«Σαν έτοιμοι από καιρό»…

Σήμερα θα σας αποκαλύψω τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή όχι μόνον του ισχύοντος εκλογικού νόμου – και μάλιστα με ευρεία συναίνεση ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές

«Σαν έτοιμοι από καιρό»… | tovima.gr


Σήμερα θα σας αποκαλύψω τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή όχι μόνον του ισχύοντος εκλογικού νόμου – και μάλιστα με ευρεία συναίνεση ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές – αλλά και τις πρώτες σκέψεις που έγιναν, σε συνεχείς συσκέψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πού μπορεί να φθάσει αυτή η αναθεώρηση; Ως την αλλαγή πολιτεύματος, ειπώθηκε, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα συγκληθεί σε εύλογο χρόνο συντακτική συνέλευση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
nnn
Ετσι, σε μία από τις (μη ανακοινώσιμες) συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους συνεργάτες του (δηλαδή τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κ. Πουλάκη) η τροποποίηση του εκλογικού νόμου να ολοκληρωθεί ώστε αμέσως μετά να αρχίσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η έκπληξη ήταν ότι με την εντολή που έδωσε ο κ. Τσίπρας, έπεσαν αμέσως και οι πρώτες προτάσεις, αλλά και οι προβληματισμοί. Ωσάν δηλαδή να ετοιμάζονταν από καιρό…
nnn
Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, θέλει (όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί και προεκλογικά) την εισαγωγή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, πλην όμως, όπως έμαθα, εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες για το εάν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση με ανόθευτη αναλογική. Ο κ. Πουλάκης απλώς είπε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει οπωσδήποτε να είναι αναλογικότερος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, με τον κ. Κουρουμπλή να λέει ότι έχει έτοιμο σχέδιο για αναλογικότερο σύστημα, το οποίο αν κληθεί θα παρουσιάσει και στα άλλα κόμματα. Στη συζήτηση έπεσε η πρόταση να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, πλην όμως ο Πρωθυπουργός, όπως μου είπαν, δεν ήθελε την πλήρη κατάργησή του, αλλά τη μείωσή του σε 20 έδρες, ώστε να διευκολυνθεί το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.
nnn
Ενα από τα μέτρα που συμφωνήθηκε άμεσα να προχωρήσει είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η καθιέρωση ενός μεικτού συστήματος λίστας και σταυρού. Ο κ. Τσίπρας, μου είπαν, θα προτιμούσε την πλήρη κατάργηση του σταυρού, αλλά οι συνομιλητές του έφεραν αντιρρήσεις. Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ψηφίζει από διαφορετική λίστα και υποψήφιο βουλευτή άλλου κόμματος, ενώ ο κ. Κουρουμπλής έθεσε το ζήτημα της εισδοχής όλο και περισσότερων μικρών κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Είπε μάλιστα ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειωθεί το πλαφόν εισδοχής στη Βουλή από 3% στο 2%, πλην όμως οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί.
nnn
Εκεί που ζωήρεψε η συζήτηση ήταν όταν ο κ. Τσίπρας, όπως μου λένε, είπε ότι ο εκλογικός νόμος από μόνος του δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα, αν δεν συνδυαστεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αν θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με έμμεση ψηφοφορία (δηλαδή από το Κοινοβούλιο) ή με άμεση (δηλαδή απευθείας από τον λαό). Η πρώτη περίπτωση, η έμμεση δηλαδή ψηφοφορία, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ενώ αν καθιερωθεί η δεύτερη προϋποθέτει και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως εκείνο που ζητήθηκε είναι να υπάρξει μια ρύθμιση πλησιέστερη προς το γαλλικό Σύνταγμα. Εγινε επίσης λόγος και για αλλαγή του πολιτεύματος, για τη μετατροπή δηλαδή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε προεδρική, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συγκληθεί συντακτική συνέλευση, αφού είναι από τα άρθρα που δεν αναθεωρούνται. Ουδείς πάντως απέρριψε την πρόταση αυτή, που περιλαμβάνει να σημειώσω και διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Τσίπρας είπε «θα τη δούμε σύντομα».
nnn
Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι για όλες τις ενέργειες, σκέψεις και προτάσεις για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου είναι ενήμερος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι οι αλλαγές θα πρέπει να συνδυαστούν και με την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος: «Σύντροφε πρόεδρε, έχω τέσσερις προτάσεις για να χτυπήσουμε με τον εκλογικό νόμο το μαύρο χρήμα, δώσε μου εντολή» φέρεται ότι είπε στον κ. Τσίπρα ο κ. Πουλάκης. Ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Θα τις δούμε μετά τα Χριστούγεννα…».
Ολοι πάνε στην… τράπεζα


Ούτε το Προεδρικό Μέγαρο να ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη, στον δεύτερο όροφο, θα μπορούσε κάλλιστα να συγκληθεί κάποια στιγμή Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Και τούτο γιατί οι πάντες πέρασαν από εκεί. Αλλες επισκέψεις ανακοινώθηκαν, άλλες όχι. Ο τελευταίος που έμεινε να περάσει από το γραφείο του Ι. Στουρνάρα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, αλλά το έκανε την Παρασκευή για να εγκαινιάσει την έκθεση Μιχ. Αξελού. Ετσι, ο κύκλος των πολιτικών έκλεισε για το 2015. Και ποιοι δεν πέρασαν το τελευταίο διάστημα; Από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο, από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ακόμη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη. Ολοι αγωνιούσαν για τις εξελίξεις. Και ο κ. Στουρνάρας δεν έκανε καμία διάκριση, σε όλους είπε τα ίδια και κυρίως, κατά τη γνώμη του, αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να φανεί το περίφημο φως στο τούνελ.
Οίηση (μέρος δεύτερον)


Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενός δεν γίνεται) να μου σχολιάσει τα δρώμενα στη ΝΔ αλλά και πώς, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση ώστε να μπει η χώρα σε μια σειρά κανονικότητας. Ομολογώ ότι η απάντηση με προβλημάτισε. Ξεχειλίζει από αλαζονεία. Οσον αφορά το πρώτο, μου είπε: «Εμείς χαιρόμαστε με τα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, διαλύονται μόνοι τους, δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα». Σε ερώτηση ποιον από τους τέσσερις υποψηφίους θα προτιμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, η απάντηση ήταν πάλι σχεδόν η ίδια: «Δεν μας ενδιαφέρει, όλοι το ίδιο είναι για εμάς». Και τέλος για το θέμα της συνεργασίας με άλλα κόμματα η απάντηση ήταν: «Σιγά που θα επιδιώξουμε συνεργασία με φθαρμένα κόμματα και τις ηγεσίες τους». Τώρα δεν γνωρίζω αν ο κ. Τσίπρας είναι ενήμερος για τις απόψεις του στενού συνεργάτη του, αλλά μου φαίνεται ότι δεν λέγονται τέτοια λόγια έτσι, στον αέρα.
Κομματικός και «εκλεκτός»


Ενα από τα λαλίστατα, όπως αποδεικνύονται, πουλάκια που παρατηρούν τα πάντα μου είπε ότι τελευταίως παρατηρείται ασυνήθιστη κίνηση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αρχιεπισκοπή, στο Αγιον Ορος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τι είδους κίνηση; Γίνεται μου λέει κομματική προσπάθεια να αντικαταστήσουν τον διοικητή του Αγίου Ορους Αρίστο Κασμίρογλου με ένα πρόσωπο με πολλές διασυνδέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον Κ. Δήμτσα, διευθυντή της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» (πρώην «Αλληλεγγύη»), η χάρη του οποίου ως τον Πατριάρχη έχει φθάσει, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Συνεπώς θα πείτε τελείωσε η υπόθεση; Οχι βεβαίως, αφού ο εκλεκτός της κυβέρνησης προσπαθεί να πάρει τη θέση μέσω γνωστών κυβερνητικών κυκλωμάτων.
Ποιος φταίει άραγε;
«Πώς τον έλεγαν τον υπουργό με τα πουκάμισα έξω; Γιάνη πώς;» ρωτούσε αστειευόμενος αμερικανός επενδυτής με σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξέφραζε την απορία πώς είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο κύριος εκφραστής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, να εξανεμίστηκαν αξίες 100 δισ. ευρώ και να μην τρέχει τίποτα.
nnn
Φυσικά για έναν επενδυτή το ερώτημα είναι εύλογο. Οπως λογικό θεωρεί το γεγονός ότι κάποιοι πλούτισαν από την πολιτική αυτή, διότι πολύ απλά πόνταραν στην πτώση. Ο Γιάνης πάντως σε άρθρο του στο socialeurope.eu, με τίτλο «Η μεγάλη ληστεία των ελληνικών τραπεζών», την… «πέφτει» στην κυβέρνηση για το ξεπούλημα των τραπεζών.
nnn
Ομως δεν λέει λέξη για το τι προκάλεσε την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Ποιος εκτόξευσε στα ύψη τα «κόκκινα» δάνεια με την πολιτική τού «δεν πληρώνω» και ποιος εξαέρωσε αξίες 30 δισ. ευρώ στον κλάδο; Ποιος άραγε;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk