Οποιαδήποτε εξωτική συσκευασία αυτή την εποχή μοιάζει με υπόσχεση: ότι οι διακοπές δεν είναι μακριά και ότι όλα σε λίγο θα μυρίζουν καρύδα και monoi. H επίδραση που έχουν τα τροπικά στοιχεία επάνω μας δεν είναι τυχαία, γι’αυτό και από τότε που οι εταιρείες καλλυντικών ξεκίνησαν να δημιουργούν συνθέσεις με εσάνς εξωτικών λουλουδιών και τροπικών φρούτων τα προϊόντα ομορφιάς μας ταξιδεύουν αυτόματα σε παραλίες με λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και αιώρες που κουνιούνται ρυθμικά κάτω από τον ίσκιο των φοινικόδεντρων.
Τι είναι όμως εκείνο που μας κάνει να ταυτίζουμε τη μυρωδιά του καλοκαιριού με συγκεκριμένες εσάνς; Πρόκειται για μια η ιδιαίτερη αλχημεία των τροπικών μυρωδιών και του αντηλιακού πάνω στο δέρμα που αναμειγνύονται με την χαλαρότητα των διακοπών και την μυρωδιά του ωκεανού. Η αναζωογονητική αυτή αύρα του ωκεανού, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές στον πλανήτη, που προκαλεί αναμνήσεις από τον παφλασμό των κυμάτων, αμμώδεις παραλίες και τις κραυγές των γλάρων. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς η παραθαλάσσια οσμή, παράγεται από ένα ένζυμο που βοηθά τα φύκια να επιβιώσουν στο αλμυρό περιβάλλον του θαλασσινού νερού. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι η ίδια η οσμή παράγεται από φύκια στην επιφάνεια του ωκεανού που απελευθερώνουν μια αρωματική ένωση στο αέρα που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο (DMS).
Σε συνδυασμό λοιπόν με την παραθαλάσσια αύρα, τα συστατικά που προέρχονται από εξωτικούς προορισμούς σφραγίζουν στη μνήμη το mood της παραλίας. Κυρίως όμως έχουν μοναδικές καλλυντικές ιδιότητες για την επιδερμίδα και τα μαλλιά. Το μαγικό έλαιο monoi (παράγεται από τα λουλούδια Tiare) αποτελεί για πάνω από 2.000 χρόνια αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας των Ταϊτινών. Xρησιμοποιείται στις περιοχές της Πολυνησίας εδώ και εκατοντάδες χρόνια από την παραδοσιακή ιατρική, καθώς έχει ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι ιδανικό για δέρμα και μαλλιά. Αντίστοιχα, το έλαιο καρύδας είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης ενώ μεταξύ άλλων προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής, ενυδατώνει την επιδερμίδα και προλαμβάνει την εμφάνιση ραγάδων.
Ολοκληρώνοντας την ψευδαίσθηση του παράδεισου, τo μακιγιάζ συμπληρώνει την καλοκαιρινή μας ταυτότητα με έντονα φούξια και κοραλλί κραγιόν, πούδρες που θυμίζουν ηλιοβασίλεμα και εξωτικές αποχρώσεις λουλουδιών στα νύχια.