Μπορεί να το έχουμε ξεχάσει και γι’ αυτό μία υπενθυμιστική ερώτηση θα είναι χρήσιμη.

Τελικά, έπειτα από αυτά τα χρόνια που είναι στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει και την εξουσία, ή όχι; Καλό θα ήταν να μας έλεγε τώρα την γνώμη της η κυρία Μπαζιάνα επ’ αυτού, μιας και είχε εκφράσει την σχετική αγωνία πριν από κάποιους μήνες.

Και αν την έχει πάρει, τι θα γίνει αν, λέμε αν, ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές;

Θα χάσει και την εξουσία, ή θα νομίζει ότι μπορεί να την κρατήσει;

Υποθετικά τα ερωτήματα, όμως φαίνεται ότι κάπου το σχέδιο έχει στραβώσει και την εξουσία ακόμη δεν την έχουν πάρει. Τουλάχιστον όχι όπως την φαντάζονταν.

Γιατί αν την είχαν πάρει θα είχαν λύσει διάφορα ζητήματα.

Και δεν θα έτρεχαν ας πούμε πανικόβλητοι να ψάχνουν κανέναν υποψήφιο δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο να βάλουν στα ψηφοδέλτιά τους.

Όπως ομολογούσαν μέχρι πρότινος παρασκηνιακώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Προς το παρόν, ούτε καν για την Αθήνα.

Και αυτό που ομολογούσαν στα κρυφά, ήλθε τώρα και το είπε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης με κάθε επισημότητα.

«Οταν εμείς μιλάμε για την αυτοδιοίκηση δεν μιλάμε με μια λογική χρισμάτων. Δεν έχω στον φάκελό μου χρίσματα από την Αθήνα για τους δήμους της Κρήτης. Θέλουμε να υπηρετήσουμε μία λογική συνεργασιών στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων για την περιφερειακή ανάπτυξη, για την τοπική ανάπτυξη. Σεβόμαστε την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και με βάση αυτές τις κατευθύνσεις θα στηρίξουμε εκείνες τις επιλογές με τις οποίες μπορούμε να συγκλίνουμε σε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης στο Ηράκλειο της Κρήτης την Τετάρτη.

Κοντολογίς: δεν μπορούμε να κλείσουμε συνδυασμούς και πάντως όχι τέτοιους που να εγγυώνται ότι δεν θα ξεφτιλιστούμε στις εκλογές.

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά άλλη μία πρωτοτυπία. Θα είναι το πρώτο κυβερνών κόμμα, το οποίο δεν μπορεί να βρει υποψηφίους για την αυτοδιοίκηση και επί της ουσίας ομολογεί την ήττα του προτού καν ξεκινήσει η αναμέτρηση.

Παρεμπιπτόντως, αν η λογική είναι αυτή που περιγράφει ο κ. Σκουρλέτης, γιατί δεν την ακολούθησαν και στις προηγούμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Ίσως λοιπόν αυτή η προκαταβολική ομολογία ήττας να είναι και η απάντηση στο ερώτημα που τους βασάνιζε όλα αυτά τα χρόνια. «Τι θα γίνει με την εξουσία; Θα την πάρουμε;».

Προφανώς χρειάζονται περισσότερα από όσα νόμιζαν για να γίνει αυτό, τουλάχιστον με τον τρόπο που το φαντάζονταν. Και περισσότερο από όλα, η διάθεση των πολιτών να τους την δώσουν.

Αυτοί δεν την έχουν, άλλωστε, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός;