Μετά τη δημόσια αναφορά του ότι παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο να τερματιστεί η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με διαλυτικό στοιχείο τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός άρχισε πλέον να αναζητεί νέους πρόθυμους συμμάχους, όχι μόνο για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να δώσουν εάν χρειαστεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του λένε πως έχουν εξασφαλισμένη την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, είτε παραμείνει στον κυβερνητικό σχηματισμό είτε όχι ο Πάνος Καμμένος. Παράλληλα  ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) δείχνει έτοιμος να αναζητήσει εναλλακτικά σχήματα συνασπισμού προκειμένου να επιβιώσει η κυβέρνηση. Ποια είναι όμως αυτά τα σχήματα;
■■■
Αν και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει θετικός στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ζητήσει η αντιπολίτευση ψήφο δυσπιστίας. Αλλά μη νομίζετε ότι όλοι (οι εναπομείναντες) βουλευτές του Ποταμιού θα ακολουθήσουν τον κ. Θεοδωράκη στις επιλογές του. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές του, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Ασε που μπορεί (στο μεταξύ) να μεταπηδήσουν στη ΝΔ.
■■■
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος για τη συμφωνία. Και τούτο γιατί υπολογίζει στις ψήφους τουλάχιστον τριών βουλευτών των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου και Κόλλια-Τσαρουχά), τριών άλλων ανεξάρτητων (όπως για παράδειγμα του Χάρη Θεοχάρη, πιθανώς του κ. Θεοχαρόπουλου και βεβαίως της Κατερίνας Παπακώστα). Η στάση της κυρίας Παπακώστα όμως είναι παράξενη (και ολίγον, θα έλεγα, «πονηρή»).
■■■
Ολοι γνωρίζουν ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, εκτός από την ίδια που το παίζει… αναποφάσιστη. Λέει συγκεκριμένα ότι ακόμα «ζυγίζει την ψήφο της». Με δυο λόγια, βάζει την ψήφο της σε μια ζυγαριά και περιμένει πού θα κάτσει. Αστεία πράγματα, θα πείτε. Αλλά με την Κατερίνα δύσκολα βγάζεις άκρη…
■■■
Το θέμα όμως είναι ο Πάνος Καμμένος που με τα καμώματά του κατάφερε (και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά) να αποστασιοποιηθεί απ’ αυτόν ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί οι προσωπικές σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι καλές («έχουν καλή χημεία» που λέει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης), πλην όμως η πρόσφατη παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι αναζητεί άλλους συμμάχους καθιστά τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβληματικό. Στην ουσία είναι ζήτημα χρόνου η διάλυσή του. Αφήστε που οι συριζαίοι βουλευτές έχουν πάρει εδώ και χρόνια αποστάσεις από τον κ. Καμμένο, ενώ ο ίδιος κατά μία εκδοχή επισκέφθηκε προσφάτως σαν ταύρος εν υαλοπωλείω το Μέγαρο Μαξίμου με παράπονα ότι δεν τον στηρίζουν όπως πρέπει οι Τζανακόπουλος και Καρτερός.

Ο καφές της Κατερίνας στα Εξάρχεια

Και μια και ο λόγος για την Κατερίνα Παπακώστα, σας πληροφορώ ότι τούτες τις ημέρες ασχολείται με δύο θέματα: Με τους κυκλώνες και με τον… Ρουβίκωνα. Οχι, μη φανταστείτε ότι έχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για τον Ρουβίκωνα. Απλώς τον «απειλεί» ότι θα πάει να πιει καφέ στα Εξάρχεια: «Πάω παντού για καφέ, και γιατί όχι στα Εξάρχεια…» λέει με καμάρι. Οσον αφορά τους κυκλώνες, έβγαλε, όπως αναφέρει, ό,τι σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπήρχε (και δεν υπήρχε) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θέλησε να το βάλει σε εφαρμογή εναντίον του «Ξενοφώντα» και του «Ζορμπά».

Ο Στουρνάρας πήρε… προαγωγή

Είχαμε καιρό να δούμε κάποια σημαντική διεθνή διάκριση προσωπικότητας της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής σκηνής. Όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην υψηλού επιπέδου Επιτροπή Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής περιλαμβάνονται η ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων, η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης αλλά και η συμμόρφωση με τους εφαρμοστικούς νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του ευρωσυστήματος. Συνεργάτες του κεντρικού τραπεζίτη θεωρούν ότι η τοποθέτηση στην Επιτροπή Επιθεώρησης «αποτελεί σαφή έκφραση εκτίμησης στο πρόσωπό του από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και ιδιαίτερα από τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι». Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στο γεγονός ότι η στήριξη αυτή είναι μακράς πνοής, καθώς η θητεία των μελών της Επιτροπής μπορεί να επεκταθεί και μετά τη λήξη της θητείας τους ως επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών τους.

Ο… ταραχοποιός

Ηταν ίσως η πιο ήρεμη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ αυτή που έγινε την Πέμπτη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τούτο γιατί, όπως έλεγαν υπό τύπον αστείου οι ίδιοι οι τομεάρχες, απουσίαζε ο βασικός «ταραχοποιός», που δεν είναι άλλος από τον Αδωνι Γεωργιάδη (βρισκόταν στη Νέα Υόρκη). Ολη η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Άλλωστε απουσίαζαν και άλλοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (βρίσκεται σε μόνιμη περιοδεία ανά την Ελλάδα), ο Μάνος Κόνσολας, τομεάρχης Τουρισμού (τον απέκλεισε στη Λέρο ο κυκλώνας «Ξενοφώντας»). Τελευταίως όμως στις συνεδριάσεις των τομεαρχών δεν εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας. Ποιος ξέρει γιατί. Δεν τον καλούν; Δεν θέλει ο ίδιος να έρχεται; Κι αν δεν τον καλούν, είναι δυνατόν να καλούν τον διευθυντή της ΚΟ, τον γραμματέα της ΚΟ και όχι τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος;

Το σουρεαλιστικό κόμμα της Βουλής

Θα μείνει στην ιστορία ως το πιο …σουρεαλιστικό κόμμα που πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο λόγος για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, του ανθρώπου που από …ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, όπως θεωρούσε τον εαυτό του όταν μπήκε στην Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με 3,44% (186.644 ψήφοι), κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το προνόμιο που διαθέτει ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μιλά στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Και το σημαντικότερο να μην καλείται στο Προεδρικό Μέγαρο (εάν απαιτηθεί) στο Συμβούλιο των Αρχηγών.

■■■

Αν του φύγει και ο Ι. Σαρίδης, μετά τον Αρ. Φωκά, τότε θα βρεθεί με τέσσερις βουλευτές και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει (άρθρο 15) ότι ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι οι πέντε. Και τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή ο αρχηγός των Κεντρώων;

■■■

Στην περίπτωση αυτή, ο Βασίλης Λεβέντης θα θεωρείται απλά ανεξάρτητος βουλευτής, το κόμμα του θα απωλέσει την θέση αντιπροέδρου της Βουλής στην οποία έχει εκλεγεί ο Μάριος Γεωργιάδης και βεβαίως δεν θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται πλέον στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Επίσης, η Ε.Κ. δεν θα έχει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ούτε ειδικούς αγορητές κατά την συζήτηση των νομοσχεδίων ενώ θα χάσει τους υπαλλήλους που δικαιούται όπως και τα γραφεία που της έχουν διατεθεί στο βουλευτήριο και βεβαίως ο Β. Λεβέντης θα χάσει το ιδιαίτερο γραφείο που έχει στο ισόγειο του κτηρίου. Πρόκειται για το γραφείο που επί σειρά ετών είχε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και θεωρήθηκε από κάποιους προσβολή στην μνήμη του που δόθηκε στον κ. Λεβέντη. Μάλιστα τότε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων παραπονιόταν δημοσίως ότι «θέλουν να με βάλουν στο γραφείο του “γκαντέμη”…». Μια χαρά όμως το δέχθηκε και τώρα κινδυνεύει να μείνει αρχηγός χωρίς κόμμα…