«Θυμάστε το «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν«, που υποσχόταν το 2014 στους συμπατριώτες του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας; Μια απλοϊκή υπόθεση που αποδείχθηκε πανάκριβο λάθος» σχολιάζει η Handesblatt με τίτλο «Καχύποπτες αγορές», όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle. Η καχυποψία των αγορών, συνεχίζει το δημοσίευμα, οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα. Για το ύψος του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές. Η συγκυβέρνηση, κατά τη γερμανική εφημερίδα, με τους ΑΝΕΛ «τρίζει». Ετσι δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Ούτως ή άλλως το 2019 πρέπει να εκλεγεί νέα Βουλή. Ηδη πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τα προεκλογικά δωράκια.

Η… τρόικα του ΣΥΡΙΖΑ

Με τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis αλλά και με τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος (μαζί με την όποια παροχολογία) θα πορευτούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές. Αυτά τα τρία θέματα (που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα αποκαλούν και… «τρόικα») θα αποτελέσουν την κύρια ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος έως το τέλος. Θεωρούν, μαθαίνω, την ευκαιρία ιδανική για να αυξήσουν τη συσπείρωση του κόμματος. Ηδη πάνε φουλ σε Προανακριτική Επιτροπή για πέντε πρώην υπουργούς (της ΝΔ και ενός του ΠαΣοΚ), βάσει του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Επισήμως θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής στις 21 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα σταλεί και στην Εισαγγελία.

Γαλάζιο σφυροκόπημα

Στη ΝΔ πάντως εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός του Μαξίμου για παραπομπή σε Προανακριτική για την Υγεία πρώην υπουργών της ΝΔ γίνεται μόνο για να σηκωθεί «σκόνη» που πιστεύουν ότι θα καλύψει τη σωρεία κυβερνητικών σκανδάλων που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα. Η απόφασή της Πειραιώς είναι να προβάλλονται όσο το δυνατόν πιο έντονα τα σκάνδαλα, όπως τα αποκαλούν, της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις των μυστικών κονδυλίων, η σίτιση των προσφύγων, η αναβάθμιση των F-16, οι οβίδες που επρόκειτο να πουληθούν στη Σαουδική Αραβία, η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (P-3), το Θριάσιο Πεδίο, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και άλλα. Μαθαίνω ότι ορισμένα από αυτά θα τα αναφέρει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παραστρατιωτικές οργανώσεις και Μαξίμου

Υπάρχουν επί αριστερής κυβέρνησης παραστρατιωτικές οργανώσεις αγνώστων στόχων; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός πού καταγγέλλει ότι λειτουργούν στην Ελλάδα διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις και έστειλε μάλιστα και έγγραφο στην Εισαγγελία προκειμένου να επιληφθεί του θέματος. Την ίδια ώρα έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου στοιχεία για τη λειτουργία αυτών των παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως τους αποκαλούν σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Αφορμή στάθηκε η παρέλαση που έκανε μία οργάνωση με την επωνυμία «Οδεύω» στην Αργυρούπολη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Τα μέλη της οργάνωσης παρήλασαν με στρατιωτικό βήμα, με στολές παραλλαγής, με φούμο στο πρόσωπο και εξοπλισμό καταδρομέων, φωνάζοντας συνθήματα για τους βατραχανθρώπους των ΟΥΚ και τη Μακεδονία. Η υπόθεση, όπως σας είπα, έφτασε στο Μαξίμου (πέραν της Εισαγγελίας) και έγιναν γνωστά και τούτα: Η επωνυμία «Οδεύω» βγαίνει από την «Ομάς Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ασφαλείας» και παλαιότερα είχε καταγγελθεί η στάση της ως… ακραία εθνικιστική. Ουδείς γνωρίζει εάν μετέχουν σε αυτήν  και μέλη της Χρυσής Αυγής. Το ζήτημα όμως που ανακύπτει είναι ποιος χρηματοδοτεί την οργάνωση αυτή, από πού προμηθεύονται τον εξοπλισμό των καταδρομέων και τις στρατιωτικές στολές και εξαρτύσεις, πού εκπαιδεύονται και εάν κάνουν ή όχι βολές πυροβόλων όπλων. Ζητήθηκε μάλιστα η συνδρομή του υπουργείου Αμυνας και το Μαξίμου περιμένει απάντηση.

Η έκπληξη της ΕΡΤ στον Λεβέντη

Μπορεί ο Νίκος Παππάς να παίρνει σβάρνα τα κανάλια και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ, αλλά και η ΕΡΤ δεν κάθεται ήσυχα. Θέλετε ένα πρόσφατο παράδειγμα; Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είχε γενέθλια, έγινε 67 χρόνων (δείχνει μεγαλύτερος αλλά τόσο είναι, γεννήθηκε 2 Νοεμβρίου του 1951) και η ΕΡΤ για να τιμήσει τα γενέθλιά του έστειλε κοτζάμ τηλεοπτικό συνεργείο για να καταγράψει προφανώς δήλωσή του και τις τούρτες-έκπληξη που κάνουν συνήθως οι συνεργάτες του κ. Λεβέντη. Και ο κ. Παππάς επιμένει να ληφθούν μέτρα ώστε «να υπερβούμε αυτή την κατάσταση» της δυσαρέσκειας. Να σημειώσω επίσης ότι εξήγγειλε την ίδρυση, εντός του χρόνου, δύο θυγατρικών: η μία θα ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη και η άλλη με τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Δηλαδή και άλλες (προεκλογικές) προτάσεις.

Ο Παππάς θέλει τώρα το Εξωτερικών

Και μια ο λόγος για τον Νίκο Παππά, μαθαίνω ότι καλοβλέπει την ιδέα να είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, νομίζοντας προφανώς ότι ο κ. Τσίπρας επωμίζεται πρόσθετο βάρος με τόσα ανοικτά θέματα, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, οι ΑΟΖ, οι γεωτρήσεις κ.τ.λ. Ενας άλλος που γλυκοκοιτάζει το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θεωρεί ότι το έργο του στο Οικονομικών ολοκληρώθηκε με την έξοδο από το πρόγραμμα, ότι από εδώ και πέρα οι δυσκολίες στα οικονομικά θα συνεχίζονται και ότι εύκολα μπορεί να… δραπετεύσει στο Εξωτερικών. Ερχονται, βλέπετε, και εκλογές και στο Εξωτερικών δεν έχει τόσο μεγάλη πολιτική φθορά. Φρόντισαν για αυτήν (τη φθορά) οι Τσίπρας και Κοτζιάς με τη συμφωνία των Πρεσπών, λένε στο φιστικί Μέγαρο της Βασ. Σοφίας.

Και για το Μουντιάλ φροντίζει ο κ. Τσίπρας

Τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος (Μουντιάλ ή Euro) συζήτησαν να διεκδικήσουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία. Αυτό συμφωνήθηκε στην τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Συμφώνησαν μάλιστα πως με μία τέτοια κίνηση θα προωθήσουν τη βαλκανική συνεργασία. Οπως αποκάλυψε ο έλληνας πρωθυπουργός, η ιδέα ανήκει στον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
nnn
Στη συνάντηση της Βάρνας ήταν προσκεκλημένος και ένας ηγέτης μη Βαλκάνιος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο μάλιστα είχε συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας. Για όσους πιθανόν ρωτούν τι δουλειά έχει ένας Ισραηλινός στα Βαλκάνια, σας ενημερώνω ότι ήταν ιδέα του Νίκου Κοτζιά, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ιδέα που έγινε… πράξη.