Με  την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητροτάκη έπεσε η αυλαία του 12ου συνεδρίου του κόμματος.

«Η Νέα Δημοκρατία ξέρει να προχωρά μπροστά παρά τις αντιξοότητες. To 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, όλοι μαζί θα οδηγήσετε την Νέα Δημοκρατία στη νίκη είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι αυτό το συνέδριο ενδυνάμωσε την πίστη μου σε αυτή την μεγάλη παράταξη»δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριακός Μητσοτάκης.

«Ανήκουμε στην Ευρώπη, αποτελεί για εμάς και για εμένα προσωπικά μεγάλη τιμή η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο συνέδριο. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί του για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη», πρόσθεσε.

Live Blog Live το 12ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

«Το 12ο Συνέδριό μας είναι ο τελευταίος σταθμός πριν τις εκλογές. Και είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός γιατί συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Επαναβεβαιώνει το διαχρονικό ρόλο της παράταξής μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Και ανοίγει το δρόμο για τις εξελίξεις που έρχονται.

Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας συμμετοχή, το χαμόγελό σας, το χειροκρότημά σας, την αγάπη σας. Ο παλμός και ο ενθουσιασμός σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να μας γυρίσουν στο χθες.

Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την Νέα Δημοκρατία και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα. Θα είναι η χρονιά που, όλοι μαζί ενωμένοι, θα ξαναγράψουμε ιστορία. Τη δική μας ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Σας θέλω όλους κοντά μας στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η νίκη της φωτεινής Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης έτοιμη να ανοίξει πάλι τα μεγάλα φτερά της και να αγκαλιάσει την ελληνική κοινωνία. Να ενώσει όλους τους Έλληνες. Ακριβώς όπως έγινε το 1974, το 1990, το 2004 και τον Ιούνιο του 2012. Μπροστά μας είναι άλλη μια μεγάλη νίκη γιατί είμαστε μια μεγάλη παράταξη, που μπορεί να συνθέτει νέες πολιτικές και νέες δυνάμεις, διευρύνοντας πάντα τον ορίζοντά της. Το πεδίο μας είναι ο κόσμος και η πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον.

Θέλω λοιπόν, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, να σας ευχαριστήσω για την αποφασιστικότητα και για τις παρεμβάσεις σας, για τα χαμόγελα και για την αισιοδοξία σας, για την πίστη σας και την αποφασιστικότητά σας. Αλλά και να σας πω ότι δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία. Η Νέα Δημοκρατία μπορούσε πάντα να χωρέσει τις ανησυχίες, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες μιας Ελλάδας που ξέρει να κερδίζει. Και που μπορεί να προχωρά μπροστά παρά τις αντιξοότητες αλλά και παρά τις αντιστάσεις δυνάμεων που παραδίδονται στις χειρότερες παρορμήσεις της πολιτικής. Που δεν είναι άλλες από τον λαϊκισμό και την κάθε είδους ιδιοτέλεια της εξουσίας. Σε αυτό το δίπολο οφείλεται, άλλωστε, και η ευτέλεια της διακυβέρνησης της χώρας από το παρακμιακό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου.

Αλλά – το είπα ήδη – το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα. Η αλλαγή, για την οποία διψάει η κοινωνία, έρχεται. Ξέρω ότι θα είστε όλοι παρόντες στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Ξέρετε πως θα νικήσουμε αλλά ότι αυτό δεν φτάνει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει η χώρα να νικήσει τα εμπόδια που συσσωρεύθηκαν και να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες προκλήσεις.

Ξέρω, όπως κι εσείς, ότι είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Και το Συνέδριό μας δυνάμωσε τη βεβαιότητά μου.

Τις τρεις αυτές μέρες, το κόμμα μας απέδειξε ότι είναι ενωμένο, οπλισμένο με πρόγραμμα και έτοιμο να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Τον επέβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974. Και αυτοί που τον διαδέχθηκαν στην ηγεσία, υπηρέτησαν σταθερά και υπερασπίστηκαν με σθένος – όταν χρειάστηκε – αυτή τη θεμελιώδη αρχή: ανήκουμε στην Ευρώπη.

Αποτελεί λοιπόν για μας μεγάλη τιμή η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Συνέδριό μας. Ο Μάνφρεντ είναι ένας αληθινός φίλος της Νέας Δημοκρατίας και ένας σταθερός και ειλικρινής σύμμαχος της Ελλάδας. Θα είναι επίσης ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί του για μια δυνατή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Στο Συνέδριό μας προσήλθαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Είναι ένας αστερισμός από πρόσωπα που η σκέψη τους εμπλούτισε τις εργασίες μας και επιβεβαίωσε ότι είμαστε ένα ένα ανοιχτό κόμμα. Φάνηκε στο πάνελ που μόλις προηγήθηκε. Όπως φάνηκε και στις πολλές παρεμβάσεις από εκατοντάδες στελέχη μας που ανέβηκαν στο βήμα αυτό. Σε ειδικές συνεδριάσεις συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τα μεγάλα ζητούμενα του αύριο. Από το Brain drain μέχρι το cyber bullying. Και από τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης μέχρι το ρόλο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ενώ πολλοί φίλοι μας, που βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών, αλλά πρωταγωνιστούν στην κοινωνία πολιτών, μετείχαν στον προβληματισμό μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους γιατί βοηθήσατε να φανεί για άλλη μια φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συζητά, επεξεργάζεται και παράγει νέες ιδέες. Που δεν φοβάται να ανοίξει θέματα. Που ανοίγει πάντα τις πόρτες της σε όσους θέλουν να συμμετέχουν σε έναν πολιτικό διάλογο προσανατολισμένο στο μέλλον.
Το καλό με την πολιτική είναι ότι παραμένει μια δυναμική διαδικασία που επιτρέπει στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του – αλλά και να κάνει τις αναγκαίες συγκρίσεις. Το είδαμε προχθές.

Όλοι είδαν τις διαφορές ανάμεσά στην ατμόσφαιρα του Συνεδρίου μας και στη θλίψη και τη μιζέρια της αντισυγκέντρωσης που έστησε ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Από τη μια ένα ανοιχτό συνέδριο κι από την άλλη μια αστυνομοκρατούμενη κλειστή εκδήλωση όπου οι ένστολοι ήταν περισσότεροι από τους κομματικούς.

Η κοινωνία όμως ήταν απούσα από τη συγκέντρωση του κ.Τσίπρα.

Μια κοινωνία που παρακολουθεί παγωμένη και οργισμένη τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Μια κοινωνία που δεν ανταποκρίνεται στο παιχνίδι των επιδομάτων που έχει ξεκινήσει μια κυβέρνηση. Μια κοινωνία αρνητική στον πολιτικό σχεδιασμό μιας κυβέρνησης που πάει να ξαναβάλει τη χώρα στις μυλόπετρες ενός διχασμού. Ενός διχασμού που παραπέμπει στο χειρότερο παρελθόν.

Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Και καθώς βλέπει το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από το Μαξίμου γίνεται ολοένα και πιο νευρικός. Δεν θα ασχοληθώ, ωστόσο, περισσότερο με τα νέα παραμύθια του. Θα τον αφήσω να βυθιστεί στον ίδιο του τον βάλτο.

Γιατί τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα αμφιβάλλω αν τα γνωρίζει.. Αν συγκινήθηκε ποτέ, όπως τόσα ελληνόπουλα, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. Αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που έκαναν την Μακεδονία ελληνική και την Ελλάδα αυτή που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την Μακεδονία.

Δεν σώσατε καμία Μακεδονία

Κύριε Τσίπρα, δεν σώσατε καμία Μακεδονία. Το μόνο που κάνατε είναι να δώσετε Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες μας. Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν όχι. Και βάλατε την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί σας για να εξασφαλίσετε κάποια ψήγματα από τη ρημαγμένη αξιοπιστία σας. Σταματήστε να προσβάλλετε τους Μακεδόνες και όλους τους Έλληνες. Σταματήστε να χαρακτηρίζετε ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με την πολιτική σας».