Καμπανάκι κινδύνου για την ισπανική αγορά εργασίας χτύπησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας Χερνάντες ντε Κος σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά το πρωτοφανώς υψηλό ποσοστό 22,3%, ώστε να φθάσει στα 900 ευρώ μηνιαίως.
Ο Ντε Κος παρουσίασε μελέτη των υπηρεσιών της Τράπεζας που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης κατά 0,8% στην Ισπανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στην απώλεια 150.000 θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι οι Ισπανοί που βρίσκονται εντός αγοράς εργασίας φθάνουν τα 19,5 εκατομμύρια.
Δεν υπάρχει προηγούμενο
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περιορισμένα ποσοστά ασκεί μικρή επίδραση στην αγορά εργασίας. Εχουμε μικρή εμπειρία υψηλών ποσοστιαίων αυξήσεων και πάντως καμία για τα επίπεδα που σχεδιάζει η κυβέρνηση» σημείωσε ο ισπανός κεντρικός τραπεζίτης και προειδοποίησε ότι οι επιδράσεις μιας αύξησης του κατώτατου μισθού κατά τόσο υψηλό ποσοστό ίσως να μην είναι γραμμικές.
«Ας μην επιτύχουμε το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουμε και τελικά περιορίσουμε την απασχόληση εκείνων που θέλαμε να βοηθήσουμε, δηλαδή των νέων» είπε ο Ντε Κος από το βήμα του ισπανικού Κοινοβουλίου – ήταν η πρώτη φορά που απευθύνθηκε στο νομοθετικό σώμα της Ισπανίας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι «η διαθέσιμη εμπειρική τεκμηρίωση για τις επιδράσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού εμφανίζει μια υψηλή ποικιλία ευρημάτων, ωστόσο σε γενικές γραμμές τείνει να διαπιστώνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει μια αρνητική, αν και περιορισμένη, επίδραση στη συνολική απασχόληση».
Κατά την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού θα πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους οποίους αφορά και τον βαθμό απασχολησιμότητάς τους. Μιλώντας στους ισπανούς βουλευτές ο διοικητής συνέστησε να αντιμετωπιστούν η υπερβολική προσωρινή απασχόληση και η κατάχρηση της εναλλαγής θέσεων εργασίας.
Απαντώντας στον κεντρικό τραπεζίτη, η υπουργός Οικονομίας και Επιχειρήσεων Νάντια Καλβίνιο είπε ότι τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις των αυξήσεων του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας είναι ανάμεικτα και ασαφή. Στα τέλη Οκτωβρίου η φορολογική αρχή της Ισπανίας είχε υπολογίσει ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις θα αναστείλουν τη δημιουργία περίπου 40.000 θέσεων εργασίας στη χώρα.
Στο 15,2% η ανεργία
Η Ισπανία ταλανίζεται από μια χρονίζουσα ανεργία. Προ κρίσεως είχε τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, αλλά τα χρόνια της κρίσης την ξεπέρασε η Ελλάδα. Τον περασμένο Αύγουστο η ισπανική ανεργία είχε υποχωρήσει στο 15,2%.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας που σχημάτισε τον περασμένο Ιούνιο ο Πέδρο Σάντσεθ  σχεδιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά κατά 22,3%, προκειμένου να φθάσει ο κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ τον μήνα. Ο εργαζόμενοι στην Ισπανία λαμβάνουν 14 μισθούς ετησίως.