Γερμανικά ΜΜΕ: Ελπίδες και αντιστάσεις ενόψει Eurogroup

Σε συνέντευξή του στη Handeslblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκτιμά ότι το Eurogroup της Πέμπτης αποτελεί ευκαιρία για υπέρβαση της κρίσης. «Η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται» σημειώνει η TAZ.

Σε συνέντευξή του στη Handeslblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκτιμά ότι το Eurogroup της Πέμπτης αποτελεί ευκαιρία για υπέρβαση της κρίσης. «Η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται» σημειώνει η TAZ.

«Μια μεγάλη ευκαιρία, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, στην οποία καλεί τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου», ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ σχετικά με τον Β. Σόιμπλε. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρόεδρος εκτιμά ότι το Εurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη. «Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υλοποίησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα ήρθε πλέον η ώρα οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος.

«Ο φίλος μας, ο Β. Σόιμπλε»

Πολλές είναι όμως και οι αναφορές ειδικότερα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο ρόλο που διαδραματίζει στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος. «Ο φίλος μας, ο Β. Σόιμπλε, επαναλαμβάνει πολύ συχνά ότι η Ευρωζώνη πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Έχει δίκιο. Το Eurogroup πρέπει τώρα να συγκεκριμενοποιήσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει ήδη υποσχεθεί. Pacta sunt servanda, οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται –αυτό ισχύει και εν προκειμένω. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραβεί τα δικά του λεγόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρ. Παυλόπουλος. Αναφορικά με το κατά πόσο μια απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εφικτή πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Πρ. Παυλόπουλος εκτιμά πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό. «Ένας σοβαρός Ευρωπαίος όπως ο Β. Σόιμπλε θα ήθελε να πάρει τη σωστή απόφαση πριν από τις εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση αναφορικά με την αρνητική εικόνα που έχει ο γερμανός υπ. Οικονομικών στην ελληνική κοινή γνώμη και στο κατά πόσο ο Έλληνας Πρόεδρος τον θεωρεί «μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό» ο Πρ. Παυλόπουλος απαντά: «Ναι, και για το λόγο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξει αυτό που είναι σωστό για την Ελλάδα και ολόκληρη της ευρωζώνη. Θα ήταν κρίμα, αν ο Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος, που δεν θα τηρούσε να υπεσχημένα. Αυτό δεν θα άξιζε σε μια ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο».

Ο Πρ. Παυλόπουλος επαναλαμβάνει τέλος τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε επίσης ότι «είναι για εμάς σημαντικό οι εταίροι μας να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Διαφορετικά η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα». Τέλος, ο Έλληνας Πρόεδρος, ανέφερε ότι ο Σόιμπλε γνωρίζει τη σημασία που έχει ο ίδιος ως προσωπικότητα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και φυσικά πρέπει να επίσης να λάβει υπόψιν τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αλλά και του υπ. Εξ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Όλοι αυτοί βλέπουν την Ελλάδα όχι αποκομμένη από την Ευρώπη, αλλά πάντα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γαλλία ή την Ιταλία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ασκηθούμε στην αλληλεγγύη. Αυτό να δώσει δύναμη στην Ευρώπη».

Η επιμονή του Σόιμπλε και οι προσδοκίες του Τσίπρα

H TAZ εστιάζει επίσης στη στάση του Β. Σόιμπλε αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους ενόψει Eurogroup σε άρθρο με τίτλο «Η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται». Ειδικότερα σημειώνει: «Αυτή τη φορά ακόμη και Β. Σόιμπλε είναι αισιόδοξος. ‘Αυτή τη φορά θα καταφέρουμε κάτι’, είπε ο ίδιος πριν από τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.(…) ‘Θα το δείτε‘ (…) Aυτό προκάλεσε χαρά στις χρηματαγορές. Η απειλή μιας χρεοκοπίας για την Ελλάδα που υφέρπει εδώ και χρόνια μοιάζει να έχει αποφευχθεί, το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πλέον επί ταπητος. Κι όμως, στις Βρυξέλλες ο ενθουσιασμός μοιάζει να έχει μετριαστεί. Διότι ο Σόιμπλε δεν είπε κάτι για τη διαμάχη του με το ΔΝΤ. Κι εδώ ακριβώς έγκειται η δυσκολία.» Στη συνέχεια η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει για ακόμη μια φορά μια σύνοψη της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε, εκθέτοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις. «Το ΔΝΤ εδώ και χρόνια ζητά ευρύτατες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος», ωστόσο «Ο Σόιμπλε εξακολουθεί να είναι κατά ενός κουρέματος» αν και συγχρόνως επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον τρέχον τρίτο πρόγραμμα. Η ΤΑΖ σημειώνει επ’ αυτού: «Πρόκειται για την τέλεια παγίδα – oι δύο αυτές αξιώσεις είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστες. Επί εβδομάδες δανειστές και Ελλάδα προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο. Πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, λένε πολλοί. Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι μια ακόμη αναβολή της λύσης για τα μέσα του 2018, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα». Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στον Σόιμπλε «ένα ασυνήθιστο ντιλ», να συμμετάσχει μεν στο πρόγραμμα αλλά το επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης να αναβληθεί. Όπως σημειώνει η TAZ κάτι τέτοιο θα «θα ήταν τέλειο για τον Σόιμπλε« ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά όχι και για τον Αλέξη Τσίπρα, που πόνταρε πολλά στο κούρεμα χρέους. «Η μόνη ελπίδα για τον Τσίπρα έρχεται από τη Γαλλία» και την πρόταση Λεμέρ, σημειώνει η εφημερίδα, εντούτοις παραμένει αβέβαιο αν το γαλλικό σχέδιο θα είχε την υποστήριξη του Σόιμπλε.

Αναφορικά, με τον Αλέξη Τσίπρα, η General Anzeiger σημειώνει ότι «χρειάζεται μια επιτυχία», δεδομένης της δημοσκοπικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας,. «Θα πάνε λοιπόν όλα καλά την Πέμπτη;», διερωτώνται η εφημερίδα της Βόννης. Μάλλον όχι, σημειώνει στη συνέχεια, αν λάβει κανείς υπόψιν πρώτον, το γεγονός ότι η Αθήνα ναι μεν ψήφισε νέα μέτρα αλλά δεν τα έχει ακόμη υλοποιήσει και δεύτερον, ότι νεότερες προγνώσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έρχονται να σχετικοποιήσουν τα μέχρι πρότινος θετικά για την Ελλάδα στοιχεία. «Για το λόγο αυτό ο πρωθθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καλό προαίσθημα για την Πέμπτη»

Δήμητρα Κυρανούδη

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk