• Αναζήτηση
  • Ψαρόσουπα με τραχανά

    Προετοιμασία 15΄
    Βράσιμο 1-1½ ώρα, Kόστος 15 €

    Υλικά για 6 μερίδες
    2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (περίπου 2 φλιτζάνια)
    2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες από τη φλούδα τους σε κύβους 2,5 εκ. περίπου
    2 μικρά κολοκυθάκια σε ροδέλες 5 εκ. πάχους περίπου
    1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, αποφλοιωμένη, χωρίς τους σπόρους της και ψιλοκομμένη
    χυμός από τρία μεγάλα λεμόνια (σουρωμένος)
    1 ½ κιλό διάφορα πετρόψαρα ή άλλα ψάρια κατάλληλα για σούπα (π.χ. ροφός και σκορπίνα) – ζητάμε από τον ψαρά μας να τα καθαρίσει
    5 φλιτζ. τσαγιού νερό
    2/3 φλιτζ. τραχανάς (ξινός ή γλυκός)
    1 ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Αφήνουμε έτσι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και την ντομάτα. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε το 1/3 του χυμού λεμονιού και ένα φλιτζάνι νερό.
    Καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση. Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά.
    Προσθέτουμε τα ψάρια σύμφωνα με το μέγεθός τους (βάζουμε κάτω τα μεγαλύτερα και από πάνω τα μικρότερα), «χτίζοντάς» τα και βάζοντας αλάτι και πιπέρι σε κάθε στρώση. Μπορούμε επίσης να τυλίξουμε τα ψάρια σ’ ένα τουλουπάνι και να το δέσουμε, έτσι ώστε να αποφύγουμε να ξεφύγουν κόκαλα στη σούπα.
    Ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλύψει τα ψάρια κατά 2,5 εκατοστά περίπου. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να είναι έτοιμα τα ψάρια και μαλακές οι πατάτες. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα ψάρια και τα λαχανικά από τη σούπα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
    Συνεχίζουμε να βράζουμε τον ζωμό, προσθέτοντας τα υπόλοιπα 4 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε τον τραχανά και τον σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει (περίπου 12 λεπτά). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τον μισό χυμό λεμονιού.
    Ανακατεύουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο όπως και ό,τι έχει απομείνει από τον χυμό λεμονιού.
    Σερβίρουμε ξεχωριστά τον ζωμό από τα ψάρια και τα λαχανικά.

    Δείτε επίσης
    Γευσιγνώστης
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk