Ο αργεντινός Αντόλφο Καμπιάσο θεωρείται ο καλύτερος παίκτης του πόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και το περασμένο Σάββατο η ομάδα του νίκησε στο ξακουστό τουρνουά του Παλέρμο στην Αργεντινή. Όλα τα άλογα που χρησιμοποίησε στον αγώνα ήταν κλώνοι της ίδιας επιτυχημένης φοράδας.

Κλωνοποιημένο… πόλο

Η χρήση κλώνων απαγορεύεται στις ιπποδρομίες, όχι όμως και στο πόλο, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science. Οι κλώνοι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στο άθλημα από τότε που ο Καμπιάσο βοήθησε την ομάδα του να νικήσει με το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο του το 2013.

Σήμερα, ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου συμμετέχει στην Crestview Genetics που ειδικεύεται στην κλωνοποίηση αλόγων για πόλο. Τα περισσότερα από 200 άλογα που έχει κλωνοποιήσει είναι φοράδες, οι οποίες προτιμώνται στο άθλημα λόγω του ήρεμου χαρακτήρα τους.

Ο Καμπιάσο, επικεφαλής της ομάδας La Dolfina, χρησιμοποίησε στο Παλέρμο έξι φοράδες (οι αναβάτες του πόλο αλλάζουν συχνά άλογο στη διάρκεια του παιχνιδιού) με ονόματα που ξεκινούν από το «Κουαρτετέρα 01» και τελειώνουν στο «Κουαρτετέρα 06».

Επιφυλάξεις λόγω επιγενετικών παραγόντων

Η εταιρεία του αντιμετώπισε αρχικά επιφυλάξεις, δεδομένου ότι το περιβάλλον μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα διαφόρων γονιδίων (μέσω των λεγόμενων επιγενετικών παραγόντων) έτσι ώστε οι κλώνοι να διαφέρουν από το «πρωτότυπο».

Η Crestview Genetics διαβεβαιώνει πάντως ότι λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι κλώνοι αναπτύσσονται στο ίδιο περιβάλλον με το αρχικό ζώο: ακόμα και οι κουβέρτες τους και τα σκυλιά που ζουν στον στάβλο έχουν τα ίδια χρώματα που έβλεπε και το πρωτότυπο.