Εναν μήνα προτού γεννηθούν τα έμβρυα μπορούν να διαχωρίσουν αν κάποιος τους μιλάει σε άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής τους! Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία βασίστηκε σε μη επεμβατική τεχνολογία με χρήση βιομαγνητόμετρου προκειμένου να καταγράψει τις αντιδράσεις των εμβρύων μέσα στη μήτρα. Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «NeuroReport» εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξουν δρόμους και σε ό,τι αφορά άλλα πεδία της εμβρυϊκής έρευνας.
Οι ερευνητές του Τμήματος Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο που εφαρμόζεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου πρώτη φορά για τέτοιον σκοπό.
Η ανάπτυξη της γλώσσας ξεκινά πολύ νωρίς

«Μελέτες μαρτυρούν ότι η ανάπτυξη της ανθρώπινης γλώσσας μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς –λίγες ημέρες μετά τη γέννηση» αναφέρει η Ουτάκο Μινάι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και προσθέτει: «Μωρά μερικών ημερών έχει φανεί ότι είναι ευαίσθητα στις ρυθμικές διαφορές μεταξύ γλωσσών. Προηγούμενες έρευνες το έχουν αποδείξει αυτό μετρώντας αλλαγές στη συμπεριφορά των μωρών, για παράδειγμα μετρώντας αν το βρέφος αλλάζει τον ρυθμό που ρουφά την πιπίλα του όταν κάποιος του μιλάει σε μια άλλη γλώσσα με διαφορετικές ρυθμικές ιδιότητες από εκείνη που έχει συνηθίσει να ακούει».

Η ερευνήτρια εξηγεί πως αυτά τα ευρήματα έκαναν την ίδια και την ομάδα της να διερευνήσουν πότε ξεκινά αυτή η ευαισθησία των παιδιών στις ρυθμικές ιδιότητες των γλωσσών, συμπεριλαμβανομένου του εάν αυτό ξεκινά πριν ακόμη από τη γέννηση. «Τα έμβρυα ακούνε μέσα στη μήτρα. Οι λέξεις φθάνουν σε αυτά σιγανές, πνιχτές, ωστόσο μπορούν να αντιληφθούν τον ρυθμό της γλώσσας».


Με χρήση μαγνητοκαρδιογράφου

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μινάι είχε ήδη προηγηθεί μελέτη που μαρτυρούσε ότι τα έμβρυα μπορούν να διαχωρίσουν δύο διαφορετικές γλώσσες με βάση τα ρυθμικά μοτίβα τους. Ωστόσο καμία ερευνητική δουλειά ως σήμερα δεν είχε βασιστεί σε χρήση μιας συσκευής ακριβείας την οποία διαθέτει το Κέντρο Απεικόνισης του Εγκεφάλου Hoglund που βρίσκεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας και ονομάζεται μαγνητοκαρδιογράφος (ΜCG).
Περισσότερες από 20 γυναίκες –στον όγδοο μήνα της κύησης κατά μέσο όρο –εξετάστηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας με χρήση της συσκευής. Οπως εξηγεί η Κάθλιν Γκούσταφσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Κέντρου Hoglund που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, «διαθέτουμε στο Κέντρο μας ένα από τα δύο εμβρυϊκά βιομαγνητόμετρα που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Η συσκευή τοποθετείται πάνω από την κοιλιά της εγκύου και ανιχνεύει μικρά μαγνητικά πεδία τα οποία περικλείουν τα ηλεκτρικά πεδία του μητρικού και του εμβρυϊκού σώματος». Σε αυτά περιλαμβάνονται ο καρδιακός παλμός, η αναπνοή και άλλες κινήσεις του σώματος.
«Το βιομαγνητόμετρο είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές του καρδιακού παλμού. Προφανώς η καρδιά δεν… ακούει, οπότε αν το έμβρυο αποκρίνεται στην αλλαγή γλώσσας μεταβάλλοντας τον καρδιακό παλμό του αυτή η απόκριση κατευθύνεται από τον εγκέφαλο» σημειώνει η δρ Γκούσταφσον.
Αυτό ακριβώς έδειξε η νέα μελέτη, σύμφωνα με τη δρα Γκούσταφσον. «Ο εγκέφαλος του εμβρύου αναπτύσσεται ταχέως και σχηματίζει δίκτυα. Το περιβάλλον εντός της μήτρας είναι ένα μέρος άκρως θορυβώδες. Το έμβρυο εκτίθεται στους ήχους του εντέρου της μητέρας του, στους παλμούς της καρδιάς της, στη φωνή της, καθώς και σε εξωτερικούς ήχους. Χωρίς έκθεση σε ήχους ο ακουστικός φλοιός δεν θα λάμβανε αρκετά ερεθίσματα ώστε να αναπτυχθεί σωστά. Η μελέτη μας δείχνει ότι ένα μέρος αυτής της ανάπτυξης συνδέεται με τη γλώσσα».


Το δίγλωσσο πείραμα

Η δρ Μινάι ζήτησε από ένα δίγλωσσο άτομο να κάνει δύο ηχογραφήσεις, μία στα αγγλικά και μία στα ιαπωνικά. Οι ερευνητές έπαιξαν αυτές τις ηχογραφήσεις διαδοχικά στα έμβρυα. Η αγγλική γλώσσα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ρυθμικά από την ιαπωνική. Τα αγγλικά έχουν μια δυναμική ρυθμική δομή που μοιάζει με τα σήματα Μορς ενώ τα ιαπωνικά έχουν μια πιο χαλαρή, φυσιολογική ρυθμική δομή.
Οπως προέκυψε, ο καρδιακός παλμός των εμβρύων άλλαζε όταν εκείνα άκουγαν τη ρυθμικά διαφορετική ιαπωνική γλώσσα που δεν τους ήταν οικεία έχοντας προηγουμένως ακούσει την ηχογράφηση στα αγγλικά. Αντιθέτως δεν παρατηρούνταν αλλαγή του καρδιακού παλμού όταν τα έμβρυα άκουγαν δύο διαδοχικές ηχογραφήσεις στα αγγλικά. «Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι η ανάπτυξη της γλώσσας ξεκινά πράγματι στη μήτρα. Τα έμβρυα συντονίζουν τα αφτιά τους στη γλώσσα που και εκείνα θα κατακτήσουν προτού ακόμη γεννηθούν βασιζόμενα στα σήματα της γλώσσας που τους είναι διαθέσιμα μέσα στη μήτρα» αναφέρει η καθηγήτρια Μινάι και καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι συναρπαστικό σε ό,τι αφορά τη βασική έρευνα επάνω στη γλώσσα. Συγχρόνως βλέπουμε τη δυναμική αυτού του ευρήματος και σε άλλα πεδία σχετικά με την εμβρυϊκή ανάπτυξη».

HeliosPlus