ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)100 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια σαμπινιόν, καθαρισμένα από την εξωτερική φλούδα τους, σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια
2 μικρά φύλλα φασκόμηλου (προαιρετικά)
250 ml λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. λάδι μαύρης τρούφας
4-6 λεπτές φέτες λευκής μπαγκέτας
½ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα και να αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία.
Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τη σούπα για 5-6 λεπτά, ώσπου να γίνει μια παχύρρευστη, λεία κρέμα. Προσθέτουμε το λάδι μαύρης τρούφας (βρίσκουμε και ελληνικής παραγωγής σε μεγάλα σουπερμάρκετ) και χτυπάμε για ακόμη 1 λεπτό.
Πασπαλίζουμε τις φέτες της μπαγκέτας με την παρμεζάνα και τις ψήνουμε στο γκριλ ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα μαζί με 1 κρουτόν.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.



