Φεστιβάλ Αθηνών: Ο Β.Θεοδωρόπουλος νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Ο Βαγγέλης Θεοδωροπουλος, είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδέιξεις ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαυρου. Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου φαίνεται όπως αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμόυ να αναλάβει τη θέση, μετά την παραίτηση του Ian Fabre, σε μια δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή του θεσμού.

Ο Βαγγέλης Θεοδωροπουλος, είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμόυ να αναλάβει τη θέση, μετά την παραίτηση του Ian Fabre, σε μια δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή του θεσμού.

«Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το όνομα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που κατά καιρούς είχε ακουστεί για να αναλάβει κρατικές καλλιτεχνικές θέσεις (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ), αποτελεί την επιλογή του Αριστείδης Μπαλτά για την προσεχή τριετία.

Έμπειρος σκηνοθέτης, ο 60χρόνος σκηνοθέτης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και ως το 1992 εργάστηκε ως ηθοποιός. Στην συνέχεια τον απορρόφησε πλήρως η σκηνοθεσία και το 1997 ίδρυσε το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Έκτοτε αποτελεί ενεργό μέλος της ελληνικής θεατρικής κοινότητας, με δυναμική και πρωτοποριακή παρουσία. Από τους πιο ένθερμους οπαδούς της νέας γενιάς καλλιτεχνών, δάσκαλος με μεγάλη πείρα (έχει διδάξει κυρίως στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου), με τις παραστάσεις του έχει αναδείξει πολλά νέα παιδία στο θέατρο που σήμερα πρωταγωνιστούν στις ελληνικούς σκηνές. Ταυτόχρονα μεσα απο τις παραγωγές του Θεατρου του Νεου Κοσμου εχει δωσει βημα στην ανάδειξη νέων θεατρικών ομάδων.

Με μεγάλη εμπειρία στο σύγχρονο αλλά και το κλασικό ρεπερτόριο, ο Θεοδωρόπουλος έχει δώσει το στίγμα του στο αρχαίοι Δράμα (Αριστοφάνης, Ευριπιδης).

Η αλήθεια είναι ότι με τη ανάληψη της νευραλγικής θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή θα κληθεί άμεσα όχι μόνον να διαμορφώσει το πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2016, αλλά και να δώσει το στίγμα ενός φεστιβάλ όπου ο διεθνής του χαρακτήρας θα συνδυάζεται με τον ελληνικο, χωρίς προκαταλήψεις και δεσμεύσεις.

Την πρώτη του δήλωση ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
έκανε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μετά την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του:

«Δέχτηκα να αναλάβω τη διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μια στιγμή οριακή για την πορεία του επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση. Σήμερα θα μάθω αν έχει παραδοθεί πρόγραμμα από τον κύριο Γιώργο Λούκο και αν έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Αλλιώς πρέπει να γίνει με ταχύτητα, αλλά και σοβαρότητα, επιλογή από τις κατατεθειμένες προτάσεις. Γνωρίζοντας το ελληνικό θεατρικό τοπίο, είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις. Αν εγώ μπορέσω να δώσω ένα προσωπικό στίγμα στο Ελληνικό Φεστιβάλ, αυτό θα φανεί από του χρόνου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk