Στη Γενεύη τελικά η Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων

Στη Γενεύη τελικά θα πραγματοποιηθεί η Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων σύμφωνα με όσα δηλώνει σε στενούς του συνεργάτες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στη Γενεύη τελικά θα πραγματοποιηθεί η Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων σύμφωνα με όσα δηλώνει σε στενούς του συνεργάτες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να συγκληθεί η Σύναξη στην Γενεύη και όχι στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια κίνηση τακτικού ελιγμού στην προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη να συμμετάσχει στη συνάντηση η Εκκλησία της Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι δεν θα συμμετείχαν στη Σύναξη που έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη επικαλούμενοι στο παρασκήνιο τα πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας.

Όμως οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζονται παγωμένες καθώς ο κ.κ. Βαρθολομαίος προσπαθεί πάση θυσία να συγκληθεί εντός του 2016 η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο Βατικάνειους Συνόδους. Την ίδια ώρα όμως εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως της Ρωσίας και της Αντιόχειας, εγείρουν μια σειρά νέων ζητημάτων που καθιστούν την πραγματοποίηση της Μεγάλης Συνόδου εξαιρετικά δύσκολη.
Και χαρακτηριστικό των αντιλήψεων που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή είναι τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας. «Όπως είναι γνωστό, η Σύναξη Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών του 2014», τόνισε ο κ. Ιλαρίωνας, «αποφάσισε τη σύγκληση της Συνόδου στην Κωνσταντνούπολη το 2016 με μια σημαντική διευκρίνηση «εκτός απροόπτου». Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι τα υπολειπόμενα δύο χρόνια θα είχαμε επιμεληθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα είχαμε και ξαναγράψει, το σεβαστό μέρος των σχεδίων συνοδικών κειμένων, πολλά εκ των οποίων είναι ξεπερασμένα πλέον, λόγω παρελεύσεως τριάντα περίπου ετών από τη στιγμή που συνετάχθησαν. Δυστυχώς η αναθεώρηση των κειμένων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς […]. Παράλληλα από την ημερήσια διάταξη έχει αφαιρεθεί τόσο σπουδαίο για την ιεροκανονική νομική συνείδηση θέμα, ο τρόπος ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου, παρόλο που το βασικό και ουσιώδες μέρος του κειμένου αυτού είχε προ πολλού συμφωνηθεί. Αυτή τη στιγμή οι κατά τόπους Εκκλησίες δεν έχουν συμφωνήσει για την ενιαία κατανόηση ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Συνόδου και τον Κανονισμό αυτής. Η Ειδική Διορθόδοξος Επιτροπή, η οποία συνήλθε πρόσφατα για να συζητήσει τα ως άνω θέματα, αναγκάσθηκε να διακόψει το έργο αυτής λόγω μη επιτεύξεως της ομοφωνίας».
«Πονοκέφαλοι» και μηνύματα στο Φανάρι
Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν πονοκέφαλο στο Φανάρι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μέσω της Σύναξης των Προκαθημένων προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τα προβλήματα που εγείρονται προκειμένου στην συνέχεια να καταστεί δυνατή η Μεγάλη Σύνοδος που αποτελεί όραμα αιώνων για τους Ορθοδόξους και προετοιμάζεται τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Στόχος του κ.κ. Βαρθολομαίου ήταν και παραμένει η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου που θα δώσει μήνυμα ενότητας και θα αποτελέσει την απαρχή για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που απασχολούν τους Ορθοδόξους στον σύγχρονο κόσμο. Τα όποια τεχνικά ζητήματα εγείρονται από ορισμένους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως εκτιμούν ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν βοηθούν την ενότητα.
Η επιλογή της Γενεύης κρίνεται ως μια από τις τελικές προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη για να ξεπεραστούν και τα οποία πιθανά πολιτικά επιχειρήματα υπάρχουν με τα προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας ενώ το Οικουμενικό Κέντρο του Σαμπεζύ της Γενεύης ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καί επί δεκαετίες εκεί εδρεύει η Γραμματεία της Μεγάλης Συνόδου και έχουν γίνει πολλές προσυνοδικές συνάξεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk