Την πάγια θέση των ΗΠΑ για αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει το φυσικό της πλούτο, επαναβεβαίωσε από την Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ουάσινγκτον δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σχόλιο του κ. Φάνον προφανώς δεν είναι τυχαίο, αφού έγινε στα πλαίσια της συνάντησης του με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι άρχισε η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου στην Κύπρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Η Κύπρος ήταν ο δεύτερος σταθμός του κ. Φάνον μετά το Ισραήλ και ακολουθεί η Αίγυπτος για συζήτηση της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της περιοχής, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

«Θεωρούμε την ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και η Κύπρος έχει ουσιαστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική, ο κ. Φάνον πρόσθεσε επίσης ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Κύπρο ειδικότερα, ο κ. Φάνον επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κύπρου για την ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.

«Επίσης διατηρούμε την μακροχρόνια θέση μας ότι θεωρούμε πως ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να διαμοιράζεται ακριβοδίκαια με όλες τις κοινότητες στο νησί στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης», τόνισε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα είναι η τελευταία, ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε πως «συνεχίζουμε να προωθούμε το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο ως προτεραιότητα».

«Ελπίζω να έλθω ξανά εδώ καθώς προωθούμε την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία για την περιοχή», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συζήτηση, η οποία όπως ανέφερε, εστιάστηκε στους τρόπους ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στις εξελίξεις στην Κύπρο, τόσο όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα όσο και στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αμερικανικά συμφέροντα στην Κύπρο.

«Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο σε σχέση με τις εξελίξεις, στενότερη συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για ένα κοινό στόχο, την αποτελεσματική ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ακριβώς για το καλό των λαών της και για να είναι καταλύτης ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο κύπριος υπουργός.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τις ΗΠΑ για την στήριξη στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε έχει αρχίσει η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» του τεμαχίου 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Το τρυπάνι του Stena Icemax της ExxonMobil έχει ήδη διανύσει το βάθος 2 χιλιομέτρων, φτάνοντας τον βυθό και αρχίζει την γεώτρηση. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες και θα διενεργηθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του αιγυπτιακού Ζορ.