Η συντηρητική Ν.Δ. και το σύμφωνο συμβίωσης

Αρκετές ήταν οι αναλύσεις για το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είτε ψήφισαν «όχι» στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είτε απείχαν.

Η συντηρητική Ν.Δ. και το σύμφωνο συμβίωσης | tovima.gr

Αρκετές ήταν οι αναλύσεις για το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είτε ψήφισαν «όχι» στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είτε απείχαν.

Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για την αντίθεση που υπάρχει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς από τη μια υπερασπίζονται οι βουλευτές της τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και από την άλλη αρνούνται την θετική ψήφο στο σύμφωνο συμβίωσης.

Για να κατανοηθεί η στάση τους πρέπει να δει κανείς πως πολιτεύονται οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ.και πως κινούνται σε όλους τους νομούς τα στελέχη της σε όλα τα επίπεδα.

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή, καθώς η Ν.Δ. ήταν, είναι και ενδεχομένως να παραμείνει ένα συντηρητικό κόμμα με ότι αυτό σημαίνει και για τη στάση της σε μια σειρά ζητημάτων.

Μια αναδρομή στο παρελθόν θα βοηθήσει, καθώς υπήρξε πλήθος αντιδράσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ.για σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και ζητημάτων που αφορούν τον πυρήνα της ιδεολογίας της και του αξιακού της κώδικα.

Πρέπει να γυρίσει κανείς στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2000, επί Πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, στην μεγάλη σύγκρουση της κυβέρνησης ΠαΣοΚ με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χριστόδουλο, όταν ο Κώστας Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μια συμβολική κίνηση.

Τότε ο κ. Καραμανλής, έσπευσε να μαζί με την σύζυγό του στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο δήμο για να υπογράψει στο περίφημο «δημοψήφισμα» της Εκκλησίας σχετικά με την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Πάντα, η Ν.Δ. αλλά και άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ είχαν και έχουν ισχυρούς δεσμούς με εκκλησιαστικούς παράγοντες και λόγω αυτής της στενής επαφής, πάντα εμφανίζονται να υποστηρίζουν τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεν είναι λίγοι όσοι είχαν σχέσεις από νεαρή ηλικία με διάφορες πανίσχυρες οργανώσεις της Εκκλησίας, όπως π.χ.η αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή», ο «Σωτήρ», κ.α.

Πολλές φορές, οι πολιτικοί προστρέχουν στην Εκκλησία, καθώς η μάχη του σταυρού είναι αδυσώπητη. Είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλές ενορίες διαφόρων νομών, πριμοδοτούνται κατά καιρούς ορισμένοι υποψήφιοι, που τυγχάνουν της εκτίμησης του Ιερατείου και του κλήρου, και ως εκ τούτου πριμοδοτούνται.

Η στήριξη σημαίνει αυτόματα και βοήθεια όταν χρειαστεί από τους πολιτικούς, οι οποίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν, μη θέλοντας να έρθουν σε ρήξη με τους τοπικούς Ιεράρχες. Επίσης, πόσοι δεν ενθυμούνται επισκέψεις πολιτικών σε μοναστήρια, αλλά και στο Άγιον Όρος, το οποίο έχει την τιμητική του.

Ελάχιστοι ενθυμούνται την εσωτερική αναταραχή στη Ν.Δ. πριν περίπου τέσσερα χρόνια για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την« κάρτα του πολίτη» που προωθούσε η τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με το επιχείρημα ότι «παραβιάζει κατάφωρα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και καταρρακώνει την ελευθερία του ανθρώπου».

Τότε, το 2011, φούντωσε στο εσωτερικό της Εκκλησίας, το λεγόμενο κίνημα κατά της κάρτας του πολίτη και πολλοί ιεράρχες, περισσότεροι των 20, αντέδρασαν στην υιοθέτησή της, ενώ κατά ήταν και ο σύνδεσμός των κληρικών Ελλάδος.

Και δεν είναι τα μόνα θέματα σύμπλευσης βουλευτών της Ν.Δ.και Εκκλησίας. Απλά, τώρα ξαφνιάζονται πολλοί, θεωρώντας ότι κάτι άλλαξε στη συντηρητική παράταξη.

Η στάση της Ν.Δ.στο σύμφωνο συμβίωσης δεν ξάφνιασε όσους γνωρίζουν τι γίνεται. Όσοι ξαφνιάστηκαν μάλλον δεν ξέρουν τη Ν.Δ.και τις απόψεις που είναι κυρίαρχες στο εσωτερικό της…

Αν τις ήξεραν, θα εστίαζαν περισσότερο στην στάση των 19 βουλευτών της που πήγαν απέναντι στην κυρίαρχη τάση στο κόμμα τους και ψήφισαν ναι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk