κείμενα
Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης
Επί του περιεχομένου – Ομήρου Οδύσσεια
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 32, τιμή 6,50 ευρώ

«Ο Οδυσσέας, στην κουπαστή του καραβιού που τον πηγαίνει στην Ιθάκη, βυθίζεται σε άπατο ύπνο, όπου και σβήνουν λησμονημένα όλα τα περασμένα πάθη του». Σε αυτό το τομίδιο ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης προσφέρει σε 24 μικρά κείμενα τον πυρήνα κάθε ραψωδίας της«Οδύσσειας». Οι 24 φράσεις του διαβάζονται σαν ποίημα που περιέχει το απόσταγμα της σκέψης του μεγάλου ομηριστή και μεταφραστή της«Ιλιάδας»και της«Οδύσσειας». Με μεγάλη οικονομία, χωρίς καμία περιττή λέξη, συμπυκνώνουν κάθε φορά τον ποιητικό μύθο σε μια εικόνα-κλειδί που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας το έπος.

κριτική
Pierre Bourdieu
Πασκαλιανοί διαλογισμοί
Μετάφραση Ελένη Γιαννοπούλου.
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 456, τιμή 18,80 ευρώ

Ο μεγάλος γάλλος κοινωνιολόγος Πιερ Μπουρντιέ (1930-2002) επιχειρεί μια συστηματική κριτική της σχολαστικής σκέψης. Και επιλέγει τον Πασκάλ, ακριβώς επειδή εκείνος με τη σκέψη του προσέγγισε τα χαρακτηριστικά εκείνα της ανθρώπινης ύπαρξης που η σχολαστική σκέψη συστηματικά αγνοεί –εξουσία, συνήθεια, σώμα, αυτόματο, φαντασία, ενδεχομενικότητα, πιθανότητα -, επειδή απορρίπτει την έρευνα των θεμελίων και καλεί σε μια συμβολική επανάσταση την οποία οι κοινωνικές επιστήμες πρέπει να φέρουν σε πέρας προκειμένου να επιτύχουν την πλήρη χειραφέτησή τους. Ενα ακόμη βιβλίο του στα ελληνικά.

μελέτη
Jacques Balthazart
Η βιολογία της ομοφυλοφιλίας

Μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016,
σελ. 368, τιμή 24 ευρώ

Ενα αξιοσημείωτο ποσοστό των ανθρώπων (5%-10%) έχουν ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα ομοφυλόφιλα άτομα, κατά την εμβρυϊκή τους ζωή και αμέσως μετά τη γέννηση αντιμετώπισαν ένα ασυνήθιστο ενδοκρινικό περιβάλλον, το οποίο οδήγησε στον ιδιαίτερο σεξουαλικό προσανατολισμό τους αλλά και σε διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά και στη φυσιολογία. Για τον συγγραφέα η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί θέμα επιλογής, δεν είναι ασθένεια ή διαστροφή, ούτε οφείλεται σε αδιάφορους γονείς ή σε προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον. Είναι ακόμη μία εκδοχή του φαινομένου της βιολογικής ποικιλότητας.
περιοδικό
Φάρμακο [φρμκ]
Τεύχος 7ο.
Ανοιξη – καλοκαίρι 2016,
σελ. 128, τιμή 10 ευρώ

Tι σημαίνει να έχεις ένα σώμα και να υπάρχεις μέσα σε κάτι που είναι ευάλωτο και το οποίο θα νοσήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του; Στο έβδομο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού για τη διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου παρουσιάζεται εκτεταμένο αφιέρωμα με θέμα «Ποίηση και νόσος: Το πάσχον σώμα», με ποιήματα 17 αγγλόφωνων σύγχρονων ποιητών. Δημοσιεύονται, μεταξύ άλλων, δύο σημαντικά δοκίμια για τη σχέση της ποίησης με την οικονομία: «Οικονομία, το άρωμά της» της αμερικανίδας ποιήτριας Anne Carson και «Ποίηση και οικονομικά» του ιταλού φιλοσόφου Franco «Bifo» Berardi.

μουσική
Συλλογικό
Γιώργος Σισιλιάνος, 1920-2005
Επετειακό αφιέρωμα
Μουσικολογική επιμέλεια Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα.
Εκδόσεις Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, 2016,
σελ. 134, τιμή 10 ευρώ

Την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού διερευνούν τα κείμενα του τόμου, πρακτικά του επετειακού αφιερώματος στον συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο (1920-2005) που έγινε το 2015 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Γράφουν: Νίκος Μαλιάρας, Μάρκος Τσέτσος, Κώστας Χάρδας, Γιώργος Σακαλλιέρος, Νίκος Β. Τσούχλος, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Δεμερτζής, Χάρης Δημαράς. Οι αισθητικές και ιδεολογικές αρχές του, η ανθρωποκεντρική θεώρηση της μουσικής, η συμμετοχή στην ίδρυση και λειτουργία μουσικών θεσμών, η σχέση φιλίας με τον Δημήτρη Μητρόπουλο.

ιστορίες
Γιάννης Κωσταρής
Το χωριό
Αφηγήσεις και φωτογραφίες σε τρία κεφάλαια
Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2015,
σελ. 128, τιμή 18,02 ευρώ

Ναυτικοί, εργάτες στο Βέλγιο, ένας πιλότος – δικηγόρος – ποιητής. Σε έναν καλαίσθητο τόμο εξαιρετικής τυπογραφίας, ιστορίες από τη ζωή τους αφηγούνται η Χριστίνα, ο Κώστας, ο Μιχάλης ξενιτεμένοι από τον τόπο τους. Σημείο αναφοράς η Χίος. Πώς βρέθηκαν στο νησί εξιστορούν ο Πέτρος και η Νατάσα, η Σβέτα: το αγροτικό της Ιατρικής, οι διακοπές, ο γάμος. Τον τόμο συμπληρώνουν καθημερινές ιστορίες από καφενεία και ταβέρνες, παντοπωλεία, εκκλησίες, σιδεράδικα και κουρεία. Το καθάρισμα της μαστίχας, η ζωή στο νησί, με λέξεις αλλά και με φωτογραφίες που αφηγούνται εύγλωττα όσα οι σύντομες ιστορίες αποσιωπούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ