Την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν την απόφαση να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η Κίνα εγκαινίαζε το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο του κόσμου, στο οποίο ανακλάται η φιλοδοξία του Πεκίνου να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για την κλιματική αλλαγή.

Η μονάδα των 160.000 φωτοβολταϊκών πάνελ, με ισχύ 40 megawatt, επιπλέει στη λίμνη που σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση λιγνιτωρυχείου στην επαρχία Ανχουέι.

Προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα

Αποτελεί μέρος της κινεζικής προσπάθειας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα προέρχονται ακόμα από εργοστάσια που καίνε κάρβουνο. Εδώ και χρόνια, η ασιατική χώρα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση για απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού, μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, Κίνα και Ευρώπη διαβεβαίωναν ότι είναι έτοιμες να αναλάβουν τα ηνία της προσπάθειας.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης στις 2 Ιουνίου, η Κίνα φιλοξενούσε κατά τύχη ένα διεθνές συνέδριο για την καθαρή ενέργεια, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κίνα, εξάλλου, παράγει το ένα τρίτο των φωτοβολταϊκών πάνελ που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο πέρυσι επένδυσε 88 δισ. δολάρια σε ηλιακά και αιολικά συστήματα, ανέφερε το Bloomberg News.

Δέσμευση για 20% «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή

Το 2016 η εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών συστημάτων διπλασιάστηκε στην Κίνα, η οποία έχει δεσμευτεί να αυξήσει στο 20% το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής από λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Το νούμερο περιορίζεται σήμερα στο 11%.

Στο διεθνές συνέδριο για την καθαρή ενέργεια, η Κίνα κυριολεκτικά έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο οποίος δεσμεύτηκε να τηρήσει τα προβλεπόμενα της Συμφωνίας του Παρισιού ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Μπράουν είχε μάλιστα συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι περιορίστηκε σε συνάντηση με έναν έβδομο τη τάξει αξιωματούχο.
Newsroom ΔΟΛ