Στην καρικατούρα ασφαλιστικού συστήματος στην οποία αυτό έχει καταντήσει, εκτός της συμβολής των φαύλων παροχών και ρυθμίσεων, πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισαν και η εισφοροδιαφυγή από μικρούς και μεγάλους και τα διάφορα κατά καιρούς συγχωροχάρτια, που γενναιόδωρα χορηγούνταν προς τους παρανομούντες σε βάρος των νομοταγών. Τα τελευταία χρόνια στην εισφοροδιαφυγή προστέθηκαν και δεκάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, που δουλεύουν με «μαύρα» ακόμη και για το Δημόσιο.
Σχετικά πρόσφατη και η αριστερής ευρεσιτεχνίας και ήθους συνταγή «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», η οποία ήδη διαθέτει και υπουργό στην για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς. Η θεότυφλη μάλιστα Δικαιοσύνη μας έφθασε να νομιμοποιήσει κόμμα που καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν. Δηλαδή να παρανομούν. Ανάλογης «αβλεψίας» αποτέλεσμα είναι και η πληθώρα των κάθε είδους ειδικών ευνοϊκών διατάξεων για διάφορες κατηγορίες ευνοουμένων του πολιτικού μας συστήματος. Μάταια το άρθρο 4 του Συντάγματος θεσπίζει για όλους τους Ελληνες «ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» και ότι «συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ομως πολύ πριν από το οργουελικό εύρημα είχε προβλεφθεί ακόμη και στο ίδιο το Σύνταγμά μας κάποιοι Ελληνες να είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Και αφού το ίδιο το Σύνταγμά μας είναι διάτρητο από αντιδημοκρατικές παρεκκλίσεις, γιατί και οι προστάτες και εφαρμοστές του δικαστικοί να μην έχουν ευνοηθεί με πρόωρη συνταξιοδότηση, ακόμη και έπειτα από μόλις 12 χρόνια υπηρεσίας, όπως συνέβη με νόμο του 2008… Οπως και οι συνδικαλιστές, που με 12 χρόνια θητεία και αυτοί έπαιρναν συνδικαλιστική σύνταξη που πληρώναμε εμείς, οι δευτέρας κατηγορίας πολίτες.
Το διάσπαρτο σε πολυάριθμα Ταμεία ασφαλιστικό μας σύστημα με τεράστιο κόστος λειτουργίας είναι γνωστό ότι παρέχει πρόωρη σύνταξη και με πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατιωτική θητεία, 300 ημέρες ανεργίας, εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών, χρόνος σπουδών, χρόνος κύησης και λοχείας, χρόνος απεργίας, χρόνος μαθητείας, κ.ο.κ.). Πρόσφατος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ παρέσχε σε έξι γυναίκες ασφαλισμένες στο ταμείο προσωπικού ΗΣΑΠ σύνταξη μόλις συμπλήρωσαν το 50ό έτος.
Το γενναιόδωρο (με τις εισφορές μας) φαύλο κράτος μας φόρτωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με πολυάριθμες κατηγορίες ευνοουμένων, που ελάχιστα επιβαρύνθηκαν με ασφάλιστρα, όπως ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, ναυτικοί της ξηράς (με ελάχιστο χρόνο εργασίας στη θάλασσα), επαναπατρισθέντες από ανατολικές χώρες αριστεροί, πρόσφυγες από Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο, αντιστασιακοί συχνά ψευδεπίγραφοι, δηλαδή απατεώνες, αγρότες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν επιβαρύνονταν με εισφορές (αλλά και αν επιβαρύνονταν σπανίως τις πληρώνουν), που μάλιστα λαμβάνουν και διπλή σύνταξη (τα ανδρόγυνα).
Προσθέστε σε όλους αυτούς και εκείνους που επιδίδονται στο ευρύτατα διαδεδομένο σπορ της απάτης – τυφλοί που οδηγούν ταξί, ανάπηροι που παίζουν ποδόσφαιρο, βαριά ασθενείς που χαίρουν άκρας υγείας, εργαζόμενοι σε (ψευδο)-βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, 7.500 που συνταξιοδοτούνταν αν και νεκροί. Επίσης τεράστιες είναι οι απώλειες των Ταμείων από επιστροφές ασφαλίστρων σε επιχειρήσεις για αναπτυξιακούς ή εξαγωγικούς λόγους, ή στον βωμό του ψηφοθηρικού λαϊκισμού (όπως υπέρ των ποδοσφαιρικών εταιρειών), ή για εξυπηρέτηση διαπλεκομένων, όπως στον χώρο του δυσώδους πετρελαϊκού κυκλώματος. Με αυτά και με αυτά φθάσαμε στο σημερινό κατάντημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ