Καταστροφές και ήρωες

Μέρες που είναι, μου ήλθε η όρεξη να μιλήσουμε για βιβλία. Ή καλύτερα να μοιραστώ μαζί σας έναν απολογισμό ανάγνωσης, μάθησης και προβληματισμού πάνω στα γνωστικά αντικείμενα που μου είναι πιο οικεία.

Καταστροφές και ήρωες | tovima.gr
Μέρες που είναι, μου ήλθε η όρεξη να μιλήσουμε για βιβλία. Ή καλύτερα να μοιραστώ μαζί σας έναν απολογισμό ανάγνωσης, μάθησης και προβληματισμού πάνω στα γνωστικά αντικείμενα που μου είναι πιο οικεία.
Πρώτα οι «Δρόμοι Ζωής» του Κώστα Σημίτη (εκδόσεις Πόλις, σελ. 648). Είναι η μαρτυρία μιας διαδρομής που αποδεικνύει ότι οι πρωθυπουργοί δεν εκλέγονται απλώς αλλά γίνονται μέσα από μια πορεία εντός και εκτός πολιτικής. Το σημειώνω επειδή τον τελευταίο καιρό πάμε να το ξεχάσουμε.
Ασφαλώς οι «Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας» του Στάθη Ν. Καλύβα (εκδόσεις Παπαδόπουλος, σελ. 324). Μια πρωτότυπη και χορταστική ματιά στη σύγχρονη ελληνική πορεία που παρουσιάζεται ως εναλλαγή μεταξύ καταστροφών που εμπεριέχουν στοιχεία θριάμβων και θριάμβων που οδηγούν στην καταστροφή. Ωραία ιδέα για μεγάλη κουβέντα.
Ισως το πληρέστερο βιβλίο για ελληνικό Εμφύλιο. «Εμφύλια πάθη. 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο» των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη (εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 525). Είναι η ολοκληρωμένη και ψύχραιμη παρουσίαση μιας περιόδου που σφραγίστηκε από πολύ αίμα και πολλά πάθη. Δυστυχώς, τα πάθη συνεχίζουν.
Από κοντά ο Σπύρος Γ. Γασπαρινάτος συμπληρώνει έναν κύκλο βιβλίων του για την Κατοχή και την Αντίσταση με την ενδιαφέρουσα έρευνα «Οι Ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις. Δίκες κατοχικών δοσιλόγων και εγκληματιών πολέμου» (εκδόσεις Εστία, σελ. 494). Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στη μελέτη του φαινομένου του ελληνικού δωσιλογισμού.
Ακολουθεί ένα βιβλίο για έναν άλλο εμφύλιο, χαμηλότερης έντασης – άλλωστε οι εμφύλιοι μάλλον αποτελούν το εθνικό μας σπορ. Είναι το «1915. Ο Εθνικός Διχασμός» του Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου (εκδόσεις Πατάκη, σελ. 343). Καταφέρνει να συμπυκνώσει «σαράντα χρόνια έρευνας, στοχασμού, συγγραφής και διδασκαλίας» (όπως σημειώνει ο ίδιος) σε μια συναρπαστική αφήγηση.
«Πραγματιστές, δημαγωγοί κι ονειροπόλοι» είναι οι ήρωες του Νίκου Κ. Αλιβιζάτου (εκδόσεις Πόλις, σελ. 574). Μια σειρά από πορτρέτα πολιτικών που είναι κάτι περισσότερο από πολιτικά – είναι κυρίως ένας συγκροτημένος προβληματισμός γύρω από τις σχέσεις μεταξύ πολιτικής και όσων κάνουν πολιτική. Αφθονη τροφή για συζήτηση.
Από επαγγελματική υποχρέωση (ή μήπως διαστροφή;) διάβασα τα βιβλία της Μαργαρίτας Παπανδρέου (εκδόσεις Πατάκη) και της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου (εκδόσεις Λιβάνη). Στο πρώτο λες «από τι γλίτωσε ο άνθρωπος» και στο δεύτερο σταυροκοπιέσαι «πού πήγε κι έμπλεξε». Τον ξεφτίλισαν τον μακαρίτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk