Αν νομίζετε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκαν με πολιτικό πολιτισμό (όπως τουλάχιστον εμφανίστηκε) τη νίκη του Κ. Μητσοτάκη (φωτογραφία) στην ηγεσία της ΝΔ, κάνετε λάθος. Γιατί μπορεί να μεταδόθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τηλεφώνησε και έδωσε τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο της ΝΔ και του ζήτησε να συναντηθούν εντός της εβδομάδας, αλλά η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου ήταν τελείως διαφορετική. Ηταν καθαρά… ειρωνική! Δείγμα ότι πολύ προβλημάτισε η ανατροπή που πέτυχε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κυρίως ότι αυτός θα είναι πλέον ο αντίπαλος του κ. Τσίπρα. Μάλιστα από γραφείο σε γραφείο (κυρίως στο υπόγειο όπου βρίσκονται οι λεγόμενοι επικοινωνιακοί) μεταφερόταν το εξής ειρωνικό μήνυμα: «Επιτέλους στη ΝΔ κατάφεραν να νικήσουν την οικογενειοκρατία» ή το άλλο: «Η γαλάζια οικογενειοκρατία είναι όπως η βλακεία, δεν μπορεί να ηττηθεί ποτέ». Και μου έλεγαν ότι τα διέδιδαν όλα αυτά μόνοι τους, όπως μόνοι τους έσκαγαν στα γέλια. Ούτε ένας όμως δεν βρέθηκε να τους υπενθυμίσει τη λαϊκή ρήση: γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.


Νεύρα στη Ραφήνα

Αλλά και στο αποκαλούμενο «καραμανλικό στρατόπεδο» επικρατούσε, όπως έμαθα, προβληματισμός. Ο Κ. Καραμανλής βεβαίως δεν μίλησε ούτε αυτή τη φορά, αλλά ορισμένοι καλοθελητές του επικοινώνησαν με βουλευτές της ΝΔ και δημοσιογράφους για να μεταδώσουν και πάλι τι λένε οι… «κύκλοι» που πρόσκεινται στον πρόεδρο. Ενας τέτοιος «κύκλος» μου έλεγε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος που τον εμφάνιζαν το τελευταίο διάστημα σε «τριγωνικές σχέσεις» (ναι, έτσι ακριβώς το είπε) με τον Αλ. Τσίπρα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, έλεγε. Χωρίς βεβαίως να αναφέρει ότι το τηλεφώνημα που έκανε ο κ. Καραμανλής στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το τρίτο Μνημόνιο το αποκάλυψε ένας από τους πιο καραμανλικούς πρώην βουλευτές (αυτός που λέει ότι «εμένα αρχηγός μου είναι ο Καραμανλής»). Οσο για τον νέο αρχηγό της ΝΔ, ο «κύκλος» του πρώην πρωθυπουργού έσπευσε να σχολιάσει: «Πρέπει να περιμένουμε να δώσει ο Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα για να φανεί αν θέλει να είναι μεταρρυθμιστής ή όχι». Τέλος, θα πρέπει να σας πω ότι ο κ. Καραμανλής τα έχει πάρει στο κρανίο (εκ των υστέρων βεβαίως) με όλα αυτά που λέγονται, ότι, δηλαδή, στις εσωκομματικές εκλογές έχει ηττηθεί ο καραμανλισμός, και έβαλε για άλλη μία φορά τον «κύκλο» του να διερωτηθεί: «Γιατί, είδατε κανέναν Καραμανλή αντίπαλο του Μητσοτάκη;».

Σύμβουλοι αυξάνονται με ταχύτητα φωτός

Ακόμη θυμάμαι τα λόγια του Δ. Μάρδα όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που έλεγε ότι τα χρήματα που θα έδινε η κυβέρνηση για συμβούλους θα τα προσφέρει για την ανθρωπιστική κρίση. Τότε που έλεγε όλα αυτά ο κ. Μαρδας επισήμως οι μετακλητοί υπάλληλοι ήταν 980 σε όλο το Δημόσιο. Ξέρετε πόσοι είναι σήμερα; 1.980! Και ο αριθμός τους αυξάνεται με ταχύτητα φωτός. Το άλλο το θυμάστε; Δεν άφηνε να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συμβούλους γιατί δεν τους χρειάζεται; Και ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή στους υπουργούς του να περιορίσουν τον αριθμό των συμβούλων τους σε μια χώρα που περνά ανθρωπιστική κρίση και όπου η ανεργία έχει φθάσει στα ύψη; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι, όπως μου είπε το γνωστό πουλάκι που κατοικοεδρεύει στην οδό Ηρώδου Αττικού (και τελευταίως είναι λαλίστατο), ο Πρωθυπουργός έχει συμβούλους. Θέλετε ορισμένους; Πέραν των γνωστών, όπως π.χ. ο κ. Τζανακόπουλος, διαθέτει και συμβούλους επικοινωνίας (ανάμεσά τους και οι Θ. Μιχόπουλος και Τσέκερης), συμβούλους επί ευρωπαϊκών θεμάτων (όπως ο Τάκης Παυλόπουλος), οικονομικούς συμβούλους (όπως ο Δ. Λιάκος) και πολλούς άλλους. Οσον αφορά τα υπουργεία, οι σύμβουλοι εκεί (μαζί με τους μετακλητούς) κάνουν πάρτι. Στο υπουργείο Παιδείας, π.χ., δεν υπάρχουν καρέκλες να καθήσουν αναγκάζοντας τον υπουργό Ν. Φίλη να κόψει στα δύο το «αυτοκρατορικό» (κατά την έκφραση του Αλ. Τσίπρα) γραφείο του για να βάλει μέσα σε αυτό μετακλητούς συνεργάτες του. Μάλιστα τις προάλλες εμφανίστηκε στο γραφείο του υπουργού ένας τύπος που έλεγε ότι και αυτός ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει ακόμη διοριστεί. (Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι ανέκδοτο, μου του έλεγε πάντως σοβαρά ένας από τους… υπουργούς.)


Η αγωνία της Περιστέρας

Επανήλθε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στο μάθημά της η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, αλλά αυτή τη φορά κάπως αγχωμένη. Οχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή θα πρέπει για πρώτη φορά να εξετάσει και να βαθμολογήσει τους σπουδαστές και τις σπουδάστριές της στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Εχει δύο φορές ακόμη να διδάξει στα εργαστήρια και μετά θα πρέπει στις 2 Φεβρουαρίου να κάνει εξετάσεις και είναι η πρώτη φορά που θα έχει τον ρόλο του εξεταστή. Ενδεικτικό της αγωνίας που είχε είναι ότι φθάνοντας αεροπορικώς στην Κοζάνη (ντυμένη κάπως βαριά λόγω του κρύου) πήγε κατευθείαν στο μάθημά της, χωρίς καν να πιει καφέ.


Μαρέβα: Καμία ανάμειξη στην πολιτική

Η επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ βρίσκει τη σύζυγο του νέου προέδρου Μαρέβα Μητσοτάκη στην εργασία της στην εταιρεία που έχει ιδρύσει, τη Zeus+Dione. Η ίδια είπε ότι δεν θέλει αστυνομική συνοδεία λέγοντας προς φίλους και γνωστούς ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναμειχθεί στην πολιτική.

Εξι μονάδες, είναι λίγο, πολύ λίγο…

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες στο λεγόμενο «στρατηγείο» του Ευ. Μεϊμαράκη στην οδό Αναγεννήσεως, στη Δάφνη. Ηρθαν τα πρώτα αποτελέσματα που εμφανίζονταν σ΄ένα monitor, το οποίο το είχε «περικυκλώσει» μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ και υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη κατά έξι μονάδες κάτι που… δυσαρέστησε τους βουλευτές της ΝΔ ( Βούλτεψη, Στυλιανίδη, Μπούρα, Γιακουμάτο κτλ.) και τον… δήμαρχο Γ. Πατούλη: « Η διαφορά των έξι μονάδων είναι λίγη, για να μπορέσει να υπάρξει γαλήνη στη ΝΔ χωρίς εσωκομματική αντιπολίτευση πρέπει τουλάχιστον να είναι δέκα μονάδες η διαφορά. Εκεί θα φθάσει…», έλεγαν. Και ήταν τόσο σίγουροι για τη «νίκη» που άρχισαν να καταφθάνουν γλυκά και ποτά ( κυρίως ουίσκι) «για να γιορτάσουμε τον θρίαμβο», όπως έλεγαν χαριεντισμένα. Οσο περνούσε η νύχτα και η διαφορά έγερνε υπέρ του κ. Μητσοτάκη ένας- ένας την έκανε από το γραφείο. Και όταν έμαθαν ότι ο «αρχηγός» δεν πρόκειται να περάσει καθόλου από το «στρατηγείο» του την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια οι πάντες. Και έμειναν τα γλυκά (ήταν τυλιχτά) και τα ουίσκι… ορφανά.

HeliosPlus