Το μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών – οι Δημοκρατικοί κέρδισαν πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία – δεν αναμένεται σύμφωνα με την αγορά να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν τον κόσμο υπό τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» δεν αναμένεται να παρεκκλίνει δραστικά.
Οι Δημοκρατικοί πάντως απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια, εξέλιξη που τους επιτρέπει να μπλοκάρουν την ατζέντα του προέδρου και να ασκούν αυστηρό έλεγχο στη διοίκησή του. Οι αγορές αντέδρασαν με ήπια άνοδο, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο και προεξοφλημένο, αν και προκαλεί κάποια αβεβαιότητα για τους επενδυτές.

Στο εμπορικό μέτωπο

«Το αποτέλεσμα είχε αποτιμηθεί από τους επενδυτές και έτσι η επίδραση θα είναι περιορισμένη» εκτίμησε ο Justin Waring της UBS Financial Services Inc. Στο εμπορικό μέτωπο, ο Τραμπ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μέσο πίεσης στους εμπορικούς εταίρους και ιδιαίτερα στην Κίνα, αν και το όποιο νομοθετικό έργο ίσως τώρα να συναντά δυσκολίες.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό, διατηρώντας την πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ αντίθετα τα εταιρικά κέρδη θα συνεχίζουν να ευνοούνται από τις πολιτικές του Τραμπ, ευνοώντας αρκετούς κλάδους των χρηματιστηρίων. Η μεταναστευτική του πολιτική θα είναι σημαντική για την προσφορά εργασίας και την πορεία του μισθολογικού κόστους, ενώ η δημοσιονομική πολιτική θα επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Πάντως, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το Κογκρέσο θα πρέπει να βρει κοινό έδαφος ή να συνεχίσει να εκχωρεί εξουσία στο εκτελεστικό τμήμα έως τις εκλογές του 2020, ενώ ο Τραμπ θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο για πολλές σημαντικές αποφάσεις πολιτικής για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως μια Βουλή με πλειοψηφία Δημοκρατικών θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της τόσο για να καταστήσει δυσκολότερη τη ζωή της διοίκησης όσο και για να ξεκινήσει να διατυπώνει μια εναλλακτική λύση από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος. Το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, πιθανή σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και υπόνοιες για ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016. Επίσης θα μπορούσε να εμποδίσει τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του, όπως η δέσμευσή του να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, να περάσει δεύτερο γενναίο πακέτο φοροαπαλλαγών και να εφαρμόσει τη σκληροπυρηνική πολιτική του για το εμπόριο.

Πού θα έχει δυσκολίες

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμάται πάντως ότι θα δημιουργήσει δυσκολίες σε διάφορους τομείς, όπως οι αμυντικές δαπάνες, αλλά στην εμπορική πολιτική ο Τραμπ έχει την εκτελεστική εξουσία και μπορεί να καθορίζει τους όρους ανεξάρτητα από το εάν το Κογκρέσο είναι μοιρασμένο ή όχι. Αυτό οφείλεται στο ότι το Κογκρέσο δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να ελέγξει την εμπορική πολιτική, ανέφεραν αναλυτές στην RBC Capital Markets. Αντίθετα, το Οβάλ Γραφείο έχει εκτεταμένες εξουσίες για να ενεργεί μονομερώς, κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος πιθανόν να συνεχίσει να προωθεί την εμπορική του ατζέντα.
Οι αναλυτές της Nordea Markets πάντως αναμένουν μάχες στο Κογκρέσο για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και την αύξηση του ορίου στο χρέος, μετά την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Δημοκρατικό Κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.
Για την Deutsche Bank, ιστορικά ένα τέτοιο αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό για τις μετοχές, αν και είναι νωρίς για να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθεί η πολιτική των ΗΠΑ, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά για τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν. Για την Berenberg, το κλίμα πόλωσης στο Κογκρέσο θα περιορίσει το όποιο ουσιαστικό νομοθετικό έργο. Ωστόσο, ακόμα και χωρίς νομοσχέδια, αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων, εκτιμώντας ότι το αδιέξοδο στο Κογκρέσο και η δυσλειτουργία στην Ουάσιγκτον δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους. Οπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα, μακροπρόθεσμα οι αγορές θα αρχίσουν να εξετάζουν τα δεδομένα που δημιουργούνται για τις εκλογές του 2020. Καθώς τουλάχιστον το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών δεν δείχνει ουσιαστική μετατόπιση του εκλογικού σώματος, οι επενδυτές ίσως στοιχηματίσουν πως δεν αναμένεται σύντομα το τέλος των φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών που ενίσχυσαν τις μετοχικές αγορές.