Παρά την τοξική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος με τα καμώματά του και η καρατόμηση του Νίκου Κοτζιά, ο σταθερός προσανατολισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), όπως μου λένε οι συνεργάτες του – για εκλογές είτε τον Μάιο είτε με την εξάντληση της τετραετίας – παραμένει, αν και οι περισσότεροι ποντάρουν σε εκλογές το αργότερο τον Μάιο. Οπως και να ‘χει το πράγμα, ο Πρωθυπουργός με τις κινήσεις του, είτε το επιδιώκει είτε όχι, έχει προκηρύξει ατύπως προεκλογική περίοδο. Τώρα πόσο παρατεταμένη θα είναι αυτή η περίοδος θα δείξει…
■■■
Διότι, όπως εκτιμούν τα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης, η παροχολογία αυτή καθαυτή παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο. Δηλαδή οι φοροελαφρύνσεις που έταξε, οι μειώσεις εισφορών, τα «φοροδωράκια», τα αναδρομικά και οι προσλήψεις συμπληρώνουν το παζλ των παροχών. Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και το «δόγμα Πολάκη» (που ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική εφαρμογή) με ποινικές διώξεις σε πρώην υπουργούς από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, τότε γιατί να περιμένει ο κ. Τσίπρας τον Οκτώβριο ώστε να προκηρύξει εκλογές, τη στιγμή που και η παροχολογία και τα σκάνδαλα μπορούν έως τότε να ξεχαστούν;

Οταν ο Κυριάκος κάνει πλάκα με τις τρίχες

Οι παλαιότεροι το θυμούνται ως ένα ανέκδοτο που έλεγε ότι δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο για κούρεμα ένας φαλακρός και ένας με πολλά μαλλιά. Ε, λοιπόν, αυτό το ανέκδοτο το έκανε πράξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ρώτησε έναν μπαρμπέρη του Μοσχάτου: «Το ίδιο θα χρέωνες εμένα με τον Χατζηδάκη;». Σημασία έχει ότι ο κουρέας δεν κατάλαβε το ανέκδοτο και απάντησε: «Εσύ πληρώνεις ακόμη φουλ, ο άλλος είναι μερεμέτι» του είπε. Αλλά η όλη ιστορία έχει και συνέχεια…
■■■
Ο κ. Μητσοτάκης, για να μην παρεξηγηθεί με τον αντιπρόεδρό του Κωστή Χατζηδάκη, του… τηλεφώνησε και τον ενημέρωσε τι ακριβώς και για ποιον λόγο ειπώθηκαν όλα αυτά σε κουρείο του Μοσχάτου. Δεν ξέρω εάν ο κ. Χατζηδάκης γέλασε με αυτά που είπε ο αρχηγός του. Ξέρω όμως ότι του είπε πως πληρώνει και αυτός 20 ευρώ για κούρεμα, καμιά φορά και 25 (όσα δηλαδή πληρώνει και ο κ. Μητσοτάκης) και ότι, όπως του είπε ο δικός του μπαρμπέρης, το κούρεμά του θέλει περισσότερη προσοχή (και περιποίηση) από το κούρεμα αυτών που έχουν μαλλιά. Τι άλλο να πω; Τρίχες!

Η… λαμογιά του αιώνα

Εως τώρα στην πολιτική ζωή αυτού του πολύπαθου τόπου ακούγαμε για «σκάνδαλο του αιώνα», για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» (το είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος για το σκάνδαλο της Novartis) για την… «αγορά του αιώνα» (το εξοπλιστικό πρόγραμμα της δεκαετίας του ’90), για τον «γάμο του αιώνα» (Ωνάσης – Τζάκι Κένεντι), αλλά για «λαμογιά του αιώνα» πρώτη φορά ακούσαμε και την ακούσαμε στη Βουλή διά στόματος Αδωνη Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ (ο οποίος τελευταίως βάλλεται συνεχώς για ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis) χαρακτήρισε ως τη «λαμογιά του αιώνα» την υπόθεση εκχώρησης έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο σε κοινοπραξία εταιρειών προκειμένου να γίνει εμπορευματικό κέντρο προαναγγέλλοντας ότι η υπόθεση «θα ελεγχθεί μέχρι κεραίας». Και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη είπε ότι εάν δεν περνούσε την εκχώρηση έκτασης από τη Βουλή (ώστε να καταστεί νόμος) τότε θα ήταν… φυλακή.

«Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε»

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε την πρώτη Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών, σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Ανδρέα Καραμπίνη, καθώς και μεταμοσχευμένων και συγγενών δωρητών οργάνων και ιστών. Οπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η δωρεά οργάνων και ιστών δεν είναι απλώς ένα δείγμα «περισσεύματος ψυχής», είναι κυριολεκτικώς καθήκον του ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές του λέγοντας: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε».

Ποιος κλείδωσε απ’ έξω τον πρόεδρο της ΕΡΤ;

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της διοίκησης της ΕΡΤ με τις εσωτερικές έριδες αλλά και παραιτήσεις στελεχών επιβεβαίωσε ο Βασίλης Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης. «Δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο, αν δείτε τις αποφάσεις μας θα αναρωτηθείτε πώς άντεξε αυτή η διοίκηση. Πέρασαν αυτές οι αποφάσεις με τη διπλή ψήφο του προέδρου και όλα αυτά όταν οι καταγγέλλοντες δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να παρουσιάζονται ως μάρτυρες στα δικαστήρια κατά της ΕΡΤ» είπε ο ίδιος. Μάλιστα, κατήγγειλε πως την ημέρα που πήγε στην ΕΡΤ προσπάθησε μάταια να μπει στο γραφείο του καθώς ήταν κλειδωμένο και τα κλειδιά χαμένα.

Οταν πέφτουν οι τόνοι στο ΚΙΝΑΛ

Τον Παναγιώτη Χριστόφα, πολιτικό μηχανικό, όρισε, ως γνωστόν, το Κίνημα Αλλαγής ως υποψήφιο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Το καλό με τον Χριστόφα, πέραν του ότι είναι νέος, ικανός και καλός επαγγελματίας, είναι ότι έφερε και μια «καταλαγή» στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο υποψήφιος θεωρείται άνθρωπος του αποκαλούμενου «νούμερο 2» της παράταξης, Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίον και στήριξε στις εκλογές της Κεντροαριστεράς. Αν αυτό είναι δείγμα ότι θα πέσουν οι τόνοι και θα επικρατήσει η λογική στο ΚΙΝΑΛ, τότε μπορεί η παράταξη να βρει διεξόδους και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις λίστες για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.