Θύελλα αντιδράσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου, των ιερέων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης) τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος (φωτογραφία). Είναι η πολλοστή φορά που ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται εν κρυπτώ και προκαλεί αντιδράσεις.
Πίσω ολοταχώς από τον Αρχιεπίσκοπο
Ηταν τόσες οι αντιδράσεις ώστε οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να εμφανιστεί το πρωί της Τετάρτης μετά την Ιερά Σύνοδο με ένα άλλο «πρόσωπο»: Με τη φράση «άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας» ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μηνύματα στους κληρικούς προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους. Ακόμα και στην Ιερά Σύνοδο ήταν έντονες οι αντιδράσεις.
Και η Ιερά Σύνοδος
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ξεκαθάρισε πως «τα θέματα πρέπει να τα προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα» αλλά σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανε λόγο για μια… λεόντειο σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας. Οπως είπε, η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της και η Πολιτεία τίποτα. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς, γιατί αυτοί είναι που ανησυχούν περισσότερο».
nnn
Μάλλον ο Αρχιεπίσκοπος παρέλειψε να πει ότι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο είναι οι (αυτοκέφαλες) Εκκλησίες της Κρήτης και της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ ένα «θεματάκι», όπως έλεγαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υπάρχει και με τον… μουφτή.
Το Μαξίμου τάζει προσλήψεις
Οι μόνοι που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη συμφωνία (που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί) είναι οι ένοικοι του Μαξίμου. Δηλαδή αυτοί που ετοίμαζαν με κάθε μυστικότητα τόσα χρόνια τη συμφωνία, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία τους Μιχάλη Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης), Δημήτρη Τζανακόπουλο, Αλέξη Χαρίτση (υπουργός Εσωτερικών) και Ακρίτα Καϊδατζή (γραμματέας της κυβέρνησης, που θεωρείται το νέο «πουλέν» του Αλέξη Τσίπρα). Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος έφτασε στη σημείο να συνδυάσει τη συμφωνία με την Εκκλησία με 10.000 προσλήψεις (όλες προεκλογικές) στο Δημόσιο. Οσους δηλαδή ιερωμένους βγαίνουν από το Δημόσιο. Οταν αντιλήφθηκε τι είπε επιχείρησε να το μαζέψει λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το αναγκαίο κονδύλι.
Η task force του Ιερωνύμου
Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του είχε σχηματίσει μία δική του… task force για να διαπραγματευτεί μυστικά με την κυβέρνηση, την οποία αποτελούσαν οι Συμεών Βολιώτης (πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Θεσπιών και το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου), ο νέος διοικητής του Αγίου Ορους Κ. Δήμτσας και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης (κατά κόσμον Βασιλειάδης), γεννηθείς στο Λεβερκούζεν.
Γιατί χαίρονται στην Αρχιεπισκοπή
Και στην Αρχιεπισκοπή όμως πανηγυρίζουν. Για το γεγονός ότι έγιναν τόσες μυστικές συναντήσεις Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου χωρίς κανείς να το αντιληφθεί (παρά μόνον την τελευταία). Προφανώς θα αναρωτηθείτε γιατί πανηγυρίζουν στην Εκκλησία. Για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, δεν επήλθε τελικά ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας που τόσο πολύ διαφήμιζε ο κ. Τσίπρας (αφήστε που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να πετύχει η κυβέρνηση διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος με Καμμένο και Παπακώστα). Ούτε βεβαίως θα σταματήσει το κράτος να πληρώνει για τους μισθούς των κληρικών. Απλώς αντί «μισθοδοσία κληρικών», θα το ονομάσει «επιχορήγηση κληρικών»!
nnn
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας η Εκκλησία θα αποκτήσει τίτλους κυριότητας σε πολλά φιλέτα ακίνητα (ανά την Ελλάδα) στα οποία δεν είχε τίτλους. Τώρα ανοίγει ο δρόμος (εάν τελικά επέλθει η συμφωνία) για win-win αξιοποίηση περιουσίας με το Κράτος.

Τα εκκλησιαστικά φιλέτα

Τα κυριότερα είναι μία έκταση 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη που γειτονεύει με αυτήν του Αστέρα, 25.000 στρέμματα στην Πεντέλη, 250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη, το κτίριο της οδού Μητροπόλεως που στέγαζε παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας, έκταση στην οδό Σουηδίας στο Κολωνάκι, το κέντρο «Island» στη Βάρκιζα, το εστιατόριο «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη, το «Ακρωτήρι» στον Αγιο Κοσμά, και το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα.

Ο χαμένος σταυρός των υποψηφίων

Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές μόνο εάν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περάσει στη Βουλή με 180 ψήφους. Η διαφορά της ψηφοφορίας των Ελλήνων του εξωτερικού με την ψηφοφορία των υπολοίπων ψηφοφόρων είναι ότι οι έξω δεν θα ψηφίζουν πρόσωπα, παρά μόνο κόμματα. Δηλαδή δεν θα «σταυρώνουν» υποψηφίους αλλά θα ρίχνουν την ψήφο τους για το κόμμα της προτίμησής τους. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο κάλπη για την ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού και απαγορεύει ρητά την ηλεκτρονική ψήφο (υπό τον φόβο των χάκερ) και την επιστολική.

Ο Χαρίτσης των εκλογών

Τώρα όσον αφορά την πιθανή υποψηφιότητα του υπουργού Εσωτερικών (και πρώτου τη τάξει υπουργού) Αλέξη Χαρίτση στη Δημαρχία της Αθήνας, μου λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση τη στιγμή που ο υπουργός θα ετοιμάσει τις εκλογικές αναμετρήσεις και τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Ούτε του προτάθηκε τέτοια υποψηφιότητα, αλλά ούτε και ο ίδιος το επιθυμεί» όπως μου είπαν.

Τσάι με την Τερέζα

Την Τρίτη η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου διαμαρτυρόταν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ότι ουδείς βουλευτής την υπερασπίστηκε όταν την έβριζε ο Παύλος Πολάκης. Την Τετάρτη το απόγευμα έπινε τσάι μαζί με την Τερέζα Μέι στην Downing Street. Τι συνέβη; Η πρωθυπουργός της Βρετανίας προσκάλεσε γυναίκες βουλευτές απ’ όλον τον κόσμο για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γυναικεία ψήφο. Η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα επέλεξε την κυρία Χριστοφιλοπούλου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Ετσι όπως μου έλεγε χαριεντιζόμενη η βουλευτής, «επιτέλους το ΠαΣοΚ πήγε στην Downing Street». Και όχι μόνο. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί και το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι προεκλογικοί… κιμάδες

Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ που πρόκειται να είναι υποψήφιοι στα Νότια Αττική με την επανεμφάνιση (μετά την πειθαρχική ποινή που εξέτισε) της υποψηφίας (Τ. Ντ.), ιδιοκτήτριας Θεραπευτηρίου – Γενικής Κλινικής. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, ειδικά της Β’ Αθήνας, υποστήριζαν πως έκανε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ψηφοφόρους του κόμματος. Μάλιστα η Αννα Καραμανλή κατήγγειλε αυτές τις πρακτικές στην κλειστή κοινοβουλευτική ομάδα πριν από λίγες μέρες κάνοντας λόγο για υποψηφίους (χωρίς να τους κατονομάσει) που μοιράζουν μερίδες κιμά και νωπά κοτόπουλα και άλλους υποψηφίους που κάνουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για να προσελκύσουν ψήφους. Πάντως ουδείς επιβεβαιώνει εάν η εν λόγω γαλάζια θα είναι και πάλι υποψήφια βουλευτής.