Κουνέλι «στη γυάλα»
Υλικά για 4 γυάλινα βαζάκια (με καπάκι) των 250-300 ml
- 1 ολόκληρο κουνέλι, καθαρισμένο από το δέρμα και τα εντόσθιά του
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 4-5 γαριφαλόκαρφα
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
- 1 κλωναράκι σέλινο, με τα φύλλα του, κομμένο σε χονδρά κομμάτια
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, χονδροκομμένες
- 1 ματσάκι φασκόμηλο, καλά πλυμένο και στεγνωμένο
- 1 κ. σούπας αλάτι άσπρο και μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
- 250 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το κρεμμύδι και καρφώνετε πάνω του τα γαριφαλόκαρφα. Το βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα της δάφνης, το δενδρολίβανο, το σέλινο και το καρότο, προσθέτετε αρκετό νερό και μόλις πάρουν όλα μαζί μία βράση, ρίχνετε 1 κουταλιά αλάτι και τοποθετείτε το κουνέλι. Το αφήνετε να βράσει, σε μέτρια θερμοκρασία, για 1½ ώρα. Στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το κουνέλι να κρυώσει μέσα στο νερό του. Οταν είναι πια χλιαρό, το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, αφαιρείτε τα κόκαλά του και το «μαδάτε» σε ομοιόμορφα, αλλά όχι πολύ μικρά κομμάτια. Μοιράζετε το φασκόμηλο στα γυάλινα βαζάκια, ρίχνετε στο καθένα μερικά κομμάτια σκόρδου και επάνω τους απλώνετε μια στρώση από το ψαχνό του κουνελιού. Προσθέτετε μερικούς κόκκους πιπεριού, λίγο ελαιόλαδο, μερικά ακόμη φύλλα φασκόμηλου και σκόρδο και συνεχίζετε δημιουργώντας στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Συμπληρώνετε με ελαιόλαδο, κλείνετε τα βάζα ερμητικά με τα καπάκια τους, τα αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες ή και περισσότερο. Σερβίρετε το κουνέλι ως ορεκτικό, μαζί με μια σαλάτα, ή ως κυρίως πιάτο.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ