Άραγε, αναρωτήθηκε κάποιος γιατί η πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού διαπρέπει με όποιον τομέα ασχοληθεί; Νομίζω, πολλοί θα σκεφθούν ότι το ελληνικό δαιμόνιο σε συνδυασμό με τη δίψα για επιτυχία παράγουν άριστα αποτελέσματα. Όμως, νομίζω, πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον είναι αυτό που δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ανέλιξη, δηλαδή, πρέπει να επικρατούν η ευνομία, αξιοκρατία και κοινωνική ειρήνη που είναι βασικά στοιχεία μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας.

Παρατηρώντας την προβληματική κατάσταση της χώρας μας καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών σε θέματα απονομής δικαιοσύνης, τεχνολογικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας, εργασίας και επαγγελματικής ανέλιξης και γενικότερα ποιότητας ζωής των πολιτών, με μεγάλη μου λύπη ομολογώ ότι έχουμε γίνει η «Κολομβία της Ευρώπης».

Δυστυχώς, κανένα από τα ουσιώδη στοιχεία που δομούν τον πυρήνα της δημοκρατίας δεν είναι αρκετά στιβαρά, ώστε να είναι ικανά να εξασφαλίσουν την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους. Τα σκάνδαλα διαφθοράς είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και η δικαιοσύνη δυσκολεύεται να επιρρίψει ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα, αφού οι διαδικασίες που ακολουθούνται στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού είναι δαιδαλώδεις!

Στην πραγματικότητα, εμπλέκεται ένας μικρός στρατός γραφειοκρατών με διαμοιρασμένη ευθύνη σε δεκάδες υπαλλήλους μικρής ή μεγάλης επιρροής που θεωρώ ότι είναι αδύνατο να ελέγξει ο κάθε καλόβουλος υπουργός ή πρωθυπουργός.

Σε αυτό το αναποτελεσματικό κρατικό οικοδόμημα, έρχεται να προστεθεί μια ακόμη σοβαρή παθογένεια της λειτουργίας του κράτους που είναι το κομματικό και συγχρόνως πελατειακό κράτος, που η διακυβέρνησή του γίνεται με ιδεολογικούς χρωματισμούς και με πρωτεύων μέλημα την εξασφάλιση κομματικών συμφερόντων όχι μόνο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και διοίκησης αλλά, δυστυχώς, η κομματική ιδεολογία ακολουθείται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικού συμφέροντος.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε βάθος χρόνου, πέραν των τεσσάρων ετών της εκλεγμένης κυβέρνησης, άρα, υπάρχει έλλειμα σταθερότητας και αξιόπιστιας στα διεθνή φόρα δηλαδή, μια συμπεριφορά που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Τα παραδείγματα της κακής εξωτερικής πολιτικής είναι αρκετά, αρκεί να θυμηθούμε την τεράστια πίεση του κοινωνικού ιστού ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας από τους μετανάστες-πρόσφυγες καθώς η αδυναμία θωράκισης των υδάτινων και χερσαίων συνόρων σε συνδυασμό με την ιδεολογία της παρούσας κυβέρνησης που ένθερμα υποστηρίζει την ύπαρξη των ανοιχτών συνόρων και εθνών χωρίς σύνορα έχουν φέρει πραγματικά την απόγνωση, ανασφάλεια και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των τοπικών πληθυσμών αλλά και γενικότερα όλων των Ελλήνων.

Η μονομερής διαπραγμάτευση στο σκοπιανό ζήτημα, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, δημιουργεί σοβαρό σκεπτικισμό αλλά και θυμό στις αντιδημοκρατικές πρωτοβουλίες που πήρε η εκτελεστική εξουσία των Σύριζα-Ανελ σε ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με την ιστορία, πολιτισμό και κεκτημένα των αιματηρών Μακεδονικών αγώνων.

Είναι βέβαιο, ότι η οικονομική κρίση με κοστολογημένο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μπορεί να ξεπεραστεί, όμως, η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών δίνει το δικαίωμα του σφετερισμού της ιστορίας και του πολιτισμού μας που, εκτός, από ανεκτίμητης αξίας κληρονομικά-πνευματικά αγαθά είναι παράλληλα και ιδιαίτερα προσοδοφόρα τουριστικά και εμπορικά αγαθά αφού στο διηνεκές αποτελούν μια σημαντική πηγή πλούτου τόσο για τις τοπικές κοινωνίες της Μακεδονίας όσο και για την χώρα, γενικότερα.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντιπαραγωγική επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης που αντί να δημιουργεί θέσεις εργασίας με επενδύσεις σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς που θα συνοδεύονται με αξιοπρεπείς μισθούς, η κυβέρνηση δημιουργεί θέσεις εργασίας βασιζόμενες σε εξάμηνα επιδοτούμενα προγράμματα που δεν παράγουν κανένα πλούτο και άρα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της ανεργίας και της ανέχειας.  Δηλαδή, συνεχίζει να τροφοδοτεί το ελληνικό δημόσιο με προσωπικό και κόστος που οι πολίτες δεν αντέχουν να πληρώνουν.

Δυστυχώς, όμως, από την ανεργία και την ανέχεια εγείρονται κρίσιμα προβλήματα εγκληματικής και βανδαλιστικής συμπεριφοράς που έχουμε γίνει μάρτυρες σχεδόν καθημερινά και μάλιστα με θύματα ανθρώπινες ζωές. Καλό είναι να θυμηθούμε ότι περίπου πριν δέκα χρόνια στην κοινωνία μας επικρατούσε ευημερία, κοινωνική ειρήνη και η Ελλάδα είχε ισότιμη θέση στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «υπεροχές» που κερδίσαμε με αγώνες και θυσίες, ώστε να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές. Αυτόν τον εντυπωσιακό εθνικό στόχο τον πετύχαμε όλοι μαζί!

Σήμερα, μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει διαπιστώσει ότι παρακμάζει το κράτος και υποβαθμίζονται οι υποδομές στα νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς και δημόσιοι χώροι μεταξύ άλλων που κατασκευάστηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια και πρωτίστως με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου που με μεγάλο κόπο και σκληρή δουλειά θυσιάστηκε, για να είμαστε μια ευνομούμενη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

Στον αντίποδα όλων των προαναφερθέντων παρατηρήσεων υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η ρετσινιά «Κολομβία της Ευρώπης» μπορεί να εξαλειφθεί, γιατί στη χώρα μας υπάρχουν αξιόλογα και φωτεινά παραδείγματα προόδου που χαράζουν το δρόμο του εκσυγχρονισμού και της εξέλιξης.

Αυτό το παράδειγμα είναι τα Τρίκαλα μια «έξυπνη πόλη» που έχει κάνει θαύματα ξεκινώντας από το 2003 με την εφαρμογή παροχής ελεύθερου WiFi στους δημότες της περιοχής. Παράλληλα, η πόλη συμμετείχε σε ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που πιλοτικά εφαρμόστηκε σε επτά πόλεις και από ελληνικής πλευράς μόνο τα Τρίκαλα δήλωσαν συμμετοχή και απέκτησαν το πρώτο αυτοοδηγούμενο λεωφορείο, το οποίο έκανε τις πρώτες του διαδρομές στα τέλη του 2015.

Στη συνέχεια, ο Δήμος έχει υλοποιήσει τα ακόλουθα: ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2005, γραμμή τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας του πολίτη για αναφορά προβλημάτων στους δρόμους της πόλης και παρακολούθηση εξέλιξης του αιτήματος, πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης για τοπικά ζητήματα e-politis, σε φάση ανάπτυξης είναι η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα και μέσω της τεχνολογίας beacons γίνεται διαδραστικός τρόπος σήμανσης των σημείων με τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Ο Δήμος έχει ήδη εγκρίνει και αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ένα ζωτικής σημασίας πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Καυκάς, Cisco, Space Hellas, OTS και SiEBEN με σκοπό να δημιουργηθούν επιπλέον υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» και να ομαδοποιηθούν σε ένα «κέντρο ελέγχου» οι ήδη υπάρχουσες, υπηρεσίες όπως: εκσυγχρονισμός του ασύρματου δικτύου, διαχείριση στάθμευσης και έλεγχο με αισθητήρες και παράθεση συνεχών φωτογραφιών, έξυπνος φωτισμός μέσω LED και άμεση μέτρηση της εξοικονόμησης, εφαρμογές Open Mall μέσω διάδρασης του πολίτη με το Δήμο και τις επιχειρήσεις του, ενημέρωση των οδηγών για θέσεις στάθμευσης μέσω κινητού και πινακίδων στην πόλη, τηλεπρόνοια και δημιουργία 150 «έξυπνων» σπιτιών για άτομα με άνοια στην Κεντρική Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ACTIVAGE, τοποθέτηση «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» πραγματοποιώντας συνεργασίες με τον επιχειρηματικό κόσμο, εγκατάσταση ενός και μοναδικού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης καθώς και ένα είδος ΑΤΜ που ο δημότης θα μπορεί να λαμβάνει κάποια πιστοποιητικά (νέα υπηρεσία delivery καθώς τα πιστοποιητικά και έγγραφα διανέμονται στους πολίτες στο σπίτι) και φυσικά μέσα από αυτές τις υπηρεσίες θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας!

Επίσης, ο εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός που είναι το θεματικό πάρκο «Μύλος των Ξωτικών» κάθε Χριστούγεννα προσελκύει περισσότερους από 1.120.000 επισκέπτες (φέτος χρονιά ρεκόρ με 1.122.345 και 10 εκατομμύρια διαδικτυακές επισκέψεις) αφήνοντας σημαντικά κέρδη στο Δήμο που μπορεί να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως, όπως ήδη έχει πραγματοποιήσει την αναβάθμιση των εργαστηρίων πληροφορικής των σχολείων με εξοπλισμό ρομποτικής, υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας κ.ά.

Το ποδήλατο δε είναι τρόπος ζωής για τους Τρικκαίους, αφού η πόλη έχει εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων και δωρεάν ποδήλατα για μικρούς και μεγάλους στις μετακινήσεις τους εντός στους χώρους στάθμευσης του Δήμου, ενώ το κάπνισμα απαγορεύεται σε εσωτερικούς χώρους αυστηρά και ο κανόνας τηρείται από όλους!

Οι δημόσιοι χώροι είναι φροντισμένοι με τις πλατείες, πεζοδρόμια, δημόσια κτίρια, το όμορφο ποτάμι που δεσπόζει σε όλο το μήκος του κέντρου της πόλης, με τις γέφυρες που φωτίζονται το βράδυ σε συνδυασμό με τα αναπαλαιωμένα διατηρητέα σπίτια δημιουργούν ένα πανέμορφο και δελεαστικό αστικό τοπίο.

Τέλος, το καλοκαίρι ο Δήμος τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της πόλης τις λεγόμενες «στάσεις δροσιάς», που ρίχνουν ψιχάλες δροσερού νερού με τη μορφή σύννεφου βροχής, μια ασυνήθιστη ιδέα που δροσίζει τους Τρικκαίους κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών.

Εν κατακλείδι, τα Τρίκαλα, η θεσσαλική πόλη των 60.000 κατοίκων και των 30.000 ποδηλάτων, μπορούν με διαφορά να αποτελέσουν μία πόλη πρότυπο τόσο για τα ελληνικά, όσο και τα ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς είναι το λαμπρό και ζωντανό παράδειγμα της προόδου και ποιότητας ζωής που οι Τρικκαίοι υποστήριξαν και βοήθησαν στην υλοποίηση σύγχρονων υπηρεσιών. Τρίκαλα, μια πρωτοποριακή πόλη, που μας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί ξεκινώντας από την περιφέρεια.

Η Κωνσταντία Τέκα-Ευσταθίου είναι πολιτικός επιστήμων