Εντελώς μη δημοκρατικά, αποφασίστηκε να πάω να μαγειρέψω κουνέλι στο σπίτι μιας φίλης μου, επειδή «το πεθύμησε» ο καλός της κι εκείνη λόγω μιας προσωπικής της ευαισθησίας δεν τα αντέχει κάτι τέτοια. Ρώτησα αν είχε κρεμμύδια για να φτιάξω κανένα στιφάδο, αλλά πληροφορήθηκα πως ο καλός της «δεν τρώει στιφάδο και δεν του αρέσουν τα βαριά φαγητά καλοκαιριάτικα». Μιας και την είχα πατήσει όταν είπα εκείνο το «ναι», αποφάσισα να το διασκεδάσω. Θυμήθηκα τη συζήτηση της προηγούμενης ημέρας, η οποία ξεκίνησε με αφορμή ένα άρθρο για τις σπιτικές κονσέρβες κρέατος που είχαμε διαβάσει σε μια ιταλική εφημερίδα, κι έτσι αποφάσισα να μαγειρέψω το κουνέλι τους στο βάζο, κάτι που ο καλός της θα βρει, σίγουρα, καλοκαιρινό, γιατί είναι ελαφρύ και τρώγεται κρύο.
Στην Ελλάδα κονσερβοποιούμε με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και οι Ιταλοί παρομοιάζουν αυτή την κονσέρβα του κουνελιού με τις σπιτικές κονσέρβες τόνου, αποκαλώντας την «tonno di coniglio» (τόνο κουνελιού).
Αν επιχειρήσετε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή που προέρχεται από τη μαγειρική παράδοση του Πιεμόντε, ενδέχεται να νιώσετε κι εσείς όπως εγώ. Να νιώσετε, δηλαδή, ότι γυρίσατε κάπου στο παρελθόν, σε εποχές που οι άνθρωποι όχι μόνο είχαν τον χρόνο να προετοιμάζουν το φαγητό της ημέρας, αλλά τους περίσσευε και ώρα για να ετοιμάσουν τις διάφορες κονσέρβες που θα χρησιμοποιούσαν στο μέλλον.
Παρότι η συνταγή αυτή μαγειρεύεται γρήγορα, θα μπορούσατε να της… προσάψετε πως δεν καταναλώνεται άμεσα, γιατί απαιτούνται πολλές ώρες για το τελικό «δέσιμο» των υλικών της.

Κουνέλι «στη γυάλα»

Υλικά για 4 γυάλινα βαζάκια (με καπάκι) των 250-300 ml

  • 1 ολόκληρο κουνέλι, καθαρισμένο από το δέρμα και τα εντόσθιά του
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4-5 γαριφαλόκαρφα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • 1 κλωναράκι σέλινο, με τα φύλλα του, κομμένο σε χονδρά κομμάτια
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, χονδροκομμένες
  • 1 ματσάκι φασκόμηλο, καλά πλυμένο και στεγνωμένο
  • 1 κ. σούπας αλάτι άσπρο και μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
  • 250 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το κρεμμύδι και καρφώνετε πάνω του τα γαριφαλόκαρφα. Το βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα της δάφνης, το δενδρολίβανο, το σέλινο και το καρότο, προσθέτετε αρκετό νερό και μόλις πάρουν όλα μαζί μία βράση, ρίχνετε 1 κουταλιά αλάτι και τοποθετείτε το κουνέλι. Το αφήνετε να βράσει, σε μέτρια θερμοκρασία, για 1½ ώρα. Στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το κουνέλι να κρυώσει μέσα στο νερό του. Οταν είναι πια χλιαρό, το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, αφαιρείτε τα κόκαλά του και το «μαδάτε» σε ομοιόμορφα, αλλά όχι πολύ μικρά κομμάτια. Μοιράζετε το φασκόμηλο στα γυάλινα βαζάκια, ρίχνετε στο καθένα μερικά κομμάτια σκόρδου και επάνω τους απλώνετε μια στρώση από το ψαχνό του κουνελιού. Προσθέτετε μερικούς κόκκους πιπεριού, λίγο ελαιόλαδο, μερικά ακόμη φύλλα φασκόμηλου και σκόρδο και συνεχίζετε δημιουργώντας στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Συμπληρώνετε με ελαιόλαδο, κλείνετε τα βάζα ερμητικά με τα καπάκια τους, τα αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες ή και περισσότερο. Σερβίρετε το κουνέλι ως ορεκτικό, μαζί με μια σαλάτα, ή ως κυρίως πιάτο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ