Τα υλικά της νοσταλγίας
Κάποιο απόγευμα, εκεί που έψαχνα στα παλιά τετράδια συνταγών της μάνας μου και των γιαγιάδων μου με την πρόθεση να συγκεντρώσω στοιχεία για το τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 50-60 χρόνια ή και παλαιότερα,
Ταχινόπιτα
Υλικά για 1 φόρμα
- 250 γρ. ταχίνι
- 250 ml νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ. καφέ σόδα
- 1 κ. καφέ κανέλα σε σκόνη
- ½ κ. καφέ γαρίφαλο σε σκόνη
- 250 γρ. καρύδια χονδροκοπανισμένα
- 250 γρ. σταφίδες ανακατεμένες με το μισό αλεύρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ταχίνι μαζί με το νερό και το χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός, ή στο μπλέντερ, μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε τη ζάχαρη ενώ συνεχίζετε να δουλεύετε το μείγμα. Προσθέτετε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ρίχνετε και τη σόδα, αφού τη διαλύσετε πρώτα στον χυμό του πορτοκαλιού. Τέλος, προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες που ανακατέψατε με το αλεύρι. Αφού αναμειχθούν καλά, προσθέτετε, λίγο λίγο, και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή με το χέρι για να ενσωματωθεί καλύτερα στο πηχτό πλέον μείγμα. Λαδώνετε ελαφρά και ακολούθως αλευρώνετε μια φόρμα του κέικ, με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 26 εκ., και ρίχνετε το μείγμα της ταχινόπιτας. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά της με σουσάμι, τη βάζετε σε προθερμασμένο, στους 180°?, φούρνο και την αφήνετε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε για περίπου 10 λεπτά ακόμη μέσα στη φόρμα, προτού την αναποδογυρίσετε σε μια πιατέλα.
TipΓια να ελέγξετε αν ψήθηκε βυθίζετε στο κέντρο της ταχινόπιτας τη λάμα ενός μαχαιριού ή μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, χωρίς να κολλήσει επάνω της ζύμη, σημαίνει πως έχει ψηθεί καλά.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Απριλίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

