YΛΙΚΑ (για 4 μερίδες και περισσεύματα)

1 κρεμμύδι, σε κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδο

½ κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

2 κ.γ. αλάτι

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

5 στήθη κοτόπουλου, σε κομμάτια ή 10 μπούτια φιλέτο

1 κουτί ντομάτα κονκασέ

1 λίτρο ζεστό νερό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 γρ. κριθαράκι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

έ.π. ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

τριμμένο κεφαλοτύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Χτυπάμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μαζί με το ελαιόλαδο. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Αλείφουμε καλά με ένα πινέλο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στην κάτω σχάρα.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Οταν κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι. Αφήνουμε για 1 λεπτό και σουρώνουμε. Ξεπλένουμε με νερό βρύσης μέσα στο σουρωτήρι.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 75°C για να είναι σωστά ψημένο. Βάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε το ζεματισμένο κριθαράκι στο ταψί. Ανακατεύουμε και βάζουμε ξανά στον φούρνο.

Ψήνουμε, ανακατεύοντας μία φορά ενδιάμεσα, για περίπου 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο. Προσθέτουμε στο πιάτο φρέσκο ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και τριμμένο κεφαλοτύρι.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα ψημένα φιλέτα κοτόπουλου που μας περίσσεψαν τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα. Τυλίγουμε καθένα σε μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο.

A.Εύκολη Caesar salad
Χοντροκόβουμε τα φύλλα ενός μαρουλιού, προσθέτουμε κομμάτια ψημένου κοτόπουλου, τσιπς πατάτας ή κρουτόν, φλοίδες κεφαλογραβιέρας και περιχύνουμε με ντρέσινγκ που θα ετοιμάσουμε αναμειγνύοντας μαγιονέζα, λεμόνι, λάδι και λίγο σκόρδο.

B. Μπέργκερ με κοτόπουλο
Αλείφουμε ψωμάκια μπέργκερ με κρέμα τυριού και προσθέτουμε μαρούλι και φέτες ψημένου κοτόπουλου.