Ντάισελμπλουμ : Να συμβάλουν οι πολιτικοί στην επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών

«Οσοι σας υπόσχονται χαμηλότερους φόρους ρωτήστε τους που θα τα βρουν»

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloom (Γερούν Νταϊσελμπλουμ) μιλάει κατά την παρουσίαση του βιβλίου του "Η Κρίση του Ευρώ. Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο".

Για τις «Σειρήνες» των προεκλογικών υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις και επιδόματα έκανε λόγο ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του, με τίτλο «Η κρίση του ευρώ: Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο».

Ο Ντάισελμπλουμ μεταξύ άλλων, κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας «να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων και στη διατήρηση ενός συνετού προϋπολογισμού».

«Ίσως πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά να σας υποσχεθούν χαμηλότερους φόρους και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε τους πώς θα τα χρηματοδοτήσουν», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ,

Ο ίδιος μάλιστα άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης και την πρόθεση της να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. «Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αυξήσεις τους μισθούς. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για δεκαετίες», είπε.

Ερωτηθείς για τη στάση των δανειστών στο 1ο Μνημόνιο, παραδέχθηκε ότι «ήταν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά σκληρό να επιβληθεί στην Ελλάδα να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματά της μέσα σε μια τριετία» και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πάρα πολλά από τους Έλληνες σε δημοσιονομικούς όρους τα πρώτα χρόνια και σε μεταρρυθμιστικούς όρους τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μαθήματα για όλους μας, όχι μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς… Ελπίζω αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί νέο πρόγραμμα, να είναι πιο ρεαλιστικό».

Η αυτοκριτική του Δ. Λιάκου

«Είναι αλήθεια ότι ο Γερούν αντιμετώπισε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές μ’ εμάς. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ίσως έπρεπε να κορυφωθεί το δράμα, για να έχουμε τη λύτρωση», παραδέχθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, στο πλαίσιο μιας αυτοκριτικής για τους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως επισήμανε, η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup έχει θετικό πρόσημο και «οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα για την κατάσταση που βρισκόμαστε, κρατώντας μια διάθεση κριτικής απέναντι σε ορισμένες παραλείψεις που έγιναν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λιάκος επέκρινε τους δανειστές για την απόρριψη της ελληνικής πρότασης να δημιουργηθεί οργανισμός για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. «Θα ήταν πολύ καλύτερες οι προοπτικές για τις τράπεζες και την οικονομία, εάν είχε υιοθετηθεί η πρόταση αυτή», είπε.

«Το 2015 έπεισε τους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης να μη μας αφήσουν να φύγουμε μετά το δημοψήφισμα», είπε ο μεριάς του ο Γκίκας Χαρδουβέλης.

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και τις βολές που δέχθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή το 2ο Μνημόνιο παρατάθηκε μόλις κατά δύο μήνες τον Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Χαρδούβελης ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ που επιβεβαιώνει στο βιβλίο ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει εξάμηνη παράταση.

«Ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι μπορούσε να συμφωνήσει το πολύ σε δίμηνη παράταση. Εκείνο το βράδυ κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή. Χρειαζόταν τουλάχιστον τρίμηνη παράταση» ανέφερε.

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο χρόνος μέχρι την επόμενη κρίση είναι πεπερασμένος έκρουσε στην παρουσίαση ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας.

«Θα μπούμε σε νέα κρίση, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος για να αποφύγουμε νέους κλυδωνισμούς», τόνισε, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι στη χώρα μας η ανταγωνιστικότητα κερδήθηκε κυρίως με μείωση των μισθών. «Οποιαδήποτε απόπειρα ανόδου των μισθών μήπως θα υποσκάψει την ανταγωνιστικότητα, αν δεν υπάρχει βελτίωση στο υπόβαθρο της οικονομίας;», αναρωτήθηκε.

Φέσσας: Και τα τρία μνημόνια στηρίχθηκαν σε λάθος βάση

ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία αλλά και τα 3 προγράμματα προσαρμογής και -ειδικά το τελευταίο- χτίστηκαν με την συμμετοχή των εταίρων μας πάνω σε ένα λάθος μίγμα πολιτικής με την υπερφορολόγηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και «δυστυχώς αυτό το λάθος μίγμα πολιτικής συνεχίζεται και σήμερα μετά τη λήξη των Μνημονίων».

«Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής κυρίως μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης. Αποδέκτες αυτής της μείωσης φόρων και εισφορών πρέπει να είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που βλέπουν μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους να κατευθύνεται σε μη ανταποδοτικούς φόρους και εισφορές».

Σε άλλο σημείο ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι ο ΣΕΒ ουδέποτε υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. «Η Ελλάδα δεν προσφέρει σήμερα μια ελκυστική πρόταση προς ξένους και εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν πληθώρα εναλλακτικών, πολύ πιο ανταγωνιστικών, επενδυτικών προορισμών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk