• Αναζήτηση
 • Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στον ιατρικό τουρισμό

  Δυναμικό μερίδιο στον ετήσιο τζίρο του ιατρικού τουρισμού διεκδικεί η χώρα μας, που αγγίζει τα 20 δις δολάρια ετησίως. Έρευνες περιγράφουν ότι ένας στους 10 Ευρωπαίους κλείνει αεροπορικό εισιτήριο, αναζητώντας ιατρικές υπηρεσίες σε άλλη χώρα εντός Ε.Ε, ενώ οι ταξιδιώτες υγείας ανά τον κόσμο αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια

  Δυναμικό μερίδιο στον ετήσιο τζίρο του ιατρικού τουρισμού διεκδικεί η χώρα μας, που αγγίζει τα 20 δις δολάρια ετησίως. Έρευνες περιγράφουν ότι ένας στους 10 Ευρωπαίους κλείνει  αεροπορικό εισιτήριο, αναζητώντας ιατρικές υπηρεσίες σε άλλη χώρα εντός Ε.Ε, ενώ οι ταξιδιώτες υγείας ανά τον  κόσμο αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια.
  Στο πλαίσιο αυτό η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, το οποίο θα λειτουργήσει ως πρεσβευτής της Ελλάδας στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού, θα αποτελέσει την πυξίδα του εγχειρήματος.
  Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο ειδικό θεματικό συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο» που συνδιοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στην Ιθάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
  «Είναι  αναγκαία η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου -master plan – για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, στο οποίο θα γίνεται χαρτογράφηση του ανταγωνισμού αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ.
  Και πρόσθεσε ότι εξίσου αναγκαία είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη, μέσω του οποίου θα προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό την προώθηση των εθνικών μας στόχων πάνω στον τομέα αυτο.
  Το στοίχημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Κόνσολα, τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ, είναι να απορροφά  ετησίως 400 εκ. ευρώ από τον τουρισμό υγείας, δεδομένου ότι το εξαιρετικό ιατρικό προσωπικό διεθνούς φήμης σε συνδυασμό με το φυσικό/βιοκλιματικό πλούτο της χώρας μας δημιουργούν ένα δυνατό επενδυτικό κεφάλαιο.
  Η οδοντιατρική φροντίδα, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και η ιαματική θεραπεία αποτελούν τα πλέον «δυνατά χαρτιά», με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο να επιμένουν στη σημασία ενός Εθνικού Σχεδίου.
  Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητική Δερματολογίας και Προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής & Ευεξίας, Κωνσταντίνος Κουσκούσκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει 750 ιαματικές πηγές εκ των οποίων μόνον οι 38 είναι πιστοποιημένες.
  «Θα πρέπει να στοχεύσουμε και στην 3η ηλικία, καθώς διαθέτει και το χρόνο και το χρήμα», σημείωσε ο κ. Κουσκούκης , προσθέτοντας ότι έως το 2025 ο ειδικός αυτός πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 30%. «Το 70% αυτών έχει την οικονομική ικανότητα για ταξίδια υγείας».
  Ειδικό κεφάλαιο στο Εθνικό Σχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει -σύμφωνα με τον ίδιο- και η αντιμετώπιση της ψωρίασης μέσω της ιαματικής θεραπείας, δεδομένου ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη πάθηση παγκοσμίως ανέρχονται στα 100 εκ.
  Βασικός πυλώνας του τουρισμού υγείας είναι -ήδη η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας, το χαμηλό κόστος και η εύκολη πρόσβαση είναι τα κριτήρια επιλογής των ασθενών, με τη χώρα μας να τα πληροί όλα», τόνισε  στο ίδιο συνέδριο ο Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής ιδιωτικής μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
  Άλλωστε, πόλο έλξης αποτελεί, όπως σημείωσε ο ειδικός, και «το ελληνικό προοδευτικό νομικό πλαίσιο, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την κατάψυξη ωαρίων, την προεμφυτευτική διάγνωση και τη  παρένθετη μητρότητα» με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χτίσει γέφυρες με  38 χώρες του κόσμου.
  Εν τω μεταξύ, ο οδοντιατρικός τουρισμός είναι ακόμη ένα στοίχημα για τους επιστήμονες στη χώρα μας, καθώς αποτελεί ένα δυναμικά αναδυόμενο τουριστικό προϊόν.
   «Το 46% του συνολικούς κόστους του ιατρικού τουρισμού αφορά τον οδοντιατρικό τουρισμό» διευκρίνισε ο Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Ο ίδιος έχει δημιουργήσει μια ένωση οδοντιατρείων που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Σήμερα στη «δεξαμενή» αυτή  έχουν ενταχθεί 15 συνεργάτες, που προσφέρουν υπηρεσίες (και) σε τουρίστες σε 55 οδοντιατρικές καρέκλες, ενώ  77 αιτήσεις για αξιολόγηση ανάλογων μονάδων στη χώρα μας αναμένουν να πάρουν έγκριση.
  Η ζήτηση είναι η αιτία που ολοένα περισσότεροι οδοντίατροι επενδύουν στον ιατρικό τουρισμό, δεδομένου ότι το κόστος θεραπείας είναι 50 – 60% χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
  Έτσι, ανάμεσα στους ασθενείς του εξωτερικού που αναζητούν οδοντιατρική ….ανακούφιση στην Ελλάδα είναι και τουρίστες από τον Καναδά. Μάλιστα, ο σύνδεσμος οδοντιάτρων  έχει συνάψει συμβόλαιο με την ελληνική ομογένεια του Καναδά, βάση του οποίου το 10% των εσόδων από τις οδοντιατρικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα θα επιστρέφεται στην ελληνική κοινότητα για την ενίσχυση των σχολείων εκεί.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk