Γ.Δραγασάκης: Οι πέντε βασικές Αρχές για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στις συστηματικές προσπάθειες από τις αρχές του 2015 για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας αναφέρθηκε ο Γ.Δραγασάκης τονίζοντας ότι η απόφαση του Eurogroup είναι κρίσιμη και γιατί αναφέρεται όχι μόνο στο αυτονόητο δικαίωμα δημιουργίας της, αλλά και στη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αναπτύσσοντας τους πέντες βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί είπε ότι θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και δεν θα είναι ανταγωνιστική πως τις υφιστάμενες τράπεζες.

Στις συστηματικές κυβερνητικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις αρχές του 2015 για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος Γ.Δραγασάκης τονίζοντας ότι η τελευταία απόφαση του Eurogroup είναι κρίσιμη ότι αναφέρεται όχι μόνο στο αυτονόητο δικαίωμα δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και στη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αναπτύσσοντας τους πέντες βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το εγχείρημα είπε ότι θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και δεν θα είναι ανταγωνιστική πως τις υφιστάμενες τράπεζες.

Ειδικότερα ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών και κρατικών στελεχών, την οποία συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τόσο η προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ η οποία θα έχει ως θέμα την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όσο και η ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις συστηματικές κυβερνητικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις αρχές του 2015 για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η τελευταία απόφαση του Eurogroup είναι σημαντική από την άποψη ότι αναφέρεται όχι μόνο στο αυτονόητο δικαίωμα δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και στη στήριξή της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, με βάση και τις ως τώρα αποφάσεις του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, τόνισε:

1. Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

2. Δεν θα είναι ανταγωνιστική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα θα διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας.

3. Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει σημαντικό ρόλο: α) Ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, β) Ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, προτεραιοποίησης έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

4. Η δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί εγχείρημα μακράς πνοής. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει με όρους ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψιν θέσεις και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

5. Η δημιουργία του αναπτυξιακού τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει με ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk