Η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη –κατά 101,4% –το 2015 σε σύγκριση με το 2014 αναδεικνύει τη σημασία της συγκεκριμένης τεχνολογίας για το παρόν και το μέλλον και ταυτόχρονα ενθαρρύνει εταιρείες που ασχολούνται επί δεκαετίες με τη συγκεκριμένη μορφή κίνησης να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και χρήματα όχι μόνο στα μοντέλα παραγωγής αλλά και στις υποδομές που θα τους επιτρέψουν να αυξήσουν τη διείσδυσή τους τα επόμενα χρόνια.
Η βελτίωση των μπαταριών που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αυτονομία, η παροχή κινήτρων από τις τοπικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη διάδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας αποτελούν προφανείς προτεραιότητες, ωστόσο κρίσιμη παράμετρο για την εμπέδωση των πραγματικών δυνατοτήτων των ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί η δημιουργία υποδομών φόρτισης κοινών προδιαγραφών ανεξαρτήτως κατασκευαστή αυτοκινήτου και παρόχου ενέργειας.

«Εχουμε διαπιστώσει ότι ήδη υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με δεδομένο ότι οι μπαταρίες βελτιώνονται, τα κόστη μειώνονται ενώ η απαιτούμενη υποδομή βρίσκει σιγά-σιγά τη θέση της. Ωστόσο αν και είμαστε πλήρως έτοιμοι από τεχνολογικής απόψεως, η υποδομή δεν βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης που θα έπρεπε. Προκειμένου να καταφέρουμε να αναγάγουμε το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας» σε στοιχείο του παρελθόντος, θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρξει ένα παγκόσμιο κοινό σύστημα φόρτισης»
σημειώνει ο δρ Πίτερ Μέρτενς, αντιπρόεδρος της Volvo Cars και επικεφαλής του τμήματος Ερευνας και Εξέλιξης της σουηδικής φίρμας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Volvo συμμετέχει ενεργά στο κονσόρτσιουμ που προωθεί τη δημιουργία Συνδυαστικού Συστήματος Φόρτισης που υποστηρίζει λειτουργίες απλής και ταχείας φόρτισης σε δίκτυα 43-200 kW με την προοπτική αύξησης ως τα 350 kW, επιβεβαιώνοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που μετρά ήδη περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.
Με δεδομένο ότι η Σουηδία αποτελεί την πέμπτη σε πωλήσεις ηλεκτρικών / plug-in υβριδικών αυτοκινήτων χώρα της Ευρώπης αλλά και ότι η ηγεσία της Volvo προβλέπει ραγδαία αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου το πετρέλαιο ως καύσιμο αποτελεί δευτερεύουσα επιλογή έναντι των βενζινοκινητήρων, η στρατηγική της προσθήκης plug-in υβριδικής έκδοσης σε κάθε μοντέλο της εταιρείας αποτελεί αυτονόητη απόφαση.

«Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου σε σχέση με εκείνη της βενζίνης σε πολλές χώρες του δίνει ένα πλεονέκτημα αλλά στις ΗΠΑ, όπου ποτέ δεν υπήρχε σημαντική ζήτηση πετρελαιοκίνητων, και στην Κίνα οι συνθήκες μάς ευνοούν»
τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo Χάκαν Σάμουελσον.
Ηδη σε εμπορικό επίπεδο οι πωλήσεις του plug-in υβριδικού XC90 T8 Twin Engine AWD των 407 ίππων που αποδίδει ο συνδυασμός δίλιτρου κινητήρα βενζίνης και ηλεκτροκινητήρα ξεπερνούν κάθε προσδοκία ενώ το V60 Plug-in Hybrid βρέθηκε στην κορυφή των ευρωπαϊκών πωλήσεων αυτοκινήτων με αυτή την τεχνολογία.
Μελλοντικά η τεχνολογία Twin Engine δεν θα αφορά αποκλειστικά τετρακίνητες εκδόσεις, θα προστεθεί στα νέα S90 και V90, ενώ η δημιουργία της νέας μικρότερης πλατφόρμας στην οποία θα βασιστούν τα μοντέλα της σειράς 40 θα διευρύνει και τιμολογιακά τις διαθέσιμες επιλογές τουλάχιστον μέχρι το 2019, όταν η Volvo θα παρουσιάσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

«Θεωρούμε ότι η στιγμή που αυτή η μορφή τεχνολογίας θα γίνει από εναλλακτική πρόταση μια ευρύτερα αποδεκτή επιλογή πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ως το 2020 το 10% των πωλήσεων Volvo παγκοσμίως θα αφορά ηλεκτρικά οχήματα»
υποστηρίζει ο Χάκαν Σάμουελσον, προδιαγράφοντας έτσι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μικρά νέα

Αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου ξεκινά από την Πορτογαλία το εφετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross στο οποίο η Peugeot καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2015, με 5 νίκες και 11 παρουσίες στο βάθρο των νικητών. Τέσσερα Peugeot 208 WRX απόδοσης 540 ίππων θα διεκδικήσουν τα πρωτεία στον εφετινό θεσμό με κορυφαίο οδηγό για τη γαλλική εταιρεία τον Sebastien Loeb.

Πρόβλημα για την BMW στις ΗΠΑ
Η BMW διέκοψε τις πωλήσεις της νέας σειράς 7 στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάκληση 6.110 αυτοκινήτων 740Li, 750 Li και 750 Lxi τα οποία κατασκευάστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εξαιτίας προβλήματος στη μονάδα ελέγχου των αερόσακων που μπορεί να προκαλέσει τη μη ενεργοποίησή τους.
Αύξηση πωλήσεων στην Ευρώπη

Παρά τις λιγότερες ημέρες λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών εξαιτίας του Πάσχα των καθολικών, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 5,7% τον Μάρτιο στην Ευρώπη ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση άγγιξε το 8,1%, φτάνοντας στα 3,93 εκατ. αυτοκίνητα.
Νέο crossover από την Infiniti

Με αφορμή την έκθεση αυτοκινήτου στο Πεκίνο η Infiniti –το πολυτελές σκέλος της Nissan –θα παρουσιάσει το QX Sport Inspiration στοχεύοντας στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αυτοκινήτων διεθνώς. Ειδικά στην κινεζική αγορά, SUV και Crossover μοντέλα αποτελούν το 30% των πωλήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ