Σε δύο εισαγγελείς ανατέθηκε η έρευνα για τη λίστα Μπόργιανς

Με ακόμη δύο έμπειρους εισαγγελείς από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την κυρία Ελένη Τουλουπάκη και τον κ. Χρήστο Ντζούρα, ενισχύθηκε η Οικονομική Εισαγγελία.

Με ακόμη δύο έμπειρους εισαγγελείς από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την κυρία Ελένη Τουλουπάκη και τον κ. Χρήστο Ντζούρα, ενισχύθηκε η Οικονομική Εισαγγελία. Με απόφαση και έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου διορίστηκαν ως επίκουροι οκονομικοί εισαγγελείς.
Με απόφαση του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου τους ανατέθηκε η προκαταρκτική έρευνα των δύο νέων λιστών που έφερε η κυρία Τουλουπάκη από τη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, λίστα Μπόργιανς). Η κυρία Τουλουπάκη υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών περίπου 16 χρόνια και έχει χειριστεί τις υποθέσεις Siemens – ΟΤΕ, τα οπλισκά συστήματα Τor-Μ1 και πρόσφατα πήρε την κατάθεση Φαλτσιανί στο Παρίσι. Ο κ. Ντζούρας χειρίστηκε υποθέσεις οργανώσεων οικονομικού εγκλήματος, αλλά και ηλεκτρονικού εγκλήματος και ήταν επίσης παρών τον Σεπτέμβριο στην κατάθεση Φαλτσιανί στο Παρίσι.
Πρόσωπα από τα σκάνδαλα στις λίστες
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα από το παραδικαστικό, αλλά και τα σκάνδαλα των Εξοπλιστών και της Siemens περιέχονται στις λίστες. Μεγάλοι τραπεζίτες, όπως οι Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Σπύρος Μεταξάς, Φάνης Λυγινός και  (ήταν κεντρικό στέλεχος της UBS) συνεργάζονταν με την τράπεζα, στην οποία εμπεριέχεται ο «θησαυρός» που χάρισε η κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη χώρα μας. Ο ένας κρατείται στις φυλακές του Κορυδαλλού, ο άλλος σε αυτές της Ελβετίας και οι υπόλοιποι δύο είναι κατηγορούμενοι για «ξέπλυμα» σε μίζες. Σε βάρος του Φ. Λυγινού έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Μεγάλα αποτελέσματα για τους τελικούς αποδέκτες του μαύρου χρήματος, ακόμα και «αχυρανθρώπους» πολιτικών περιμένουν όσοι ερευνούν τις δύο λίστες που ήρθαν στη χώρα μας ύστερα από προετοιμασία πάντως από τα πρωθυπουργικά γραφεία της Ελλάδας και του κρατιδίου της Γερμανίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Siemens, η οποία έφτασε στην ελληνική Βουλή μετά το κλείσιμο της Εξεταστικής, εμπεριέχονται την επίμαχη περίοδο στις τράπεζες που διακινούν πολλά από τα μεγάλα ποσά ονόματα τα οποία ποτέ δεν έγινε δυνατόν να ταυτισθούν με συγκεκριμένα σκάνδαλα.
Με το σύστημα των παράλληλων και συμψηφιστικών πληρωμών οι τραπεζίτες μετακινούσαν ποσά από κατηγορούμενους προς τρίτα πρόσωπα, που τους παρέδιδαν τα μετρητά και «μαύρα». Μυθιστορηματικές είναι οι συνθήκες με τις οποίες παραδίδονταν τα «μαύρα» σε σουίτες σε πολυτελή ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, αλλά και στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη, όπου διατηρούνταν υποκατάστημα μεγάλης ελβετικής τράπεζας τις «χρυσές εποχές» της μίζας.
Στη συγκεκριμένη τράπεζα υπήρχαν το 2006 και οι λογαριασμοί του Πρόδρομου Μαυρίδη με τα «μαύρα» από τη Siemens και αν ερευνηθούν οι πορείες των συμψηφιστικών πληρωμών, θα εντοπιστούν και οι τελικοί αποδέκτες και άλλων σκανδάλων. Στην ελβετική αυτή τράπεζα άλωστε διατηρούσε τον λογαριασμό για τον οποίον δικάζεται και ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk