Οταν σε ένα δείπνο παρευρίσκεται ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, οι επικεφαλής πέντε ελληνικών τραπεζών καθώς και τρεις υπουργοί, αυτό είναι ασφαλώς είδηση. Ακόμη σημαντικότερη είναι η είδηση ότι ήταν ευχάριστο το κλίμα μεταξύ των τριών υπουργών, δηλαδή των κ.κ. Φλαμπουράρη (φωτογραφία), Χουλιαράκη και Λιάκου, και του κ. Στουρνάρα. Ο κ. Φλαμπουράρης ενθουσιάστηκε με το φαγητό, την ψητή σφυρίδα (μετά μαγιονέζας), και ζήτησε να γνωρίσει τον σεφ της Τράπεζας της Ελλάδος. Αλλο που δεν ήθελε ο κ. Στουρνάρας και φώναξε τον σεφ Νίκο Φωτιάδη (τον μάγειρα, όπως είπε, που προβάλλει την ελληνική κουζίνα στα πέρατα του κόσμου). Κάτι το μενού, κάτι το κρασί, κάτι οι συζητήσεις για την πορεία της οικονομίας και των τραπεζών και όλοι φάνηκαν να είναι στην ίδια γραμμή. Εχει τη σημασία του, αν σκεφτεί κανείς τον πόλεμο που σοβεί μεταξύ Μαξίμου και οδού Ομήρου.
nnn
Αυτό που προκάλεσε, πάντως, αρνητική εντύπωση ήταν ότι την Παρασκευή το βράδυ, από αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδας, έλειπε ένας. Ο υποδιοικητής της ΤτΕ Ι. Μουρμούρας, ο οποίος φαίνεται ότι προσπαθεί να… αυτονομηθεί. Αυτό που… μουρμούριζαν στο δείπνο πάντως ήταν ότι έχασε την ευκαιρία να δείξει στους παρευρισκομένους ότι έχει ισχυρό, θεσμικό ρόλο και ότι δεν είναι απλά συμπληρωματικός υποδιοικητής στην ΤτΕ.
Οι δύο Κορέες της Περιστέρας και του Αλέξη
Ως υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα θα γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο κράτη στην κορεατική χερσόνησο. Η Βόρεια Κορέα ή επισήμως Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (με τον ταλαντούχο Κιμ) και η Κορέα (ή επισήμως Δημοκρατία της Κορέας). Πάντως το ζεύγος Αλέξη Τσίπρα και Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνας επέλεξε για τη σαββατιάτικη έξοδό του να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση του Ζοέλ Πομερά «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα». Η σκηνοθεσία ανήκει στον (επίσης γνωστό μας) Νίκο Μαστοράκη και η μετάφραση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννας Κάλμπαρη.
Ο κ. Τσίπρας φορούσε μία πόλο (μακρυμάνικη) μπλούζα και ένα… καπιτονέ μπουφάν, ενώ η σύντροφός του δερμάτινο μαύρο μπουφάν. Στο υπόγειο λοιπόν του Θεάτρου Τέχνης το πρωθυπουργικό ζεύγος πέρασε μια ενδιαφέρουσα βραδιά, χειροκροτώντας με ενθουσιασμό την παράσταση, ενώ πήγε και στα καμαρίνια για να συγχαρεί τους ηθοποιούς Νίκο Αλεξίου, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Βίκη Βολιώτη, Γεράσιμο Γεννατά, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλα Χανακούλα και Φαίη Μινωπέτρου-Κασιμάτη. Ετσι σιγά-σιγά ο κ. Τσίπρας αναβαθμίζεται ποιοτικά θεατρικά. Από τις παραστάσεις του Λακη Λαζόπουλου (στην αρχή της πρωθυπουργίας του) στις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης.
Η… τροχήλατη βαλίτσα του Ευκλείδη
«Πρόδωσε» το κόκκινο σακίδιό του (αυτό με το κόκκινο πιθηκάκι) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προτίμησε μια… τροχήλατη μαύρη βαλίτσα ταξιδεύοντας με την Aegean στην οικονομική θέση (πιστός στα αριστερό του προφίλ) προς τις Βρυξέλλες. Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ο υπουργός των Οικονομικών ξεκουραζόταν ή κοιμόταν, αποφεύγοντας ακόμη και να γευματίσει με το ελαφρύ γεύμα που προσφέρει η Aegean. Εδειχνε κουρασμένος. Ούτε καν τα χαρτιά του είχε όρεξη να μελετήσει. Κάθισε δίπλα στον διάδρομο με δύο κοπέλες δίπλα του. Μάλιστα, όταν αντιλήφθηκε ότι τα κορίτσια δίπλα του ταξίδευαν με φίλους τους σε άλλες θέσεις της ίδιας πτήσης, προσφέρθηκε να μετακινηθεί ρωτώντας: «Μήπως θέλετε να αλλάξουμε θέσεις για να καθίσετε με την παρέα σας;», αλλά τα κορίτσια αρνήθηκαν την ευγενική προσφορά του κ. Τσακαλώτου για να μην τον υποβάλουν στην ταλαιπωρία της μεταπήδησης σε άλλη θέση. Να σημειώσω ότι στην ίδια πτήση ταξίδευε και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία ήταν, όπως μου είπαν, σε θέση business class.
Τα μίση της συνδιοργάνωσης των Μουντιάλ
Ολη αυτή η ιστορία που ξεκίνησε στη Βάρνα με τους ηγέτες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας να συζητούν το ενδεχόμενο κοινής διοργάνωσης Μουντιάλ στις τέσσερις χώρες μάλλον ελαφρά τη καρδία και χωρίς σκέψη έγινε. Γιατί οι περισσότεροι ενθυμούνται ότι τέτοιου είδους συνδιοργανώσεις αναζωπυρώνουν τα εθνικιστικά πάθη και μίση. Αυτό συνέβη στη διοργάνωση του Euro της Ουκρανίας και της Πολωνίας, όπου εμφανίστηκαν διάφοροι εθνικιστές και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά (με τραυματισμούς). Και όχι κατευνασμός του εθνικισμού, όπως υποστηρίζουν οι τέσσερις ηγέτες πως επιδιώκουν…
Εδώ που τα λέμε, μια επικοινωνιακή ρουκέτα ήταν αυτή που πέταξαν οι Τσίπρας και Μπορίσοφ (και οι άλλοι δύο) στη Βάρνα. Είτε δεν κατάλαβαν τι έλεγαν και τι πρότειναν (και ποιες επιπτώσεις θα είχε αυτό που πρότειναν) είτε επειδή θέλησαν να μιμηθούν τους Βρετανούς, οι οποίοι και αυτοί θέλουν να διοργανώσουν Μουντιάλ, με Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Αλλά οι Βρετανοί μπορεί να έχουν διαφορετικές ομάδες στο Μουντιάλ, ωστόσο είναι μία χώρα.
Πού είναι ο Παππάς;
Εδώ παπάς, εκεί παπάς πού είναι ο παπάς, λένε στη ΝΔ, θέλοντας να σχολιάσουν την απόδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής (και Διαστήματος), αρμόδιου και για την ΕΡΤ Νίκου Παππά από τα δρώμενα στην ΕΡΤ (ή… Syriza Channel – όπως την αποκαλούν οι γαλάζιοι). Απουσιάζει σε κάθε συζήτηση ή εκδήλωση που έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου και στέλνει αντ’ αυτού τον (υφυπουργό του) κ. Λευτέρη Κρέτσο. Οπως συνέβη τη Δευτέρα στην ΕΣΗΕΑ, που αν και κλήθηκε σε μια διεθνή διάσκεψη δημοσιογράφων ο κ. Παππάς δεν προσήλθε και στη θέση του εμφανίστηκε ο κ. Κρέτσος. Μόλις η γαλάζια Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (η σκιώδης υπουργός του κ. Παππά) πήρε τον λόγο και άρχισε να ομιλεί περί ελευθερίας του Τύπου που αγνοεί η κυβέρνηση, ο κ. Κρέτσος σηκώθηκε, έκανε μια κίνηση (παρεξηγήσιμη όπως λέει η ΝΔ) του χεριού του και αποχώρησε από την αίθουσα.
Γιατί εξαφανίζεται ο κ. Παππάς; ρώτησε σε μια άλλη εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ που έγινε Μουσείο της Ακρόπολης η Σοφία Βούλτεψη. Και επειδή απάντηση δεν έλαβε, άρχισε τις ερωτήσεις του τύπου «πώς λέγεται ο υπουργός που βουλιμικά αποφάσισε να καταστήσει τον εαυτό του απόλυτο κυρίαρχο της ενημέρωσης;». Ή ερώτηση όπως «πώς λέγεται ο υπουργός που επί θητείας του παραιτούνται, απολύονται ή τον καταγγέλλουν 13 άτομα της απόλυτου δικής του επιλογής, τα οποία και είχε διορίσει;». Να υπενθυμίσω εδώ ότι στις εκδηλώσεις αυτές προβλέπεται να υπάρχει μια θέση κενή (για τον απόντα τελικά υπουργό). Στην ΕΣΗΕΑ τη θέση αυτή πήρε ο Σταύρος Καπάκος. Τον θυμάστε; Είναι ο σημερινός πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ (από την «Αυγή»), ο οποίος στις 24 Οκτωβρίου απολύθηκε από γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ και στην επιστολή παραίτησής του έγραψε: «Ηρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για δουλειές. Καταλαβαινόμαστε τώρα…»
Το πάρτι του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική
Θέλουν να παραμείνουν στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παρά τις αντιδράσεις πανεπιστημιακών τα μέλη του Ρουβίκωνα, τα οποία αυτή τη φορά ετοιμάζονται να κάνουν και… πάρτι! Σε ανάρτησή τους στη σελίδα του Ρουβίκωνα στο Facebook τα μέλη της αναρχικής ομάδας ανακοίνωσαν ότι το μεσημέρι της Τετάρτης θα διοργανώσουν πάρτι «ανοίγματος». Ο χώρος του πάρτι είναι η ταράτσα απέναντι από το κυλικείο του 4ου ορόφου.