Υπάρχει κάτι στην τέχνη τού οινοποιείν που με συγκινεί ιδιαίτερα. Ισως είναι εκείνη η αρχέγονη σύνδεση με τη γη, ίσως η σοφία και η υπομονή που απαιτούνται για να δημιουργήσει κανείς καλό κρασί, ίσως πάλι να είναι το ίδιο το αποτέλεσμα των κόπων του αμπελουργού που δεν με αφήνει ασυγκίνητο. Το έχω επαναλάβει ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό του κρασιού, δεν είμαι από εκείνους που μπορούν σε τυφλή δοκιμή να μαντέψουν την ποικιλία, τη χρονιά, την ετικέτα. Είμαι όμως από εκείνους που (χάρη στη συστηματική εξάσκηση…) μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό κρασί, μπορούν να μαντέψουν τον κόπο του δημιουργού του.

Ενας από τους οινοποιούς που εκτιμώ ιδιαιτέρως είναι ο Βασίλης Παπαγιαννάκος. Εδώ και έναν αιώνα σχεδόν, η οικογένεια Παπαγιαννάκου οινοποιεί στα Μεσόγεια και ο Βασίλης που κρατά σήμερα τα ηνία της επιχείρησης έχει αποδείξει ότι φέρει στο ακέραιο το γονίδιο του παππού και του πατέρα του. Και κάτι περισσότερο: έφερε το τώρα στο οινοποιείο του, χωρίς όμως να διώξει το χθες. Μπορεί λοιπόν το υπερσύγχρονο βιοκλιματικό οινοποιείο του να είναι εξοπλισμένο με όλα όσα απαιτεί η σύγχρονη οινοποίηση (πνευματικά πιεστήρια, ανοξείδωτες δεξαμενές, θερμικό έλεγχο ζυμώσεων…), αλλά η αγάπη και η γνώση για τις παραδοσιακές ποικιλίες είναι πάντα παρούσα. Με μεγάλο πείσμα, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος έβαλε το Σαββατιανό, τη γηγενή ποικιλία της Αττικής, στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Και όχι μόνο αυτό: απέδειξε ότι η λευκή αυτή ποικιλία εξελίσσεται στη φιάλη και δίνει υπέροχο παλαιωμένο κρασί. Δεν είναι τυχαίο ότι το οινοποιείο του συλλέγει βραβεία, είτε με τις διεθνείς είτε με τις ελληνικές ποικιλίες.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στα Μεσόγεια, βάλτε στο πρόγραμμά σας να περάσετε από το οινοποιείο στο Μαρκόπουλο. Θα με θυμηθείτε!

Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Αττική, τηλ. 22990 25206