προθήκες

Τη θεωρία της ανακύκλωσης της ιστορίας και την αιώνια ιδεϊκή ιστορία που βασίζεται στην αδιατάρακτη αλληλουχία των ρευμάτων και των αναρρευμάτων (corsi e recorsi), όπως αποτυπώνονται στους θείους

φιλοσοφία
Giambattista Vico
Η νέα επιστημονική γνώση
Μετάφραση – Εισαγωγή – Σχόλια Γιώργος Κεντρωτής.
Εκδόσεις Gutenberg, 2015,
σελ. 1.048, τιμή 50 ευρώ

Τη θεωρία της ανακύκλωσης της ιστορίας και την αιώνια ιδεϊκή ιστορία που βασίζεται στην αδιατάρακτη αλληλουχία των ρευμάτων και των αναρρευμάτων (corsi e recorsi), όπως αποτυπώνονται στους θείους, στους ηρωικούς και στους ανθρώπειους θεσμούς, εισηγείται ο Τζιαμπατίστα Βίκο σε αυτό το μνημειώδες έργο του 1744. Ιστορικοφιλοσοφικό, γλωσσολογικό και νομικό, διέλυσε όλες τις κενοδοξίες που έτρεφε η μέχρι την εποχή του συγγραφέα λογιοσύνη και έριξε άπλετο φως στην πορεία των λαών από την εποχή της αγελαίας περιπλάνησής τους έως και τη σύγχρονη εποχή. Το έργο απολαμβάνει διαχρονικώς εξαιρετική δημοφιλία, συνδυάζει μελέτη και τέρψη.

ιστορία
Νίκος Ποταμιάνος
Οι νοικοκυραίοι – Μαγαζάτορες
και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015,
σελ. 564, τιμή 25 ευρώ
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ιστορία της παραδοσιακής μικροαστικής τάξης της Αθήνας, δηλαδή των ιδιοκτητών μικρών μονάδων στον χώρο του λιανικού εμπορίου, της βιοτεχνίας και της παροχής υπηρεσιών, κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες του 20ού. Ενα μεγάλο κομμάτι της μελέτης αφορά τη συλλογική οργάνωση των επαγγελματιών και τη δράση που ανέπτυσσαν μέσα από τα σωματεία τους. Με δεδομένες και τις διαθεσιμότητες των πηγών, πρόκειται για μια επιλογή αναπόφευκτη για όποιον αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι δημιουργούν συλλογικά την ιστορία τους.
μελέτη
Κωστής Κορνέτης
Τα παιδιά της Δικτατορίας
Μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου.
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 720, τιμή 25 ευρώ

Το βιβλίο ανιχνεύει τις πολιτισμικές ροές και τη διάδραση ανάμεσα στις διεθνείς και τις τοπικές διαστάσεις του ελληνικού φοιτητικού κινήματος στη «μακρά» δεκαετία του 1960, υπογραμμίζοντας τη σχέση του με τα κινήματα αμφισβήτησης στο εξωτερικό. Παρουσιάζει τη νεανική έκρηξη της «Γενιάς του Ζήτα», τη δράση των παράνομων οργανώσεων ενάντια στο καθεστώς των Συνταγματαρχών και τη μαζική φοιτητική κινητοποίηση στις αρχές του 1970. Αναλύει πώς οι δρώντες, μεταξύ πρωτοπορίας και παράδοσης, αξιοποίησαν κενά και ασυνέχειες του αυταρχικού καθεστώτος, συνδιαμορφώνοντας το αριστερό παράδειγμα της εποχής.

μυθιστόρημα
Chigozie Obioma
Οι ψαράδες
Μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 384, τιμή 16,60 ευρώ

Το πρώτο μυθιστόρημα του νεαρού συγγραφέα ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2015. Μια ιστορία αγάπης και εκδίκησης που διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Νιγηρίας, με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη δεκαετία του 1990. Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν τέσσερα αδέλφια που, εκμεταλλευόμενα την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι, πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Μια αξιοπρόσεκτη αφήγηση (με τη φωνή του μικρότερου αδελφού) που αγκαλιάζει την αφρικανική φύση και την καθημερινότητα, μύθους και δοξασίες, με κύριο άξονα τη σύγκρουση μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας.

μυθιστόρημα
Πέλα Σουλτάτου
Ανκόρ
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 224, τιμή 12,72 ευρώ

Ενας ανομοιογενής θίασος από αφανείς ήρωες συμβιώνει στο δυστοπικό οικοσύστημα της ασθένειας και του τραύματος, συντροφιά με αδέσποτα ζώα, χρυσόψαρα, πουλιά, γάντια που χειρονομούν, ασανσέρ μαλωμένα με κάδους, καρέκλες που θέλουν να δραπετεύσουν. Οψεις της προσωπικής ιστορίας του καθενός αποκαλύπτονται μέσα από τη σχέση με τον άλλον, σε αλλεπάλληλα ντουέτα, συνθέτοντας ένα ασπρόμαυρο μουσικό παραμύθι με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, όπου το κακό δεν μπορεί παρά να ηττηθεί. Ενα βιβλίο για την πάλη του ανθρώπου ενάντια στον θάνατο, αλλά και στην «πολιτική» ενσάρκωση του θανάτου, τον φασισμό.

επανέκδοση
Ηλίας Π. Γεωργάκης
Χορεύουν τα κόκκινα
Εκδόσεις Αγκυρα, 2015,
σελ. 109, τιμή 6 ευρώ

Πρόκειται για την τέταρτη λογοτεχνική περιπλάνηση του βραβευμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα». Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας, η περιπέτεια της ζωής, η μοναξιά, η καθημερινότητα έρχονται να προστεθούν στην αναζήτηση, στην αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Και πάντοτε – μόνιμος χορηγός ονείρων – η Λευκάδα, η ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. Ο Ηλίας Παν. Γεωργάκης έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές («Θαλασσινό Ελεγείο», «Το άλλο μπλε», «Ορφέως 2») ενώ στίχοι του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν, επίσης, μελοποιηθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk