Δωρεάν με το «Βήμα της Κυριακής» το τεύχος του θρυλικού περιοδικού «Εποχές» αφιερωμένο στον Νίτσε

Το θρυλικό μηνιαίο περιοδικό πνευματικού προσανατολισμού που κυκλοφόρησε, από τον Μάιο του 1963 έως τον Απρίλιο του 1967, από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη είναι η νέα μεγάλη προσφορά της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριάκής».
ΕΠΟΧΕΣ, τεύχος 24, Απρίλιος 1965
Αυτή την εβδομάδα μαζί με το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί την Κυριακή 5 Mαρτίου το εικοστό τέταρτο τεύχος του περιοδικού Εποχές που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1965 αφιερωμένο στον Νίτσε.

*Το πορτραίτο του Νίτσε δεσπόζει στο εξώφυλλο των Εποχών αφού είναι το τιμώμενο πρόσωπο: δημοσιεύονται δύο μελέτες του Γάλλου καθηγητή Henri Birault για την «Ευδαιμονία στο έργο του» και τον «υποτιθέμενο βιολογισμό» του μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου – ενώ υπάρχει πλήθος μεταφρασμένων αποσπασμάτων (κυρίως από τον «Ζαρατούστρα»).
Ελύτης
*Ίσως οι λυρικότεροι από τους αναγνώστες του περιοδικού θεώρησαν σημαντικότερη τη δημοσίευση τριών έργων του Οδυσσέα Ελύτη, που ο ποιητής ονομάζει συνολικά «Ετεροθαλή» και δεν είχε συμπεριλάβει στις συλλογές του. Το πρώτο από αυτά («Ψαλμός και ψηφιδωτό για μιαν άνοιξη στην Αθήνα, 1939»), είναι επίκαιρο ξανά τούτες τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου:
Άνοιξη πίκρισμα του σχίνου / Άνοιξη άζωτο της αμασχάλης / Άνοιξη σουσάμι αόρατο […] Στων ωραίων γυναικών τα χέρια / Όπου τύχει / Ριπές / Θάνατοι / Εκατομμύρια σπερματοζωάρια / Στων ωραίων γυναικών τα χέρια / Τα δυνατά λουλούδια με τον ήλιο μέσα τους. […] Άνοιξη τσίτι τσιτωμένο / Άνοιξη σφήκα του χεριού / Άνοιξη «μη» «θα μας δούνε» «τέρας»

Τολστόι, Τσώρτσιλ, Φλέμινγκ
Δύο θανάτους και μία ανάσταση τιμούν οι Εποχές με ανταποκρίσεις από το εξωτερικό. Θανάτους: Τον πρόσφατο του Ουίνστων Τσώρτσιλ («το τέλος όχι ενός ανθρώπου, αλλά ενός αιώνα), τον παλαιότερο του Αλεξάνδρου Φλέμινγκ («έφυγε από τον κόσμο των θνητών αφού δίκαια εξασφάλισε την ακοίμητη ευγνωμοσύνη των συνανθρώπων του»).
Ανάσταση: η μεταφορά του Πόλεμος και Ειρήνη στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Σεργκέι Μπονταρτσούκ. Πρόκειται για επικών διαστάσεων απάντηση στην ομώνυμη χολιγουντιανή παραγωγή: 4 μέρη, 7 ώρες προβολής, 6 χρόνια γυρίσματα. Το 1968, θα τιμηθεί με το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Η συνέντευξη του Μπονταρτσούκ στις Εποχές, συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό hors texte.
Βέμπερ, Sarraute, Μετανάστευση
Θέματα και έρευνες που απασχόλησαν το περιοδικό επί μήνες, ολοκληρώνονται στο τεύχος αυτό: με σημαντικό άρθρο του Γεωργίου Μαύρου για όσα έπρεπε να γίνουν (και δεν έγιναν ποτέ) κλείνει η έρευνα για τη μετανάστευση· ολοκληρώνεται η υπεράσπιση του «νέου μυθιστορήματος» και της Nathalie Sarraute από τους Μιμίκα Κρανάκη-Yvon Belaval, όπως και η παρουσίαση του έργου τον Max Weber από τον Μιχάλη Κυπραίο.
Σαχτούρης, Χατζής
Δύο πασίγνωστα σήμερα έργα, μόλις είχαν κυκλοφορήσει τότε: Σφραγίδα ή η Όγδοη Σελήνη του Μίλτου Σαχτούρη (Δεν έχω γράψει ποιήματα / δεν έχω γράψει ποιήματα / μόνο σταυρούς / σε μνήματα / καρφώνω) παρουσιάζεται από τον Τάκη Σινόπουλο και Το τέλος της μικρής μας πόλης του Δημήτρη Χατζή από τον Απόστολο Σαχίνη
Last but not least: Εμφύλια πάθη
Επισήμανση στο πολιτικό σχόλιο του τεύχους 24:
«Ένα έθνος δεν είναι δυνατόν να ζει εσαεί στην ατμόσφαιρα του εμφυλίου πολέμου. Έρχεται πάντα μια μέρα όπου πρέπει ο εμφύλιος πόλεμος να διαγραφεί για να προχωρήσει η ζωή. … θα αναφέρουμε την Κομμούνα του Παρισιού του 1871, που είταν ένας Δεκέμβριος [Δεκεμβριανά] ασύγκριτα μεγαλύτερος σε έκταση καταστροφής και αιματοχυσίας και που αμνηστεύθηκε ύστερα από εννέα χρόνια. Ούτε καν δέκα…»
Ακολούθησε η χούντα· πλήρης πολιτική και δικαστική αμνηστία δόθηκε 10 χρόνια αργότερα, με τη μεταπολίτευση. Αλλά οι ιδεολογίες της εμφύλιας σύγκρουσης δεν αμνήστευσαν η μία την άλλη και βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια να αναρωτιόμαστε, όπως οι Εποχές πριν μισό αιώνα, αν πραγματικά τελειώνουν οι εμφύλιοι πόλεμοι. Την απάντηση, μόνο οι Έλληνες πολιτικοί την ξέρουν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk