Μυστική κατάθεση για «μαύρο» πολιτικό χρήμα

«Περίεργες» συναλλαγές, στοιχεία για διακίνηση και «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τον ρόλο πολιτικών εξετάζουν οι δικαστικές αρχές ύστερα από μια μυστική κατάθεση.

«Περίεργες» συναλλαγές, στοιχεία για διακίνηση και «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τον ρόλο πολιτικών εξετάζουν οι δικαστικές αρχές ύστερα από μια μυστική κατάθεση. Η γυναίκα, που δήλωσε ότι εργάζεται για εταιρεία οικονομικών ελέγχων στην Ελβετία, εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και έδωσε σημαντικά στοιχεία σε έναν μεγάλο φάκελο, όπως αναφέρει έγκυρη πηγή.
Παράλληλα κατέθεσε το σημείωμα για μίζα το οποίο επικύρωνε την κατάθεση Φαλτσιανί στους έλληνες εισαγγελείς στις 11 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Η ουσιαστική διαφορά όμως ήταν ότι έδωσε και ονόματα πολιτικών παραγόντων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στα χέρια των εισαγγελέων έχουν έρθει αποκαλυπτικά στοιχεία:
  • Σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου πριν από τον Ιανουάριο του 2015 καταγγέλλεται για περίεργες κινήσεις. Καταγγέλλεται ότι επιχειρεί να ανεβοκατεβάσει την τιμή ενός ορυχείου των Σκοπίων λειτουργώντας ως μεσάζοντας του αλλοδαπού επιχειρηματία. Ο ρόλος και οι κινήσεις του περιγράφονται στην κατάθεση ως σκοτεινά.
  • Η ελληνικής καταγωγής γυναίκα που ήρθε από την Ελβετία κατέθεσε δεκάδες έγγραφα αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα με τους τελικούς αποδέκτες «μίζας» από διάφορα έργα. Εταιρείες, ημερομηνίες, ποσά είναι όλα για πρόσωπο που φέρεται να εισπράττει μίζα 2,5 εκατ. δολαρίων από offshore εξωτικής χώρας και έχει διατελέσει σε κορυφαίο αξίωμα. Στο σχεδιάγραμμα αναφέρονται και άλλες εταιρείες οι οποίες συμπίπτουν με τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Τη λίστα με τα στοιχεία, το σχεδιάγραμμα με τις ενδιάμεσες υπεράκτιες, γνωστές και από άλλη μεγάλη φορολογική υπόθεση, παρέδωσε ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης που πήρε την κατάθεση στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που ερευνά και την εγκληματική οργάνωση με μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ.
Η λίστα Μπόργιανς


Παράλληλα χιλιάδες ονόματα εμπεριέχονται στην «υπερλίστα» εμβασμάτων στην ελβετική UBS της Ελβετίας. Δημιουργήθηκε με αίτημα του εισαγγελέα κ. Δραγάτση αλλά ο «θησαυρός» που προέκυψε φέρεται να υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Επιχειρηματίες, κοσμικοί, δημοσιογράφοι, τηλεπερσόνες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες αλλά και συγγραφείς εμφανίζονται με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ όταν δήλωναν μόνο μερικές χιλιάδες ως ετήσιο εισόδημα.
Τα εμβάσματα αποκάλυψαν και τους δικαιούχους της λίστας Μπόργιανς, αφού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας παραδόθηκαν μόνο αριθμοί και στοιχεία όπως ηλικίες και διευθύνσεις, όχι πάντως ονόματα. Τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μια σύγκριση όμως με απλή ανάγνωση των αριθμών λογαριασμών και των δικαιούχων των εμβασμάτων αποκάλυψε και τους καταθέτες της λίστας που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Φοροφυγάδες από σχεδόν όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες έστελναν χρήματα στο εξωτερικό για να σώσουν τα «μαύρα» από την επερχόμενη κρίση.
Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας κατέθεσαν στην Οικονομική Εισαγγελία, στους εισαγγελείς κυρία Τουλουπάκη και κ.κ. Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη, και οι τέσσερις υπάλληλοι της UBS στην Ελλάδα. Με βάση τις λίστες που τους κατέσχεσαν δόθηκαν από τους υπαλλήλους αιτήσεις ελλήνων πολιτών που ζητούσαν να γίνουν δεκτοί στο private banking της ελβετικής τράπεζας και να τους εκπροσωπήσουν ως αντιπρόσωποι στις καταθέσεις τους στην Ελβετία. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι αποκάλυψαν τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας προκειμένου να κρύβουν τα εισοδήματά τους και να τα καταθέτουν στην Ελβετία.
Μεταξύ των «ενδιάμεσων προσώπων» εμφανίζεται και γνωστός μεσάζοντας των εξοπλιστικών, ο οποίος «παίζει» με όλες τις ελβετικές τράπεζες ενώ συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα Λαγκάρντ.
Το ραντεβού με Φαλτσιανί


Οι χιλιάδες συναλλαγές που παρέδωσε κάτω από απόλυτη μυστικότητα ο Ερβέ Φαλτσιανί στον γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου την περασμένη εβδομάδα λύνουν και τον γρίφο για το ποιοι κρύβονται πίσω από την πορεία εκατομμυρίων ευρώ. Εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι στο παρελθόν έκαναν λόγο για σπουδές παιδιών αλλά η κίνηση εκατομμυρίων ευρώ δεν συνάδει με αυτό.
Ολα τα στοιχεία διαβιβάστηκαν αυθημερόν στους οικονομικούς εισαγγελείς και το πολύτιμο υλικό θα ερευνηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το ραντεβού των εισαγγελέων με τον Φαλτσιανί με βάση και το USB που παραδόθηκε στην κυβέρνηση θα κλειστεί ασφαλώς με τον νέο χρόνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk