«Αν κάποια στιγμή καταλάβω ότι δε με αγαπούν οι αδελφοί μου θα φύγω και θα πάω εκεί που αγαπάω εγώ καλύτερα, στο μοναστήρι μου» είπε ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερώτηση εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Ιεραρχίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επιλογές του. Όπως σημείωσε η ψηφοφορία «δεν έχει τέτοια έννοια, αλλά ευχαριστώ τους αρχιερείς, γιατί από τους 62 οι 57 κάθισαν στο πλευρό μου και αυτό με συγκινεί και μου δίνει δύναμη περισσότερη».

Ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε της συνεδρίαση της Ιεραρχίας ως μία «πολύ όμορφη και καταπληκτική συνάντηση. Ακούσθηκαν, πρόσθεσε, πολλές απόψεις και καταλήξαμε στα εξής ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία πάνω σε βασικά σημεία που δεν είναι καινούργια. Ο διάλογος θα ξεκινήσει με αρχή και κομβικό σημείο την συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου που έδωσε και την κατεύθυνση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και συμφωνήσαμε να σχηματισθούν αυτές οι επιτροπές που θα κάνουν και την συζήτηση. Αποφασίσαμε να γίνουν οι επιτροπές, ορίσαμε τα μέλη θα αρχίσει ο διάλογος και πιστεύουμε ότι θα πάει καλά αλλά θα παρακολουθούμε και ως Αρχιερείς και ως μέλη της Διαρκούς Ιερά Συνόδου και ως Ιεραρχία. Περιμένουμε μια άλλη Ιεραρχία που θα δει όλη τη συζήτηση για να καταλήξουμε σε αυτό που όλοι θέλουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία στο κείμενο αυτό που θα γίνει το νέο βιβλίο για τα παιδιά μας στα σχολεία».
Αγαπώ τον Νίκο Φίλη
Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι αγαπά τον Νίκο Φίλη. «Εγώ τον αγαπώ», τόνισε, «τον κ. Φίλη δεν έχω κάτι για το οποίο να αντιμάχομαι και δε θα πω τίποτε που να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Παραπέμπω τον κ. Φίλη και εσάς σε όσους ήταν παρόντες στην συνάντηση και δεν ήταν λίγοι. Ήταν ο πρωθυπουργός, ο κ. Καμένος, η κ. Γεροβασίλη, οι τρεις Ιεράρχες και ο Νομικός Σύμβουλος. Να κάνουμε όλοι λάθος; Ψάξτε να δούμε πού είναι η αλήθεια».
Συνέχιση του διαλόγου για το μάθημα των Θρησκευτικών
Νωρίτερα με 57 ψήφους υπέρ η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία για το μάθημα των θρησκευτικών. Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και αφού προηγουμένως ο Μητροπολίτης Υδρας κ. Εφραίμ περιέγραψε το πλέγμα που πρέπει να διαπερνά τον διάλογο με την πολιτεία για την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Υδρας τόνισε ότι:
– «Είναι αναγκαίο ν επιμείνουμε στη διατήρηση του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του μαθήματος».
– Για την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το «μάθημα κατέχει πρωτεύουσα θέση στην παιδεία»
– Αναγνωρίζεται η ανάγκη αλλαγής του μαθήματος «χωρίς όμως να σημαίνει υποτίμηση της αξίας του, αποδόμηση της πίστης, πρόκληση σύγχυσης και την ταύτιση του με κύρια χαρακτηριστικά φανατισμό, εμπάθεια, συντηρητισμό, σκοταδισμό ή ανόητο και μειονεκτικό φιλελευθερισμό.
– Το μάθημα των θρησκευτικών «φανερώνει ξεκάθαρα την αξία και επικαιρότητα του, να εκφράζει πειστικά την αλήθεια με τόλμη, ελευθερία και ομορφιά, να μην κουράζει, ούτε να είναι ανιαρό αλλά να είναι αξιόπιστο και να καταδεικνύει την τεράστια συμβολή της ορθόδοξης πίστης στην τέχνη, το πνεύμα και τον πολιτισμό».