Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Τετάρτη την απελευθέρωση της διάσημης τουρκάλας συγγραφέα Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται από τον Αύγουστο με την κατηγορία ότι είχε συνεργασθεί με μια φιλοκουρδική εφημερίδα, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η μεταφράστρια και συγγραφέας Νετσμιγέ Αλπάι, η οποία είχε συλληφθεί κι αυτή τον Αύγουστο, θα απελευθερωθεί επίσης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η 49χρονη Ασλί Ερντογάν έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στο τελευταίο της βιβλίο κατήγγειλε τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στην Τουρκία.

Η Ερντογάν (η οποία δεν έχει συγγενική σχέση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) συνελήφθη μαζί με περισσότερους από 20 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στην ημερήσια φιλοκουρδική εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Ozgur Gundem».

Την εφημερίδα είχε κλείσει το καθεστώς με διάταγμα στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία περιήλθε η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.