«Ανάβουν τα φώτα» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Είναι πλέον πανελλαδικά γνωστή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (ΔΚΒΒ) για τις καινοτόμες υπηρεσίες της και τα κοινωφελή προγράμματά της προς τους δημότες της Βέροιας τα οποία ανανεώνει διαρκώς.

Είναι πλέον πανελλαδικά γνωστή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (ΔΚΒΒ) για τις καινοτόμες υπηρεσίες της και τα κοινωφελή προγράμματά της προς τους δημότες της Βέροιας τα οποία ανανεώνει διαρκώς. Εκείνο που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι, εκτός από τις υπηρεσίες, υπάρχει από τη διεύθυνση και το Εφορευτικό Συμβούλιο της ΔΚΒΒ μέριμνα για τη διαρκή συντήρηση και τη μεθοδική αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της διώροφης βιβλιοθήκης.
Το 2008 με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανακαινίστηκε το ισόγειο της βιβλιοθήκης, όπου βρίσκεται το Παιδικό Τμήμα και δημιουργήθηκαν εκεί τα Μαγικά Κουτιά, ένας ελκυστικός χώρος για μάθηση και γνώση μέσα από το παιχνίδι και δημιουργικές δράσεις.
Τον πρώτο όροφο, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο για ενηλίκους όπου γίνονται και εργαστήρια πληροφορικής, τον ανακαίνισε και τον εξόπλισε με ένα Media Lab η ΔΚΒΒ με ένα μέρος του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, του χρηματικού επάθλου που συνόδευε το Βραβείο Πρόσβαση στη Γνώση, του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που κέρδισε η βιβλιοθήκη το 2010. Ένα άλλο μέρος επενδύθηκε σε φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του κτιρίου ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του ρεύματος και το τελευταίο μέρος αυτού του ποσού διατέθηκε για την ανακαίνιση του τελευταίου ορόφου του κτιρίου.
Ο δεύτερος όροφος της ΔΚΒΒ φιλοξενεί τα γραφεία της διοίκησης και μια αίθουσα για εκδηλώσεις. Τα χρήματα που είχαν απομείνει από το βραβείο για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εξοπλισμού της αίθουσας, υπολείπονταν κατά 100.000 ευρώ. Η ΔΚΒΒ δεν ήθελε να κατεβάσει τον πήχη στις υψηλές προδιαγραφές που είχε θέσει για την αίθουσα και τον εξοπλισμό της και έτσι αποφάσισε να αναζητήσει τα χρήματα από τον κόσμο, με την εκστρατεία «Ελάτε να ανάψουμε τα φώτα!» που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Στα τέλη Φεβρουαρίου, με τη λήξη της εκστρατείας, τα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί. Συνεισέφεραν οκτώ εταιρείες εθνικής εμβέλειας, αλλά και τοπικές εταιρείες, επιστημονικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και σχολεία, 786 ιδιώτες και 12 οικογένειες, ομογενών και μη.
Στις 15 και 16 Απριλίου έγινε αυτό που θα λέγαμε πρόβα τζενεράλε της αίθουσας. Η αίθουσα του ανακαινισμένου δεύτερου ορόφου της ΔΚΒΒ άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της, για να φιλοξενήσει ένα διήμερο επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο που διοργάνωσαν το Future Library και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Το συνεργείο είχε μόλις παραδώσει τον όροφο, η αίθουσα μύριζε ακόμη μπογιά. Ο συνήθως χαμογελαστός Γιώργος Μπίκας, υπεύθυνος για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της αίθουσας, ήταν αγχωμένος. «Τώρα δοκιμάζουμε πρώτη φορά τον εξοπλισμό της αίθουσας» έλεγε τρέχοντας από το ένα μέρος στο άλλο. Όλα λειτούργησαν. Ερευνητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές κάλυψαν θέματα των τεσσάρων κύκλων των μαθημάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος: Νέα Ελληνικά (Βασίλης Βασιλειάδης, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), Αρχαία Ελληνικά (Νικόλαος Α. Ε. Καλοσπύρος, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιστορία (Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη) και Οικονομία (Βασίλης Πεσμαζόγλου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και στο λευκό πιάνο με ουρά, που δώρισαν στη μνήμη του βεροιώτη δασκάλου Κωνσταντίνου Κωστούλα, ο Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και η Εύη Λαζού, το βράδυ της Παρασκευής 15 Απριλίου ο πιανίστας Παναγιώτης Τροχόπουλος, έδωσε ρεσιτάλ πιάνου.
Τις ίδιες μέρες το πρόγραμμα της υπόλοιπης βιβλιοθήκης εξελισσόταν κανονικά. Εργαστήρια για παιδιά, διάβασμα και παιχνίδι στο ισόγειο, με γονείς με παιδιά στα καροτσάκια τους ακόμη, οι δυο Γιάννηδες κι ο Γιώργος, μαθητές δημοτικού, έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή και η συμμαθήτριά τους Ευγενία έψαχνε στα ράφια με τα βιβλία μυθολογίας αφηγήσεις για τον Τρωικό πόλεμο. Στον πρώτο όροφο, ένας νεαρός, φοιτητής πιθανόν, μελετούσε αλγεβρικές εξισώσεις στον υπολογιστή και στα χαρτιά μπροστά του. Οι έφηβοι της πόλης, ντυμένοι για τη μεσημεριανή βόλτα τους, επέστρεφαν βιβλία και δανείζονταν νέα, ενώ άλλοι περίμεναν καθισμένοι αναπαυτικά πολύχρωμα πουφ συζητούσαν. Από το διάφανο δάπεδο του δευτέρου ορόφου τούς βλέπαμε να πηγαινοέρχονται και να κινούνται στη βιβλιοθήκη με την άνεση του οικείου χώρου. Η ΔΒΚΚ είναι στέκι, σημείο συνάντησης για την πιο δύσκολη ηλικία των εφήβων, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Για πολύ ή για λίγο, δεν έχει σημασία, είναι ένας χώρος που έχει ενταχθεί στην εμπειρία, στην καθημερινότητα, στο πρόγραμμά τους, στις διαδρομές τους στην πόλη.
Στη διάρκεια της εβδομάδας, στο γειτονικό στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου», η κινητή μονάδα της ΔΚΒΒ επισκεπτόταν το προσωρινό κέντρο φύλαξης προσφύγων. Από τον pressreader, το ηλεκτρονικό περίπτερο εφημερίδων που υπάρχει στη βιβλιοθήκη, οι βιβλιοθηκονόμοι κατέβαζαν άρθρα από αραβικές εφημερίδες για να δοθούν στους πρόσφυγες που ζητούσαν ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην πατρίδα τους. Ένας εθελοντής της ΔΒΚΚ τους μεταφράζει άρθρα από ελληνικές και αγγλικές εφημερίδες. Τους δανείζουν ξενόγλωσσα βιβλία και παιχνίδια για τα παιδιά, χάρτες και λεξικά, τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές της βιβλιοθήκης: τους υπολογιστές και τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τον pressreader και το εκπαιδευτικό υλικό, ότι μπορούν εκεί να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και ότι διαθέτει η βιβλιοθήκη ειδικό για να επικοινωνήσουν με skype με συγγενείς τους.
Όλες αυτές οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες απαιτούν υλικοτεχνική υποδομή αλλά και προσωπικό που να βρίσκεται σε ετοιμότητα, απαιτούν υποδομές που δημιουργούνται στη διάρκεια του χρόνου για όλους και όχι για έκτακτες ανάγκες και οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στη συνέχεια για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες ειδικών κοινών. Η ΔΚΒΒ δίνει ως τώρα το παράδειγμα μιας τέτοιας μεθοδικής εξέλιξης όχι μόνο των υπηρεσιών αλλά και των υποδομών της και το παράδειγμα της ευρηματικότητας, βρίσκοντας λύση σε προβλήματα που οι συνθήκες στην Ελλάδα δημιουργούν. Η επόμενη πρόκληση είναι πώς, στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, με τους μειωμένους προϋπολογισμούς των υπουργείων, θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δράσεών της και την πλήρη λειτουργία των χώρων της.
Στο μεταξύ όμως, γιορτάζει! Το Σάββατο 21 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται επίσημα η πολυμορφική αίθουσα του ανακαινισμένου δεύτερου ορόφου. «Μαζί ανάβουμε τα φώτα!» γράφει η πρόσκληση της ΔΚΒΒ, με την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά παρούσα, η οποία θα διαβάσει ποιήματά της. Την ημέρα των εγκαινίων η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 8.00 το πρωί μέχρι και τις 8.00 το βράδυ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk