Γιάννης Αναστασάκης: «Δεν αισθάνομαι σε δεύτερη μοίρα»

Στις 26 Αυγούστου 2015 ο Γιάννης Αναστασάκης ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στις 26 Αυγούστου 2015 ο Γιάννης Αναστασάκης ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Διαδέχθηκε τον Γιάννη Βούρο, του οποίου την παραίτηση έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Πολιτισμού. Στο ταμείο βρήκε, όπως λέει, «3.060 ευρώ», ενώ «οι μισθοί ήταν μέσα τρεισήμισι μήνες και τώρα είναι δύο και μία εβδομάδα».
Οχι ιδιαίτερα γνωστός, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1964) και σπούδασε στο ΚΘΒΕ, βρέθηκε στο τιμόνι της δεύτερης σκηνής της χώρας. Αντιμέτωπος με προβλήματα, χρέη και την απορία – για την επιλογή και την επιτυχία του.
Σήμερα μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για αυτούς τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Γιάννης Αναστασάκης ακούγεται εξαιρετικά ψύχραιμος.

Αλήθεια, κύριε Αναστασάκη, σας ξάφνιασε η πρόταση για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή;
«Βέβαια. Δεν έχω διεκδικήσει τέτοιες θέσεις ούτε περίμενα τέτοια πρόταση».
Πώς νιώσατε;
«Ενιωσα και χαρά και ένα σχετικό άγχος. Η πρώτη φράση που είπα ήταν «το ΚΘΒΕ έχει πολλά χρέη»».
Ξέρατε, δηλαδή, τα προβλήματα;
«Κοιτάξτε, είμαι από αυτή την πόλη. Στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκα. Στην Αθήνα κατέβηκα το 1989, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Είχα σχέση με το ΚΘΒΕ. Είχα σκηνοθετήσει δύο φορές. Με είχαν καλέσει ο Χρονόπουλος και ο Βούρος».
Σας ενοχλεί ότι πριν από εσάς είχαν αρνηθεί τη θέση άλλοι συνάδελφοί σας;
«Δεν το ξέρω αυτό που μου λέτε. Αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι, δεν με απασχολεί. Το θέμα είναι να αναμετρηθείς με αυτό που ανέλαβες. Και εγώ ξεκίνησα με χρέος 8,5 εκατ. ευρώ και τώρα μειώθηκε στα 7 εκατ.».
Πώς τα καταφέρατε;
«Δόθηκαν η τρίτη και η τέταρτη δόση της επιχορήγησης και απομένει ένα μεγάλο υπόλοιπο 580.000 ευρώ. Είναι πολλές οι δυσκολίες. Ζητήσαμε από τον υπουργό να μας δώσει μια έκτακτη επιχορήγηση έναντι του χρέους της Οπερας, που φθάνει το ένα εκατομμύριο. Συναντήθηκα δύο φορές με τον υπουργό, τον κ. Μπαλτά, και συζητήσαμε. Ηταν ενημερωμένος. Το χρέος μειώνεται σιγά-σιγά. Κάνουμε οικονομίες, κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων».
Ηταν αυτονόητο για εσάς να υλοποιήσετε το ρεπερτόριο του προκατόχου σας;
«Ηθικά ήταν αυτονόητο γιατί είχε αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι σε συναδέλφους, είτε με συμβόλαια είτε τηλεφωνικά».
Επί της ουσίας διαφωνείτε με αυτό το ρεπερτόριο;
«Θα μπρορούσαν να είναι διαφορετικές κάποιες επιλογές. Αλλά δεν είχα πολύ χρόνο να τις κρίνω. Υποστηρίζω πάντως με θέρμη αυτό το ρεπερτόριο, στο οποίο έκανα δύο προσθήκες: την «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου για τη Μονή Λαζαριστών και «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Κένι για τα παιδιά και τους εφήβους. Η καινούργια μας προσπάθεια είναι να βγει το ΚΘΒΕ σε περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα. Οφείλουμε να δείξουμε τη δουλειά μας».
Η θητεία σας θα ανανεωθεί;
«Μου είπαν ότι θα ανανεωθεί για την επόμενη τριετία».
Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
«Οι στόχοι μας εκφράζονται μέσα από τις επιλογές έργων όπως η «Αγγέλα» και το «Αγόρι» που σας είπα, καθώς και προσώπων. Το καλοκαίρι κάλεσα τον Τσέζαρις Γκραουζίνις να σκηνοθετήσει την παραγωγή μας για την Επίδαυρο, το «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Kαι θα φανεί με το ρεπερτόριο που ετοιμάζουμε για την προσεχή θεατρική σεζόν».
Θα μειώσετε τον αριθμό των παραγωγών;
«Ναι, θέλουμε να κάνουμε λιγότερες παραγωγές του χρόνου για να τις στηρίξουμε καλύτερα. Παράλληλα όμως θα συνεχίσουμε τις δράσεις σε κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Οφείλουμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Είναι μια ευθύνη που πρέπει να αναλάβω».
Προσαρμόσατε και την τιμολογιακή σας πολιτική…
«Ναι. Απλοποίησα τα διάφορα πακέτα. Κάθε Τετάρτη απόγευμα και κάθε Πέμπτη βράδυ η είσοδος για όλους είναι 5 ευρώ. Ετσι κόσμος που θα ερχόταν πιο δύσκολα στο θέατρο μπορεί πια να έρθει. Επίσης τις υπόλοιπες ημέρες η είσοδος για τους ανέργους είναι δωρεάν και αυτό αφορά 20 θεατές ανά παράσταση. Παρά τη δύσκολη εποχή, οι σκηνές μας πάνε καλά».
Είστε αισιόδοξος, δηλαδή;
«Ημουν από την αρχή αισιόδοξος και τώρα είμαι ακόμη περισσότερο. Και να σκεφθείτε ότι βρήκα χρέη προς το ΙΚΑ ακόμη και από την εποχή του Τσακίρογλου. Τα ξαναρυθμίσαμε ευτυχώς. Αν δεν έρθει όμως έγκαιρα η επιχορήγηση, θα είναι δύσκολα τα πράγματα».
Εχετε σκεφθεί εναλλακτικές;
«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Στο επίπεδο της διαχείρισης, χωρίς να είμαι οικονομολόγος, ψάχνουμε πολλούς τρόπους για να έχουμε μείωση εξόδων και παράλληλα να κάνουμε γνωστό το έργο μας».
Οι προκάτοχοί σας αντιμετώπιζαν προβλήματα με τους εργαζομένους του ΚΘΒΕ. Εσείς τι θα κάνετε;
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διαχείριση του προσωπικού. Οσοι έχουν συμβόλαιο θα μείνουν. Σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει το ΚΘΒΕ να απασχολεί τουλάχιστον 100 ηθοποιούς. Πέρυσι ήταν 147, παλαιότερα 162. Τώρα που μιλάμε είναι 125 και ως το τέλος του 2015 ελπίζω να είναι λίγο πάνω από 100, για να βγουν και οι παραγωγές μας. Τίποτα δεν είναι εύκολο από όλα αυτά που κάνουμε. Επιπλέον έχω μια προσωπική επαφή με όλους ώστε να δω και να καταλάβω τα προβλήματα του καθενός. Θέλω να νοικοκυρέψω το ΚΘΒΕ».
Ο ανταγωνισμός με την Αθήνα λειτουργεί αρνητικά, σαν το Κρατικό να είναι σε δεύτερη μοίρα…
«Οχι, όχι, δεν αισθάνομαι καθόλου σε δεύτερη μοίρα. Καταλαβαίνω ότι για τους ηθοποιούς είναι πιο εύκολο να δουλεύουν στην Αθήνα. Για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούμε να καλύψουμε τίποτα πάνω από τον μισθό τους. Ωστόσο κάποιοι έρχονται γιατί τους αφορά το ΚΘΒΕ. Ελπίζω ότι του χρόνου θα έχουμε φτιάξει έναν θίασο τον οποίο θα έρθουν να στηρίξουν κάποιοι λίγοι από την Αθήνα. Πρέπει όμως να υπάρχει ένας βασικός πυρήνας για να στηρίξει καλλιτεχνικά όλα αυτά που θα κάνουμε».
Εσείς θα σκηνοθετήσετε;
«Ναι, σκέφτομαι να το κάνω του χρόνου».

Ταυτότητα

Ο Γιάννης Αναστασάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Γιάννενα (1982-1986) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (1986-1989). Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Συντροφιάς Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΘΕΣΠΙ, 1983) και του Θεατρικού Οργανισμού «Στιγμή» (1995). Εχει διδάξει θέατρο. Εχει σκηνοθετήσει και έχει παίξει στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk