Οποιος βλέπει… μακριά κερδίζει

Οσοι φέρουν την ευθύνη να οδηγούν σήμερα τις επιχειρήσεις προς μια επιτυχημένη τροχιά – όπως τα Διοικητικά

Οσοι φέρουν την ευθύνη να οδηγούν σήμερα τις επιχειρήσεις προς μια επιτυχημένη τροχιά – όπως τα Διοικητικά Συμβούλια και οι μέτοχοι – είναι ανάγκη να εστιάζουν όχι μόνο σε άμεσα ζητήματα αλλά και στο μέλλον. Δεν υπάρχουν περιθώρια να παραμελήσουν τις επικείμενες προκλήσεις και ευκαιρίες ή, ακόμη χειρότερα, να μην τις εντοπίσουν καν. Αυτό αναφέρει έρευνα της Grant Thornton σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια έλλειψης διορατικότητας σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (Corporate Governance).
Με τον όρο εταιρική διακυβέρνηση περιγράφονται οι διαδικασίες εκείνες που εξασφαλίζουν σε μια επιχείρηση την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της με κύριο γνώμονα την προστασία των έννομων συμφερόντων όλων των μετόχων της, κυρίως όμως των μετόχων μειοψηφίας, έναντι των μεγαλομετόχων οι οποίοι σχεδόν πάντα μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Παράλληλα, μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης επιδιώκεται η υπεύθυνη οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν οι εταιρικοί στόχοι και καθιερώνονται συστήματα παρακολούθησης και αποτίμησης των εταιρικών κινδύνων.
H νέα έκδοση της έρευνας της Grant Thornton παραθέτει στοιχεία που αφενός μεν αναδεικνύουν την ευρεία δέσμευση μεταξύ των σημερινών ηγετών ως προς την εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, αφετέρου δε προειδοποιούν τις επιχειρήσεις ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να μην αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνοδεύουν την επόμενη δεκαετία. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η βραχυπρόθεσμη στόχευση σε ζητήματα αποκλειστικά του παρόντος θα είναι ανεπαρκής. Αντίθετα, η μακροπρόθεσμη προοπτική και ο έγκαιρος εντοπισμός τόσο των προκλήσεων όσο και των ευκαιριών αποτελούν συστατικά ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, τα οποία θα διασφαλίσουν σε βάθος χρόνου την επιβίωση, την προσαρμογή σε αναγκαίες αλλαγές και κατ’ επέκταση την επιτυχημένη πορεία τους.


Οι προτεραιότητες

Η διεθνής έρευνα της Grant Thornton με τίτλο «Boards of the future: steering organisations to thrive» υπογραμμίζει τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας και διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται διαρκώς υπό πίεση προκειμένου να διαχειριστούν ένα σύνθετο μείγμα συνιστωσών το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τεχνολογικές εξελίξεις, το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, τις δημογραφικές αλλαγές και την παγκοσμιοποίηση. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις καλούνται να επιτυγχάνουν τους επί μέρους στόχους και να παραμένουν ανταγωνιστικές. Το ερώτημα που τίθεται σε σχέση με τα παραπάνω αφορά την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο. Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν δύο κρίσιμες προτεραιότητες των Συμβουλίων και των μετόχων, σε όλον τον κόσμο, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επείγουσες: τη διασφάλιση της ποικιλομορφίας στον τρόπο σκέψης και την ενίσχυση της γνώσης των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.


Ποικιλομορφία και τεχνολογία

Η νέα έκδοση της έρευνας της Grant Thornton εντοπίζει ως βασική πρόκληση των Διοικητικών Συμβουλίων για την επόμενη δεκαετία την ενίσχυση της πολυμορφίας. Σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) ερωτηθέντες της έρευνας του International Business Report (IBR) αναγνωρίζουν ότι το Διοικητικό τους Συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες δράσεις ώστε να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη σύνθεσή του. Ωστόσο αναδεικνύεται ότι η ποικιλομορφία πρέπει να επεκταθεί σε χαρακτηριστικά όπως η ποικιλομορφία ως προς την εμπειρία – αναμφισβήτητα δυσκολότερο να μετρηθεί σε σχέση με την ποικιλομορφία ως προς το φύλο ή ως προς την εθνικότητα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη από την «ομαδική σκέψη» και την ενθάρρυνση βελτιωμένης λήψης αποφάσεων.
Η δεύτερη βασική πρόκληση που αναδείχθηκε είναι η ενίσχυση της γνώσης των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας. Ωστόσο τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι απαιτείται πληθώρα ενεργειών ώστε η συγκεκριμένη γνώση να αγγίξει πραγματικά το επιδιωκόμενο επίπεδο.


Ψηφιακή τεχνολογία

Μόνο ένας στους τέσσερις ηγέτες επιχειρήσεων (25%) που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι η εξειδικευμένη εμπειρία στην ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί τομέα όπου το Διοικητικό τους Συμβούλιο πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο την ερχόμενη δεκαετία.
Ο κ. Βασίλης Μονογυιός, Partner, Operational Advisory Services της Grant Thornton Greece, αναφέρει: «Οι απαιτήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Διοικητικά Συμβούλια μεταβάλλονται ταχύτατα, γεγονός το οποίο επεξηγεί γιατί οι λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ορθής διοίκησης επιχειρήσεων. Η Εταιρική Διακυβέρνηση, αντί απλά να αντιμετωπίζει τα σημερινά φλέγοντα ζητήματα, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την αρχή της πρόληψης, με στόχους τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προκλήσεων και ευκαιριών που αναμένεται να εμφανιστούν στο μέλλον».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk