλονίζεται από το επικείμενο Brexit και την άνοδο του εθνικολαϊκισμού. Διότι το Ααχεν με τη διπλή ονομασία (οι Γάλλοι το αποκαλούν Εξ-λα-Σαπέλ) υπήρξε η έδρα του αυτοκράτορα Καρλομάγνου, ο οποίος την περίοδο του Μεσαίωνα ένωσε το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα τόσο οι γαλλικές όσο και οι γερμανικές μοναρχίες να θεωρούν τα βασίλειά τους απογόνους του βασιλείου των Φράγκων.

Ο πρώτος «Πατέρας της Ευρώπης», όπως έχει αποκληθεί, είναι θαμμένος εκεί και κάθε χρόνο απονέμεται σε αυτή την πόλη ένα διεθνές βραβείο που φέρει το όνομά του σε προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην ευρωπαϊκή ιδέα. Το 1978 είχε τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτά ως προς την ιστορία και τη σημασία των συμβολισμών της. Διότι, κατά τα άλλα, το περιεχόμενο της νέας γαλλογερμανικής συνεργασίας είναι μάλλον πενιχρό και δεν μπορεί να συγκριθεί με την πρώτη συμφωνία που είχαν υπογράψει 56 χρόνια πριν στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Σαρλ Ντε Γκωλ με τον Κόνραντ Αντενάουερ, σηματοδοτώντας την οριστική συμφιλίωση των δύο χωρών τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενισχύοντας, στα πρώτα του βήματα, το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα. Η νέα συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω σύγκλιση στα πεδία της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τη σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης γάλλων και γερμανών βουλευτών και την ενισχυμένη συνεργασία στις συνοριακές περιοχές.

Αν και οι διατάξεις αυτές βρίσκονται πολύ μακριά από τα φιλόδοξα φιλοευρωπαϊκά σχέδια που είχε εξαγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν στις ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόννη, εν τούτοις στους χαλεπούς τούτους καιρούς – και εν όψει μάλιστα του Βrexit – στέλνουν ένα μήνυμα ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, που αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν έχει μείνει από καύσιμα. Ενα μήνυμα πoυ απευθύνεται όχι μόνον προς τους διάφορους Ορμπαν, Καντίνσκι, Σαλβίνι, Λεπέν κ.ά., αλλά και προς τον πρόεδρο Τραμπ, γνωστούς για τον αντιευρωπαϊσμό τους και τις εθνικιστικές τους αντιλήψεις. Καθώς μάλιστα την περίοδο αυτή ο θρασύς ιταλός υπουργός Εξωτερικών έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο κατά του Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά, με ιδιαίτερα αήθη τρόπο, καλώντας τους γάλλους ψηφοφόρους να τον καταψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Και το ερώτημα είναι τώρα ποια επίδραση θα έχει το φιλοευρωπαϊκό μήνυμα του Ααχεν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.