«Στεκόμαστε όρθιοι. Εδώ είναι οι ρίζες μας. Από εδώ ξεκίνησε ο χριστιανισμός και δεν παραδίδουμε σε κανέναν τα ιερά και τα όσιά μας» δηλώνει στο «Βήμα» ο 118ος κόπτης Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, μερικά μόλις 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αίγυπτο. Οι δύο ποιμενάρχες θα έχουν συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Αιγύπτου σε μια περίοδο κατά την οποία οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των χριστιανών δείχνουν ανεξέλεγκτες.
«Τέτοιες στιγμές πονάει η ψυχή όλων μας. Τέτοιες ώρες θυμόμαστε το αίμα των μαρτύρων των πρώτων χριστιανικών χρόνων, το οποίο φύλαξε την πίστη και την Εκκλησία μέχρι σήμερα. Και πιστεύουμε ότι το αίμα των πιστών είναι καρπός της μαρτυρίας της Εκκλησίας» σημειώνει ο Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας που επί χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο των ακραίων μουσουλμανικών ομάδων. Και μόνο το τελευταίο τετράμηνο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 90 χριστιανοί και ο αριθμός των νεκρών από επιθέσεις μέσα σε δύο χρόνια άγγιξε τους 200, τονίζει ο αρχιδιάκονος του Πατριάρχη και διδάκτωρ του ΑΠΘ πατήρ Ρούζντι. «Είναι μάρτυρες της πίστης», προσθέτει, και σημειώνει ότι «το τρομακτικό είναι πως για πρώτη φορά οι τζιχαντιστές εισήλθαν σε ναό και πυροδότησαν τα εκρηκτικά. Είναι αδιανόητο να βεβηλώνεις το ιερό και να σκοτώνεις ανθρώπους την ώρα που προσεύχονται».

Η ισχυρότερη χριστιανική κοινότητα
Οι κόπτες της Αιγύπτου χαρακτηρίζονται η ισχυρότερη χριστιανική κοινότητα στις χώρες όπου το Ισλάμ κυριαρχεί. Με πληθυσμό που κατά τον πατέρα Ρούζντι αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια και σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις τα 15 αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου και είναι γηγενείς Αιγύπτιοι από τους φαραωνικούς χρόνους.
Τα 40 μοναστήρια εντός Αιγύπτου και άλλα 10 εκτός των τειχών της χώρας, οι 16 εκκλησιαστικές σχολές και οι εκατοντάδες ενορίες μαρτυρούν την παρουσία των εκατομμυρίων κοπτών στην Αίγυπτο και την αδιάλειπτη επί αιώνες παρουσία και μαρτυρία τους σε ένα περιβάλλον όπου το Ισλάμ κυριαρχεί. Γεννημένος το 1952, ο Πατριάρχης των κοπτών διαδέχθηκε το 2012 μια κορυφαία προσωπικότητα του χριστιανισμού, τον Σενούντα τον Γ’. Και όπως ο προκάτοχός του το 1971 έτσι και ο ίδιος 41 χρόνια μετά εκλέχθηκε με κλήρωση. Σύμφωνα με το έθος της Κοπτικής Εκκλησίας που ακολουθεί τον τρόπο που εκλέχθηκε ο Απόστολος Ματθίας μετά την προδοσία του Ιούδα, 2.400 κληρικοί ψήφισαν τρεις επισκόπους για να διαδεχθούν τον Πατριάρχη Σενούντα. Στη συνέχεια στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μάρκου ο τοποτηρητής του Θρόνου τοποθέτησε μέσα στο Αγιο Δισκοπότηρο τα ονόματα των τριών Επισκόπων και ενός μοναχού και το σφράγισε με κόκκινο κερί και αφού τέλεσε τη θεία λειτουργία κάλεσε ένα παιδί με δεμένα μάτια να τραβήξει έναν από τους 4 κλήρους και έτσι ο κ. Θεόδωρος εκλέχθηκε νέος Πάπας και Πατριάρχης των κοπτών.

Φεύγουν σαν κυνηγημένα πουλιά
Και ανέλαβε σε μια περίοδο που οι χριστιανοί είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την περιοχή φοβούμενοι τις διαρκείς τρομοκρατικές επιθέσεις. «Τα πουλιά φεύγουν. Κάποιοι χριστιανοί φεύγουν αλλά δεν είναι μετανάστες, τους διώχνουν από την πατρίδα τους γιατί δεν τους θέλουν εδώ» τονίζει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο κόπτης Πατριάρχης. «Οσοι φεύγουν από την Αίγυπτο κατευθύνονται κυρίως προς την Αγγλία, τη Σουηδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» επισημαίνει ο ιερομόναχος των κοπτών και εφημέριος του Ναού του Αποστόλου Μάρκου και της Θεοτόκου Μαρίας στην Αθήνα πατήρ Ειρηναίος, ο οποίος ζει και σπουδάζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Η επίσκεψη του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα βρεθούν το πρωί της Τετάρτης και της Πέμπτης στην Αίγυπτο προκειμένου, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχουν στο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνει ο ιμάμης του μεγάλου τζαμιού Αλ Αζχάρ του Καΐρου σεΐχης Αχμαντ αλ Ταγέμπ. Ο σεΐχης Αχμαντ αλ Ταγέμπ θεωρείται μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του Ισλάμ παγκοσμίως, και το Πανεπιστήμιο του Αλ Αζχαρ, που ιδρύθηκε από τη φατιμική δυναστεία της Αιγύπτου πριν από περίπου 1.000 χρόνια, έχει καθοριστικό ρόλο στο Σουνιτικό Ισλάμ. Στόχος των προκαθημένων της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η αποστολή μηνύματος ειρήνης αλλά και η προστασία των χριστιανών της περιοχής. Ιδιαίτερα για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος συναντήθηκε με τον σεΐχη Αχμαντ στο Βατικανό πριν από τέσσερα χρόνια, είναι η αποκατάσταση των σχέσεων αλληλοκατανόησης με τους μουσουλμάνους, οι οποίες είχαν διαρραγεί με αφορμή μια ομιλία του Πάπα Βενέδικτου το 2006 για το Ισλάμ. Τότε ο Ποντίφικας μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ρέγκενσπουργκ αναφέρθηκε στη ρήση του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου «Δείξε μου τι νέο έφερε ο Μωάμεθ και εκεί θα βρεις μόνον πράγματα διαβολικά και απάνθρωπα, όπως η διαταγή του να διαδοθεί με το σπαθί η πίστη που κήρυττε». Και όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, η βία «δεν συμβαδίζει με τη φύση του Θεού και τη φύση της ψυχής». Και, παρά τις διευκρινίσεις που είχε δώσει για την ομιλία του, οι σχέσεις της Αγίας Εδρας με τους εκπροσώπους του Ισλάμ χαρακτηρίζονται επί χρόνια από εχθρικές έως τυπικές. Ετσι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επιδιώξει αφενός να αποκαταστήσει το κλίμα με τους μουσουλμάνους, αφετέρου θα στηρίξει τους χριστιανούς που δοκιμάζονται καθημερινά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που θα μιλήσει κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα κατά της βίας και να σημειώσει ότι κάθε πόλεμος που διεξάγεται στο όνομα της πίστης είναι πόλεμος κατά της ίδιας της πίστης. «Σε μια περίοδο συγκρούσεων και ανασφάλειας, οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν έναν μοναδικό και ουσιαστικό ρόλο στην ειρήνη να στείλουν ένα μήνυμα συμφιλίωσης και καταλλαγής στον κόσμο» σημειώνει στο «Βήμα» ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος θα συμμετάσχει στο ίδιο συνέδριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ