Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές στις συντάξεις

Tις ενστάσεις στο ενδεχόμενο πλήρους διάσωσης των συντάξεων διατηρεί ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

Tις ενστάσεις στο ενδεχόμενο πλήρους διάσωσης των συντάξεων διατηρεί ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί».

Όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε όμως ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου», γι’ αυτό «το βλέπουμε, το συζητάμε».

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η ελληνική πλευρά  έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, επιδιώκει να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις με πρώτους τους Γερμανούς να επιμείνουν στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί.

Προηγουμένως θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να ξεσκονίσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2018 και το 2019 προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και του υπερπλεονάσματος.

Ρέγκλινγκ: Έχουν πληγεί κάποιες ελληνικές τράπεζες από τις υψηλές αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk