Για 855 χιλιάδες δολάρια πωλήθηκαν τελικά στις 29 Νοεμβρίου τρεις πέτρες από το φεγγάρι που είχαν έρθει στη Γη τη δεκαετία του ’70 χάρη σε κάποιες σοβιετικές αποστολές.

Τα «κειμήλια» είχαν δοθεί τιμητικά στη Νίνα Ινάνοβνα Κορόλεβα, χήρα του Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ, πρώην Επικεφαλής Σχεδίασης και Διευθυντή του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος, μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Τη δημοπρασία την πραγματοποίησε ο γνωστός οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που είχαμε την ευκαιρία να προσφέρουμε αυτά τα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα. Ο Οίκος Sotheby’s έγραψε ιστορία όταν διοργάνωσε το 1993 μια αντίστοιχη εκδήλωση, διαθέτοντας για πρώτη φορά στο κοινό ένα «εξωγήινο» αντικείμενο» δήλωσε μάλιστα αποκλειστικά στο ΒΗΜΑ η Κασάντρα Χάτον, Vice President & Senior Specialist, Books & Manuscripts του οίκου.

Ο Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεφ (1906-1966) ήταν ένας μηχανικός πυραύλων, σχεδιαστής αεροσκαφών και διαστημοπλοίων, και ο ιθύνων νους του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος στην δεκαετία του ’50 και του ’60. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής του προγράμματος, ήταν γνωστός στο κοινό μόνο με τον τίτλο του Υπεύθυνου Σχεδιασμού για να προστατεύσει την ταυτότητά του και να αποτρέψει μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός στην επιτυχία πολλών σοβιετικών διαστημικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και: η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου Sputnik το 1957, η πρώτη ανθρώπινη αποστολή στο διάστημα που πραγματοποιήθηκε από τον Γιούρι Γκαγκάριν, το Βοσκόκ-1 το 1961, η πρώτη ελεγχόμενη προσγείωση στο φεγγάρι (Luna-9) και το πρώτο σκάφος που διέσχισε την τροχιά του φεγγαριού (Luna-10) το 1966.

Λόγω του πρόωρου θανάτου του το 1966, ο Κορόλεφ δεν κατάφερε ποτέ να δει τα δείγματα σεληνιακού εδάφους που επέστρεψαν από το φεγγάρι.