Ένας αλγόριθμος που σχεδιάστηκε από αμερικανούς ερευνητές έρχεται να αποκαλύψει ποιος προσποιείται ότι είναι γενναίος και δεν πονά, ενώ στην πραγματικότητα υποφέρει.

Σύμφωνα με άρθρο του New Scientist, επιστημονική ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) σχεδίασαν έναν αλγόριθμο που αξιολογεί μορφασμούς του προσώπου και με αντικειμενικό τρόπο αποφαίνεται το πόσο πόνο βιώνει κανείς. Το εργαλείο αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογούν καλύτερα τα επίπεδα πόνου και να χορηγούν πιο εύστοχες αναγλητικές θεραπείες.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Ντιανμπο Λου, ο αλγόριθμος αναμένεται να βοηθήσει επίσης στο να διακρίνεται ο πραγματικός πόνος από τον προσποιητό.

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» μέσω ανάλυσης χιλιάδων βίντεο όπου άνθρωποι που βιώναν πόνο έκαναν διάφορες γκριμάτσες και έτσι έχει την ικανότητα να αναλύσει ακόμα και τις πλέον ανεπαίσθητες εκφράσεις του προσώπου, ιδίως γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Ο αλγόριθμος είναι ο πρώτος που διαθέτει και έναν βαθμό εξατομίκευσης, καθώς λαμβάνει υπόψη του την ηλικία, το φύλο και τη σύσταση της επιδερμίδας κάθε ανθρώπου και το πώς αυτά επηρεάζουν την έκφραση του πόνου στο πρόσωπο.

Το επόμενο βήμα θα είναι το σύστημα να ενσωματωθεί σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την οποία θα χρησιμοποιούν εύκολα οι γιατροί.