Θα μπορούσε να ήταν μία ακόμα κυβερνητική φιέστα στο Ζάππειο η πανηγυρική εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου (φωτογραφία) και το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που γιόρταζαν (τουλάχιστον έτσι έδειχναν) τις πρώτες παροχές που νομοθετούσαν στη Βουλή μετά τα μνημόνια. Ηταν σχεδιασμένος αυτός ο κοινοβουλευτικός πανηγυρισμός έως την τελευταία του λεπτομέρεια. Επέλεξε πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός να εμφανιστεί στη Βουλή απουσιάζοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελσίνκι. Υπήρξε κινητοποίηση ολόκληρης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βρίσκεται από νωρίς στο Κοινοβούλιο. Οι τοποθετήσεις των υπουργών (Πολάκη, Γεροβασίλη, Πετρόπουλου, Καλογήρου, Σαντορινιού κ.ά.) στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής των αναδρομικών παρέπεμπαν σε… προεκλογικό κρεσέντο. Και τέλος ο κ. Τσίπρας άνευ αντιπάλου είχε κέφια. Και σαρδάμ έκανε όπως το «εμείς είμαστε εμείς» και τη ΝΔ τρόλαρε, καθώς και τον Μάκη Βορίδη

Το βιντεάκι με το F-16

Προτού όμως σας περιγράψω με πόση οίηση ο κ. Τσίπρας επετίθετο στους πολιτικούς του αντιπάλους (δηλαδή, ποιους αντιπάλους, στην αίθουσα βρίσκονταν η Σοφία Βούλτεψη και ο Κώστας Τζαβάρας και δυο-τρεις άλλοι γαλάζιοι που έπαιζαν με τα κινητά τους), σας ενημερώνω ότι το σόου της παροχολογίας ξεκίνησε την προηγούμενη ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής. Η Πολεμική Αεροπορία (που γιόρταζε τον προστάτη της) επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Τσίπρα (που πήγε να εξαγγείλει τα αναδρομικά των ενστόλων). Ουδέποτε στο παρελθόν η Πολεμική Αεροπορία δεν επεφύλαξε τόσο θερμή υποδοχή σε πρωθυπουργό. Και βιντεάκι-έκπληξη του πρόβαλαν (αυτό με την πτήση του με το F-16) και τραγουδάκι έπαιξε για χάρη του η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, και αγκαλιές και φιλιά. Οχι βεβαίως από τους αεροπόρους, αλλά από τον Πάνο Καμμένο.

Τα φιλαράκια

Οσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας  στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης») ακόμα θα συζητούν τον θερμό εναγκαλισμό Τσίπρα –  Καμμένου. Οσοι λοιπόν τον είδαν και έμειναν έκπληκτοι έλεγαν ότι δεν ήταν καθόλου μια τυπική αγκαλιά, αλλά ήθελε να δείξει πόσο ταιριάζουν, παρά τις δήθεν διαφορές τους για Μακεδονικό, αυτοί οι δυο. Λέω «δήθεν» γιατί τόσο η κοινή εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής όσο και η εμφάνισή τους δίπλα-δίπλα στα υπουργικά έδρανα την Πέμπτη το πρωί άφησαν να φανεί ότι ακόμα και το θέμα των Σκοπίων δεν έχει καν επηρεάσει τις θερμές σχέσεις.

Οταν ο Πρωθυπουργός επικαλείται τα… νεφελίμ

«Ελλείψει αφηγήματος καταστροφολογίας, προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο κύριος Βορίδης, επιδόθηκαν στο αφήγημα της παραδοξολογίας. Θα του πρότεινα να πάρει κι αυτός μια εκπομπή στην τηλεόραση, όπως ο κύριος Γεωργιάδης, μαζί με τον άλλο τον γραφικό που μιλάει για τα νεφελίμ, για τη γενιά των Ελ, για να λέει πως θα καταργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τα Χριστούγεννα και τις γιορτές της Ορθοδοξίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προκαλώντας το γέλιο και το χειροκρότημα των συριζαίων βουλευτών. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής χειροκροτούσε όρθιος με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο που χειροκροτεί (αλλά μόνο τον κ. Τσίπρα).

Το πικρό ποτήρι που έταξε ο Πρωθυπουργός

Αλλά δεν ξέχασε να τρολάρει και τη ΝΔ, λέγοντας πως θα αναγκαστεί να πιει το πικρό ποτήρι και θα ψηφίσει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη: Προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως θα ακολουθήσει μια σειρά θετικών μέτρων στα οποία «θα αναγκάζεστε να λέτε «ναι σε όλα»». Και εξήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και απευθυνόμενος στους δυο-τρεις βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονταν στην αίθουσα τους είπε: «Θα τα ψηφίζετε όλα αυτά με βαριά καρδιά και κυρίως θα ψηφίσετε και τη μη περικοπή των συντάξεων». Εκεί έπεσε άλλο ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ποιος αντέγραψε τον Χότζα;

Οι λιγοστοί βουλευτές της ΝΔ τον άκουγαν και ήταν ωσάν να κάθονταν στα κάρβουνα. Αλλά μόνο μία επιχείρησε να τον… αποσυντονίσει. Και δεν ήταν άλλη από τη Σοφία Βούλτεψη, που όση ώρα μιλούσε ο κ. Τσίπρας η Σοφία φώναζε από κάτω: «Είσαι ψεύτης, μας λες ψέματα, ψεύτη, ψεύτη, ψεύτη» και «εζήλωσες τη δόξα του Ενβέρ Χότζα που απέλυσε όλους τους παπάδες και κατήργησε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων». Ο κ. Τσίπρας, όπως έλεγε αργότερα η κυρία Βούλτεψη, δεν ενοχλήθηκε από τον χαρακτηρισμό «Χότζα», αλλά από το «ψεύτη, ψεύτη» που φώναζε συνεχώς, με αποτέλεσμα να εισπράξει δύο παρατηρήσεις. Η κυρία Βούλτεψη, μόλις άκουσε τον κ. Πετρόπουλο να ομιλεί για τις συντάξεις, του φώναξε: «Εσύ μη μιλάς, δεν είσαι εκλεγμένος όπως εμείς».

Απύθμενο θράσος

Η επίσημη θέση της ΝΔ δόθηκε από τη βουλευτή Kατερίνα Μάρκου, η οποία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος και απίστευτο κυνισμό, επειδή εμφανίζουν ως πολιτική επιλογή μια τροπολογία η οποία εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ: «Αν είναι δυνατόν να υποκρίνεστε ότι τους κάνετε χατίρι, ενώ επιστρέφονται χρήματα που το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν. Αυτό έχει γίνει. Χρήματα που η ΝΔ έχει ήδη επιστρέψει κατά 50% το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, από τον Ιανουάριο του 2017, ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποδώσει και τα υπόλοιπα».