Στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου Η της Πειραιώς 260 ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Από φέτος και για τρία χρόνια, ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου θα βρίσκεται στο τιμόνι. «Ημουν σκυταλοδρόμος στη κολύμβηση», είπε θέλοντας να τονίσει ότι έχει επίγνωση της θέσης του. «Παίρνω τη σκυτάλη για να συνεχίσω..».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Μαζί με την ομάδα των συνεργατών-συμβούλων, τη Δήμητρα Κονδυλάκη (για το θέατρο), τον Ματίας Φονχαρτ (για τις διεθνείς παραγωγές), τη Στεριανή Τσιντζιλώνη (για τον χορό), την Τζωρτζινα Κακουδάκη (για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η οποία όμως δεν ήταν παρούσα) και τον Κορνήλιο Σελαμσή που ατύπως, προς το παρόν, έχει αναλάβει τη μουσική, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησε για σκέψεις και σχέδια.
Πριν από αυτά όμως ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό: «Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε εδώ. Ευχαριστώ τους οπαδούς του φεστιβάλ, ευχαριστώ τους συμμετέχοντες. Ήταν μια δύσκολη χρόνια για το φεστιβάλ. Τώρα είναι μια ευτυχισμένη στιγμή». Και στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που ήταν παρών, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές και να γίνουν πράγματα στην πόλη και πρόσθεσε: «Του χρόνου και για πρώτη φορά, η Documenta 2017 θα γίνει στην Αθήνα. Αν και για πολλούς δεν είναι ευχάριστο να μιλάμε για έμπνευση μέσα στη κρίση, εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία». Τέλος ο δήμαρχος Επιδαύρου χαιρέτισε την εκδήλωση, όπως και ο Σταύρος Μπένος.
Το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ είναι ουσιαστικά βασισμένο στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί προτού αναλάβει τη διεύθυνση του Φεστιβάλ, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
«Ανέλαβα τη θέση για τρία χρόνια, σε οριακές συνθήκες, γιατί με αφορούν τα κοινά, γιατί πιστεύω στο φεστιβάλ και γιατί παραμένει ένας θεσμός που αμείβει τους καλλιτέχνες. Διαλέξαμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις και προτείνουμε ένα νεανικό, εναλλακτικό, πολιτικό φεστιβάλ, εθνικό και διεθνές, που διαθέτει στοιχεία και από τα μελλοντικά του σχέδια. Θέλουμε να παράγει και όχι να φι9λοξενεί, θέλουμε να αντιστρέψουμε τα δυσάρεστα, θέλουμε να ανοίξουμε έναν διάλογο για την ίδια τη φύση του φεστιβάλ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στους άξονες, τις δράσεις αλλά και το μελλοντικό στίγμα του Φεστιβάλ:
1) Δημιουργία του Λυκείου Επιδαύρου, δηλαδή ένα διεθνές θερινό σχολείο με σπουδαστές από όλον τον κόσμο για τη μελέτη του αρχαίου δράματος, μαζί με κατασκήνωση στον ευρύτερο χώρο.
2) Ανοιγμα στην πόλη και την κοινωνία με εκδηλώσεις σε πλατείες στοές, γειτονιές, μουσεία, χώρους μνήμης σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών, στέκια μεταναστών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
3) Σύγχρονη δραματουργία για το θέατρο και για τον χορό με αναθέσεις και προτάσεις για θεματικές εκδηλώσεις, λογοτεχνία και παραστατικές τέχνες καθώς και τη στήριξη της χορογραφικής έρευνας.
4) Εξωστρέφεια και επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και σύνδεση με την εγχώρια παραγωγή. Δημιουργία διεθνούς φόρουμ, παρουσία της Ελλάδος στο εξωτερικό και συμπαραγωγές.
Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2016 και αφορούν στο πρόγραμμα του καλοκαιριού 2017.
Τέλος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αναφέρθηκε στη συγκινητική υποστήριξη που έλαβε από τους καλλιτέχνες αλλά και από τον κόσμο στον δρόμο με την ευχή «Σιδεροκέφαλος» και ανακοίνωσε ότι το φετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ένα πάρτυ, στις 14 Ιουνίου….
Τα οικονομικά

Ο προϋπολογισμός που ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ ζητήθηκε να μειωθεί κατά 25% ώστε να καλυφθούν τα χρέη της προηγούμενης σεζόν. Το ταμειακό έλλειμμα που παρελήφθη ήταν 1.6 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι στο τέλος της χρονιάς να έχουν ικανοποιηθεί τα χρέη του 2015 και οι οικονομικές εκκρεμότητες που θα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο του 2016.